Lopputyöuran projekti. Sellaista Jukka Kurkinen ryhtyi etsimään sen jälkeen, kun yli 10 vuoden ura kansainvälisessä verkkoliiketoiminnassa ja sittemmin tuotekehityksen vetovastuu isossa konepajassa...
Fotoniikkayritys Entangly laajeni Joensuuhun: “Täsmäisku suomalaisen teollisuuden tarpeisiin”
Joensuun asema yhtenä Euroopan johtavista fotoniikan ja optiikan osaamiskeskittymistä vahvistui entisestään, kun ruotsalainen Entangly laajensi toimintaansa kaupunkiin.
Ruotsalainen Entangly ottaa ensimmäisen askeleensa kansainvälisenä yrityksenä – ja se tapahtuu Joensuussa.
Entanglyn kaltaista yritystä ei ole Suomessa vielä nähty. Vuonna 2017 perustettu optiikkaan, lasereihin ja fotoniikkaan keskittyvä konsultointiyritys auttaa yrityksiä kehittämään ja ideoimaan tuotteita hyödyntäen erikoisosaamistaan, valoa. Entanglyn perustajat Jonas Tidströmin ja Daniel Ljunggrenin ja yrityksen Senior Optics Specialist Anni Lehmuskero näkevät laajentumisessa Suomeen paljon mahdollisuuksia.
“On jännittävää laajentua Suomeen! Olemme olleet fotoniikka-bisneksessä monta vuotta ja näemme, että Suomessa tapahtuu fotoniikan alalla tällä hetkellä paljon. Olemme jo aiemmin tehneet suomalaisyritysten kanssa yhteistyötä, joten laajeneminen tänne tuntuu luonnolliselta”, Jonas Tidström kertoo.
“Autamme asiakkaitamme kehittämään ideoista ja prototyypeista valmiita tuotteita ja tarjoamme apua fotoniikan ja optiikan kehittämisen ja käyttöönoton prosesseihin. Palveluihimme sisältyvät muun muassa optiikan suunnittelu, prototyyppien rakennus ja optiset mittaukset.”
Futuristiseltakin kuulostavaa fotoniikkaa löytyy jo nyt isosta osasta teknologiaratkaisuja. Näkyvään ja näkymättömään valoon perustuva tieteen ja teknologian alaa hyödynnetään useilla toimialoilla, kuten lääketieteessä, autoteollisuudessa, metsätaloudessa, metalliteollisuudessa ja kuluttajatuotteissa, kuten kännyköissä. Hyvin monien laitteiden kehittäminen edellyttää fotoniikan tai optiikan tuntemusta.
“Jos katsoo tarkkaan, optiikkaa ja fotoniikkaa tarvitaan kaikkialla”, Daniel Ljunggren kuvailee.
Tulevaisuuden ratkaisu
Business Joensuun fotoniikkainvestointien sijoittumisesta vastaava ja Entanglyn kanssa tiivistä yhteistyötä tehnyt Leena Lehikoinen on innoissaan yrityksen saapumisesta Joensuuhun. Lehikoisen mukaan uuden yrityksen sijoittuminen alueelle on aina pitkä prosessi, jossa on keskeistä osoittaa alueen tarjoamat mahdollisuudet. Joensuun kilpailutekijöistä yksi löytyy fotoniikan keskittymästä:
“Photonics Joensuu on alueemme merkittävin tutkimus‑, kehitys-,koulutus-, liiketoiminta- ja innovaatiotoimijoiden yhteenliittymä. Entanglyn saaminen osaksi fotoniikka-alan yhteisöämme on todella merkittävää koko alalle.”
Leena Lehikoinen (vasemmalla) ja Anni Lehmuskero Tiedepuistolla. Kuva: Anne-Maria Kankaisto
Entanglylle laajeneminen Suomeen näyttäytyy innostavana mahdollisuutena ja yhteistyö Business Joensuun kanssa on tehnyt yritykselle tervetulleen olon.
“Yhteistyö Business Joensuun kanssa on ollut meille todella helppoa ja vaivatonta. Business Joensuu on huomattavasti alentanut kynnystä sijoittua Joensuuhun ja todella näyttänyt haluavansa meidät osaksi yhteisöä”, Entanglyn Anni Lehmuskero kuvaa.
Business Joensuun fotoniikkaliiketoiminnan kasvuohjelman ohjelmavastaava ja kehitysjohtaja Juha Purmonen näkee Entanglyn vastauksena Suomessa vallitsevaan fotoniikkaosaamisen puutteeseen:
“Tällä hetkellä Suomesta puuttuu optiikan suunnittelun insinööritoimistoja. Entanglyn laajentuminen Suomeen on täsmäisku siihen, mitä suomalainen teollisuus juuri nyt tarvitsee.”
Elämme fotoniikan vuosisataa
“Jos 1800-luku oli mekaniikan vuosisata ja 1900-luku elektroniikan, niin 2000-luku on fotoniikan vuosisata”, kertoo Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitoksen ja Fotoniikan tutkimuskeskuksen johtaja Jyrki Saarinen.
Fotoniikalla on tärkeä merkitys niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Alan on arvioitu kasvavan globaalisti noin 7 prosenttia ja Suomessa noin 13 prosenttia vuosittain. Fysiikan Nobeleista valtaosa annetaan fotoniikkaan keskittyvään tutkimukseen. Kiinnostus alaa kohtaan on tällä hetkellä suurta.
Joensuu on Suomen suurin fotoniikan kouluttaja, ja syksyllä 2023 Itä-Suomen yliopistossa sai alkunsa Suomen ainoa fotoniikan erityisasiantuntijoita kouluttava diplomi-insinöörikoulutus. Lisäksi Joensuu on osa valtakunnallista Innokaupungit-verkostoa jossa kaupungin painopisteinä ovat fotoniikka ja metsäbiotalous.
Business Finlandin Invest In Finland -yksikössä erityisasiantuntijana työskentelevä Hanna Hyttinen kehuu Joensuuta panostuksesta fotoniikkaan sekä tutkimuksen, yhteistyön kuin yrityksille suunnattujen palvelujen näkökulmasta.
“Suomella on lukuisia vahvuuksia fotoniikassa, joiden myötä meillä on erinomaiset edellytykset houkutella tänne Entanglyn lisäksi myös muita ulkomaalaisomisteisia yrityksiä. Joensuu on merkittävä fotoniikan keskittymä, jossa on erinomainen toimintaympäristö niin fotoniikan yrityksille, opiskelijoille ja tutkijoille kuin teknologiapartnereillekin.”
Photonics Joensuu on Joensuun alueen merkittävien tutkimus‑, kehitys-,koulutus-, liiketoiminta- ja innovaatiotoimijoiden yhteenliittymä. Photonics Joensuu edistää TKI-toimintaa sekä elinkeinoelämää tukemalla alueen fotoniikkayritysten liiketoiminnan kasvua sekä uusien yritysten sijoittumista alueelle. Photonics Joensuuta kehitetään osana Innokaupunki Joensuu -projektia, jota osarahoittavat Euroopan Unioni ja Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto.
Teksti: Siiri Kumpu, Ellun Kanat. Kuvat: Engtangly ja Anne-Maria Kankaisto, Business Joensuu