Ohita valikko
{css=}
Photonics_Joensuu_logo_
 

Photonics Joensuu on Joensuun alueen merkittävien tutkimus‑, kehitys-,koulutus-, liiketoiminta- ja innovaatiotoimijoiden
yhteenliittymä. Photonics Joensuu edistää TKI-toimintaa sekä elinkeinoelämää tukemalla alueen fotoniikkayritysten liiketoiminnan kasvua sekä uusien yritysten sijoittumista alueelle.

Modernin optiikan edelläkävijä

Joensuussa tehdään tutkimusta maailman huipulla mikro- ja nanofotoniikassa sekä hyperspektrikuvantamisessa. Olemme Suomen johtava fotoniikan kouluttaja, tarjoamme huippulaitteita ja tiloja. Meiltä löytyy koko ketju tutkimuksesta ja tuotekehityksestä valmistukseen ja kaupallistamisosaamiseen. Joensuussa fotoniikka-ala on vahvasti verkostoitunut myös sitä soveltaviin toimialoihin, kuten metsäbiotalouteen.

Photonics Center yhteisö

Dynaaminen toimintaympäristö kasvuhakuisille fotoniikkayrityksille

Mahdollistamme uudenlaisia ratkaisuja tukien asiakkaidemme tuotekehitysprosesseja, laitetarpeita ja innovaatioaihioita. Joensuusta löytyy johtava tutkimusosaaminen, tilat ja laitteet, huippuosaavaa työvoimaa sekä tarvittavat verkostot. 

Business Joensuu tarjoaa laajat palvelut yritystoiminnan kaikkiin vaiheisiin aina sujuvasta sijoittumisesta kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Photonics Center, Joensuu, Suomi-Finland

"Photonics Center mahdollistaa meille tiloja, jotka soveltuvat tarpeisiimme ja jotka on suunniteltu tuotekehitykseen sekä pienten sarjojen tuotantoon."

Antti Sunnari, Dispelix Oy

 

Dispelix_logo

"Vahvistamme fotoniikan toimijoiden alueellista, kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoja, ja Photonics Center tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden."

Elina Koistinen, European Optical Society

European_Optical_Society_logo

Innovaatioita tutkimuksen, koulutuksen ja liiketoiminnan yhteistyöllä

Joensuussa tutkimuksen, koulutuksen ja teollisuuden yhteistyö on vahvaa, mikä mahdollistaa ketterästi uudet tuotekehitysprojektit.

Itä-Suomen Yliopiston Fotoniikan tutkimuskeskus tarjoaa laajasti tutkimuspalveluita, koulutusta, laboratorio- ja puhdastiloja sekä muita yhteistyömahdollisuuksia yrityksille ja organisaatioille.

Karelia ammattikorkeakoulun tarkkuustekniikan laboratorio on kone- ja laitekannaltaan valtakunnallisesti ainutlaatuinen. Karelian tarkkuustyöstölaitteilla valmistetaan optisia, mekaanisia ja biolääketieteellisiä komponentteja yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa sekä tieteellisen tutkimuksen että teollisuuden tarpeisiin.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria kouluttaa ammatillisen tason osaajia esim. laboratorio- ja puhdastilatyöskentelyyn sekä järjestää yritysten kanssa yhteistyössä räätälöityjä täsmäkoulutuksia.

Business_Joensuu_Koli_hotelli_valaistus
Business_Joensuu_optiikan_elementtejä_pöydällä
Business_Joensuu_Dispelix_älylasit_naisella
Huippuosaajia alan kasvaviin tarpeisiin

Suomen suurin fotoniikan kouluttaja

Joensuu on Suomen johtava fotoniikan kouluttaja. Tulevaisuudessa fotoniikan merkitys vain kasvaa, samoin osaajien tarve ja liiketoimintamahdollisuudet. 

Suomen suurimmassa, Itä-Suomen Yliopiston tutkimuskeskuksessa, työskentelee 150 työntekijää, joista 25 on professoreja. Opiskelijoita on yli sata. Syksyllä 2023 Joensuussa käynnistyi Suomen ainoa fotoniikan erityisasiantuntijoita kouluttava Diplomi-insinöörikoulutus. 

Business-Joensuu-Uef-opiskelijat_laboratoriossa

Joensuu - vahvasti verkostoitunut

Joensuussa sijaitsee Suomen johtava fotoniikan tutkimuskeskus sekä Photonics Finlandin ja Euroopan optiikan seuran pääkonttorit. Joensuulla on vetovastuu fotoniikan kansallisen innovaatioekosysteemin vahvistamisesta Suomessa 2023 käynnistyneessä kaksivuotisessa vetovastuuhankkeessa. Vetovastuuhankkeet edistävät alueiden välisiä kumppanuuksia teollisuuden digivihreän siirtymän ja tulevaisuuden teknologioiden kehittämistyössä. Itä-Suomen Yliopisto on myös mukana Suomen Akatemian fotoniikan tutkimus- ja innovaatioalusta PREIN-lippulaivaohjelmassa.

Joensuun mikro- ja nanofotoniikka osallistuu Euroopan siruohjelmaan. Joensuussa on kyvykkyys valmistaa erikoissarjoina seuraavan sukupolven optisia piirilevyjä, Joensuu yhdessä Espoon ja Tampereen kanssa muodostavat Siruja Suomesta -kokonaisuuden. Tarkoituksena on vahvistaa Euroopan mikrosirujen omavaraisuutta ja teknologista turvallisuutta.

Joensuulla on vahva edustus Euroopan Unionin fotoniikan teknologia-alusta Photonics21:ssa, joka koordinoi fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden prioriteetteja Euroopassa tavoitteenaan vahvistaa Euroopan johtoasemaa fotoniikkateknologian kehittämisessä ja soveltamisessa muun muassa ICT-alalla, valaistuksessa, valmistavassa teollisuudessa, terveysteknologiassa, turvallisuussektorilla sekä koulutusalalla. Board of Stakeholdersilla on merkittävä painoarvo muun muassa EU-rahoituksen suuntaviivoista päätettäessä.

Photonics Joensuu uutiset

18.03.2024 Kasvuhakuiset PK-yritykset

SUPERFINNS-ohjelmaan valituilla yrityksillä kolmen vuoden kasvusuunnitelmissa kasvua liikevaihtoon keskimäärin 585 % ja lisää henkilöstöä 324 %. Neljättä kertaa toteutettavan SUPERFINNS-ohjelman...

Lue lisää uutisia Photonics Joensuu LinkedIn-ryhmästä

Lue tästä

Photonics Joensuu kumppanit

Business Joensuu Plus sign

Yritysystävällisellä seudullamme on hyvä kasvattaa innovatiivisia ideoita, liiketoimintaa ja pääomaa. Business Joensuu on kumppanisi kasvun ja kansainvälistymisen matkalla. Meiltä ja verkostoistamme saat käyttöösi vankkaa osaamista sekä tietoa toimintaympäristöstä ja mahdollisuuksista.

Business Joensuu toimii Joensuun seudulla ja Keski-Karjalassa – yhdeksän kunnan, 125 000 asukkaan ja 7 500 yrityksen alueella. Tarjoamme palveluja yritysten käynnistämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen, investointeihin ja sijoittumiseen, sekä Tiedepuiston tila- ja tapahtumapalveluja.

Lue lisää

Itä-Suomen Yliopisto UEF Plus sign

Itä-Suomen yliopisto on Suomen monialaisin tiedeyliopisto. Fotoniikan tutkimuskeskus yhdistää kaikkea fotoniikan ja optiikan tutkimusta ja koulutusta Itä-Suomen yliopistossa. Monitieteinen tutkimuskeskus on ainutlaatuinen kokoelma asiantuntijoita biologian, kemian, tietojenkäsittelyn, fysiikan ja sovelletun fysiikan aloilta.

Tutkimuskeskus juontaa juurensa siitä, että fotoniikka oli merkittävä tutkimusaihe jo silloin, kun Joensuun yliopisto perustettiin yli 50 vuotta sitten. Nykyään Fotoniikan tutkimuskeskus on maailmanlaajuisesti huipputasolla oleva tutkimusympäristö.

Lue lisää

UEF_Photonics_Sciences_Logot-2

 

Karelia-ammattikorkeakoulu Plus sign

Karelia ammattikorkeakoulun tarkkuustekniikan laboratorio on kone- ja laitekannaltaan valtakunnallisesti ainutlaatuinen. Tarkkuustyöstölaitteilla valmistetaan optisia, mekaanisia ja biolääketieteellisiä komponentteja yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten yritysten kanssa sekä tieteellisen tutkimuksen että teollisuuden tarpeisiin.

Karelia ammattikorkeakoulu tarjoaa palveluita yrityksille, organisaatioille ja yksityishenkilöille tuotekehitys- ja tutkimustarpeisiin esimerkiksi Ultra Precision Unit -nanotyöstöympäristössä.

Lue Lisää

Photonics Center yhteisö Plus sign

Photonics Center yhteisö tukee yritysten tuotekehitys ja tuotepilotti-hankkeita tarjoamalla esimerkiksi Active Alignment ja Spectral Response Measuring -palveluja.

Lue lisää

Photonics Finland Plus sign

Photonics Finland on teknologiaklusteri, joka edistää fotoniikan teollisuutta ja tutkimusta Suomessa. Se yhdistää fotoniikka-alan yritykset, yliopistot, tutkimuslaitokset ja julkiset viranomaiset. Photonics Finlandin pääkonttori sijaitsee Joensuussa.

Lue lisää

PREIN -lippulaiva Plus sign

Suomen Akatemian fotoniikan lippulaiva PREIN on fotoniikan tutkimus- ja innovaatioalusta, joka keskittyy valoon perustuviin ratkaisuihin.  Toiminta kattaa koko arvoketjun huippututkimuksesta teollisiin sovellutuksiin ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen.

Lippulaivan kumppanit ovat maailman johtavia fotoniikan tutkimusyksiköitä.

Lue lisää

Riveria Plus sign

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria kouluttaa ammatillisen tason osaajia esim. laboratorio- ja puhdastilatyöskentelyyn sekä järjestää yritysten kanssa yhteistyössä räätälöityjä täsmäkoulutuksia.

Lue lisää

Joensuun kaupunki Plus sign

Joensuun kaupunki on vahvasti mukana kehittämässä alueen fotoniikkakeskittymää. Fotoniikka näkyy myös Joensuun katukuvassa monella tapaa aina älykkäästä valaistuksesta valotaideteoksiin ja -tapahtumiin.

Lue lisää

Photonics-Center-7362
Joensuu-Tanssivat-Vedet-Drone_0773
Business-Joensuu-Uef-natura-kuvaukset-käsitelty_4757
Logot Innokaupunki Joensuu Euroopan Unionin osa-rahoittama ja Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto