Itä-Suomella on keskeinen rooli muuttuvassa geopoliittisessa ympäristössä. "BORDERLAND - Securing the Future" tapahtuma Slush-viikon alla Helsingissä oli erinomainen osoitus sekä teeman...
Teekkarit kaarsivat kampukselle
•
Fotoniikka liiketoiminta
Joensuussa joka kolmas vastaantulija on opiskelija, ja nyt heidän joukossaan on varsin näyttävä joukko myös tuoreita teekkareita. Syyskuun alussa Joensuussa aloitti opintonsa yli 60 diplomi-insinööriopiskelijaa, jotka tuovat oman mausteensa Suomen monialaisimman tiedeyliopiston ja vilkkaan opiskelijakaupungin elämään.
Joensuu liittyi teekkarikaupunkien joukkoon, kun yliopiston koulutustarjonta laajeni tekniikan alalle. Itä-Suomen yliopisto käynnisti tänä syksynä diplomi-insinöörien koulutuksen fotoniikan ja kestävien teknologioiden koulutusohjelmissa Joensuussa sekä teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa Kuopiossa.
Fysiikan ja matematiikan laitoksella fotoniikan koulutusohjelmassa opiskelevat Elisa Mehtonen ja Emma Myllymäki kertovat opintojen lähteneen käyntiin hyvin. Molemmilla on takanaan fuksivuosi fysiikan opintojen parissa.
–Opiskelin ensimmäisen lukuvuoden fysiikan tutkijalinjalla, mutta päädyin vaihtamaan fotoniikan diplomi-insinööriopintoihin uuden koulutusohjelman myötä. Fotoniikassa opiskellaan matematiikan ja fysiikan lisäksi paljon myös tekniikan yleisopintoja ja esimerkiksi ohjelmointia, joten monipuolisuus houkutteli, Mehtonen kertoo.
Myös Myllymäen polku vei fysiikan tutkijalinjalta fotoniikan opintoihin. –Pohdin vaihtoa pitkään, mutta monipuoliset ja kiinnostavat kurssit saivat lopulta keskittymään fotoniikkaan.
Elisa Mehtonen, Emma Myllymäki ja Henri Hyttinen pääsevät opinnoissaan tutkimaan valon ominaisuuksia myös laboratoriossa.
Teekkarille on töitä
Fotoniikka on näkymättömään ja näkyvään valoon perustuva tieteen ja tekniikan ala, jonka diplomi-insinöörikoulutus antaa valmiudet fotoniikan alan tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin sekä asiantuntijana ja johtotehtävissä toimimiseen.
Tekniikan koulutus tukee myös alueen elinkeinoelämää. Yritykset ovat olleet mukana rakentamassa koulutussisältöjä, ja erityisesti opintojen viimeisinä vuosina edetään tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Myös opiskelijat ovat hyvin tietoisia siitä, että yrityksissä on suuri tarve tekniikan alan korkeakoulutetuille osaajille.
Työnantajat tuntevat diplomi-insinöörin nimikkeen ja osaamisalueet hyvin.
–Työnantajat tuntevat diplomi-insinöörin nimikkeen ja osaamisalueet hyvin. Tällä koulutuksella työpaikka voi suurella todennäköisyydellä löytyä Joensuusta, mutta uraa voi lähteä rakentamaan myös ulkomaille, fotoniikkaa opiskeleva Henri Hyttinen kertoo.
Joensuussa fotoniikan osaajia työskentelee esimerkiksi Dispelixin ja Nanocompin palveluksessa. Monen fotoniikkaan erikoistuneen askeleet vievät työtehtäviin esimerkiksi yliopiston kampuksella sijaitsevalle Photonics Centerille.
–Jo opintojen alkuvaiheessa on syntynyt vahva luotto siihen, että Joensuussa ja muualla Suomessa on fotoniikan osaajille tarvetta, Elisa Mehtonen kertoo.
Fotoniikka toi Hamza Khalidin täysin uuteen ympäristöön Joensuuhun.
Valon vauhdittamana Joensuuhun
Tekniikan koulutus houkuttelee Joensuuhun myös kansainvälisiä osaajia. Pakistanista Joensuuhun saapunut Hamza Khalid on ehtinyt tutustua kampukseen ja kaupunkiin reilun kuukauden.
–Tulin Joensuuhun fotoniikan maisteriopintoihin. Taustaltani olen fyysikko, ja olen kandidaattivaiheen opinnoissa opiskellut muutaman kurssin fotoniikkaa.
Valon tiede houkutteli Hamza Khalidin lopulta Joensuuhun, vaikka muitakin vaihtoehtoja oli tarjolla.
–Olisin päässyt Ouluun opiskelemaan elektroniikkaa, mutta fotoniikka toi minut Joensuuhun. Olen kiinnostunut erilaisista laserteknologioista, linsseistä, nano- ja mikrofotoniikasta ja muista fotoniikan sovelluksista. Maailma muuttuu ja valolla on siinä iso rooli, Khalid kiteyttää.
Maailma muuttuu ja valolla on siinä iso rooli.
Kaupunkiin ja Itä-Suomen yliopiston opintorytmiin tutustuminen on alkanut hiljalleen.
–En tiennyt Joensuusta mitään ennen tänne tuloa. Muutaman viikon kokemuksella voin todeta, että Joensuu on todella rauhallinen kaupunki. Sääolosuhteisiin ja hiljaisuuteen totuttelu vaatii aikaa, mutta toisaalta keskustassa on elämää.
–Pakistanissa totuin opiskelemaan pääasiassa luentojen kautta, mutta täällä opiskelu ja opintojen aikatauluttaminen on paljon itsenäisempää. Uusi opiskelutapa opettaa varmasti itsensä johtamisen taitoja. Tulevaisuus on vielä avoinna, mutta valmistuttuani haluaisin ehkä jäädä Joensuuhun tohtoriopintoihin tai töihin johonkin paikalliseen yritykseen, Khalid kertoo.
Fotoniikan diplomi-insinööriopiskelijat tunnistaa violeteista haalareista. Keväällä vappuhulinoiden yhteydessä päähän painetaan tupsulla varustettu teekkarilakki.
Jäyniä ja uusia vappuperinteitä
Teekkareiden myötä ollaan parhaillaan luomassa myös uusia perinteitä Joensuun opiskelijaelämään. Ensi keväänä Joensuussa juhlitaan ensimmäistä teekkarivappua, mutta jo talven mittaan voi olla luvassa muitakin tempauksia, joiden kautta teekkariopiskelijat erottuvat haalarikansan joukosta.
–Jokainen opiskelija rakentaa omalta osaltaan teekkarikulttuuria Joensuuhun, ja fukseja on kannustettu mukaan yhteiseen suunnittelutyöhön. Vapuksi olisi kiva saada järjestettyä esimerkiksi teekkarikaste tai jokin muu vastaava perinne, Mehtonen ja Myllymäki kertovat.
–Eiköhän jotain pientä jäynää keksitä katukuvaan. Uskon, että teekkarikulttuuri tulee näkymään Joensuussa positiivisella tavalla, Hyttinen virnistää.
Alkuperäinen uutinen: Joensuun Kaupunki https://www.joensuunuutiset.fi/teekkarit-kaarsivat-kampukselle/