Ohita valikko
{css=}

10 faktaa Joensuusta

Tiesitkö, että Joensuussa valmistetaan ikonisia ABLOY-lukkoja ja puolet Euroopan metsäkoneista? Valon ja metsän kaupunkiin pääsee pääkaupungista tunnissa. Joensuusta löytyy fotoniikan ja lääketeollisuuden huippuosaamista, tilaa uusille liikeideoille ja eväitä hyvään elämään. Lue kymmenen kiinnostavaa faktaa Joensuusta!

1. Joensuussa sijaitsee maailman suurin metsäkonetehdas

Joensuussa toimiva John Deere Forestryn metsäkonetehdas on maailman suurin. Tehdas työllistää oman henkilöstönsä lisäksi lukuisia yrityksiä, ja näin Joensuuhun on syntynyt maailmanluokan toimittajaverkosto. Lue lisää Joensuun seudun metalli- ja muoviosaamisesta.

Business_Joensuu_John_deere_tehdas
Business_Joensuu_Abloy_lukko_

2. Joensuussa valmistettuja lukitusratkaisuja käyttää päivittäin satamiljoonaa ihmistä

Abloyn lukkoja on käyttänyt varmasti jokainen suomalainen. Tämä arvostetun brändin kotipaikka on Joensuussa ja sen tehdas on optimoitu käyttämään kevyttä materiaalivirtaa ja uusinta teknologiaa. Tehdas työllistää 800 henkilöä ja toimittaa vuosittain 3,4 miljoonaa tuotetta.

3. Euroopan metsäpääkaupungissa tehdään uraauurtavaa ja ilmastoviisasta rakentamista

Metsäala on Pohjois-Karjalan talouden tukijalka. Metsäbiotalouden liikevaihto Pohjois-Karjalassa on noin 1,4 miljardia euroa. Joensuussa hallitaan kestävä luonnonvarojen hyödyntäminen - voimistuva biotalous ja ilmastonmuutoksen huomioiminen antaa hyvät mahdollisuudet resurssiviisaaseen toimintaan. Puurakentamisen huippuosaaminen näkyy vahvasti Joensuun kaupunkikuvassa. Joensuu Areena oli valmistuessaan Suomen suurin puurakennus.  Kaupungissa sijaitsee Suomen suurin puinen toimistorakennus Metla-talo, jonka julkisivusta irtoaa auringon lämmittäessä upea tervan tuoksu. Metla-talossa toimii myös Euroopan metsäinstituutin päämaja. Penttilä Lighthousena tunnettu 14-kerroksinen opiskelija-asunnoiksi valmistunut puukerrostalo voitti vuoden puupalkinnon vuonna 2019. Tuomariston mukaan Suomen ensimmäistä täysin puurakenteista kerrostaloa voidaan pitää uraauurtavana työnä korkean puurakentamisen kehittämisessä ja myös kansainvälisesti mielenkiintoisena esimerkkinä.

ylisoutajan-silta_kuvaaja-Lev-Karavanov (2)
Business_Joensuu_Joensuun_lentoasema

4. Helsingistä Joensuuhun pääsee tunnissa

Helsingistä Joensuuhun pääsee lentäen tunnissa, ja myös rautatieyhteydet ovat erinomaiset niin matkustaja- kuin rahtiliikenteellekin. Modernin sataman ansiosta rahti vesiteitse Euroopan avainsatamiin kulkee alle viikossa.

5. Joensuussa sijaitsee Suomen monialaisin tiedeyliopisto

Itä-Suomen yliopisto tarjoaa opetusta lähes sadassa pääaineessa. Yliopiston kampukset sijaitsevat Joensuussa ja Kuopiossa. Myös Karelia ammattikorkeakoulu, ammattioppilaitos Riveria ja muut koulutustoimijat vetävät puoleensa tulevaisuuden osaajia. Joensuussa koulutetaankin osaajia metsäkonekuljettajasta konetekniikan insinööreihin ja asiakaspalvelun ammattilaisista fysiikan tohtoreihin. Syksyllä 2023 käynnistyvä tekniikan diplomi-insinöörikoulutus täydentää kaupungin koulutustarjontaa entisestään.

Business_Joensuu_UEF_kampus_ilmakuva
Business_Joensuu_kesarieha_nainen_tanssii

6. Kolmannes joensuulaisista on alle 30-vuotiaita

Yliopiston ja ammattikorkeakoulun kaupunkiin tuomat nuoret aikuiset puskevat Joensuuta pitämään katseen tulevaisuudessa. Aktiivisen kulttuurikaupungin tunnetuin tapahtuma on vuodesta 1971 järjestetty musiikkifestivaali Ilosaari Rock, joka tuo vuosittain Joensuuhun yli 70 000 iloista, eloista ja avointa juhlijaa.

7. Yritykset viihtyvät Joensuussa

Yritykset viihtyvät Joensuussa ja Taloustutkimuksen raportin mukaan arvostavat etenkin kunnan yrittäjämyönteisyyttä (8. sija Suomen kaupunkien joukossa), yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä (5. sija) sekä työvoiman saatavuutta (6. sija). (Lähde: Taloustutkimus, kuntien imago, 2020). Joensuun kaupunki on nostanut elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden yhdeksi strategiseksi painopisteekseen. Vuosittainen yritysten palautetta, tarpeita ja kehitysehdotuksia keräävä Yrityskuiskaajat -kampanja vahvistaa yritysten, kaupungin ja palveluntarjoajien vuoropuhelua.

Business_Joensuu_Yrityskuiskaus_2021
Business_Joensuu_Kolin_kansallispuisto_retkeilijat

8. Joensuussa pääsee kokemaan luontoa kansallismaisemista tropiikkiin

Joensuu on kaupunki vain 60 kilometrin päässä Kolin kansallismaisemista. Kolin kansallispuistossa vieraili vuonna 2021 lähes 300 000 matkailijaa. Kolin lisäksi Joensuun seudulla on latuja ja ulkoilureittejä satojen kilometrien verran. Moni joensuulainen pääseekin hiihtämään tai lenkkipolulle melkein kotioveltaan. Joensuussa pääsee myös minilomalle tropiikkiin ympäri vuoden, sillä kaupungissa sijaitsee maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha Botania, jonka puutarhoissa järjestetään monenlaisia tapahtumia konserteista ja jääveistosnäyttelyistä kansainväliseen valotaidefestivaali Visual Festivaliin.

9. Joensuu hiilineutraaliksi kaupungiksi jo vuonna 2025

Joensuussa ilmastostrategiaa on toteutettu vuodesta 2010 lähtien. Tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali Joensuu vuoteen 2025 mennessä. Avainasemassa ovat sähkönkulutuksen vähentäminen ja siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin. Alueen yritykset ovat sitoutuneet vahvasti tähän tavoitteeseen yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa.

Joensuu ulkokuva kaupunkinäkymä Penttilänrannasta ja Suvantosilta sekä Pielisjoki
Business_Joensuu_nainen_avannossa

10. Joensuussa veden- ja ilmanlaatu ovat maailman huipputasoa

Pohjois-Karjalassa on maan paras ilmanlaatu Ely-keskuksen toteuttaman bioindikaattorien seurantatutkimuksen mukaan (2020). Myös tyytyväisyys juomaveden laatuun on Joensuussa tutkitusti huipputasoa. Esimerkiksi kansainvälisistä opiskelijoista 81 % arvioi Joensuun vedenlaadun paremmaksi kuin heidän kotikaupungissaan.