Koe Joensuun ja Pohjois-Karjalan kauneus ja luonto korkeuksista! Elämyksellisiä kuumailmapallolentoja yksityisille ja yrityksille tarjoaa Linnan Pallo lentäjänään joensuulainen kuumailmapallolentäjä...
Lemmikit – mahdollisuuksien toimiala
Joensuun Ketunpesäntiellä jylhän kuusikon syleilystä kuuluu haukahtelua. Anita Seppälä ulkoiluttaa berninpaimenkoira Sannia. Anita Seppälä ja hänen miehensä Hannu Seppälä ovat vuodesta 2011 pyörittäneet lemmikkihoitola Moppe ja Miiru Oy:tä. Lemmikkihoitolat ovat toimialana kasvussa, sillä suomalaiset rakastavat lemmikkejä – varsinkin koiria.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa, kissojakin lähes 600 000. Niin koirat, kissat kuin jyrsijätkin ovat tervetulleita hoitoon Moppeen ja Miiruun.
– Eksoottisin asukas on ollut afrikkalainen kääpiösiili. Yöeläjä kun on, niin yöt se juoksi juoksupyörässä ja päivät nukkui sikeästi fleecemyssyn sisällä, Anita Seppälä muistelee.
Suunnitelmasta toimeen
Kun Seppälät muuttivat Ketunpesäntielle, edellisen omistajan jäljiltä autotallin päädyssä oli kaksi hevospilttuuta. Jonkun kerran pilttuut palvelivat tilana ystävien koirille. Siitä se ajatus sitten lähti.
– Pyöriteltiin ajatusta lemmikkihoitolasta. Ymmärsimme, että maksullisena palveluna se ei onnistuisi silloisten päivätöiden ohessa. Tilakysymys oli toinen asia. Kiersimme tutustumassa moniin lemmikkihoitoloihin – millainen paikka, tilat, tilojen pintamateriaalit, eläinten kulkureitit ja turvallisuus olisi järkevintä.
Suunnitelmasta päästiin toteutukseen syksyllä 2011. Silloin käynnistyi reilun 200 neliön tilojen rakentaminen. Valmista tuli toukokuussa 2012.
Ajanmukaista lemmikeille
Verrattuna kansainväliseen lemmikkihoidon markkinaan suomalaiset luottavat luonnonmukaisuuteen. Koira on koira, ja ulkoilu onnistuu ilman Burberryn sadetakkiakin. Asianmukaiset tilat, ruoka ja lepo, luonto ja liikkumisen mahdollisuudet ovat parasta koiran elämää, kun on tarve viettää tovi lemmikkihoitolassa.
Mopen ja Miirun lemmikkihoitolassa on huomioitu hoidokkien monet tarpeet ja myös luonteenpiirteet. Senioreille, aremmille ja pienimmille koirille on tarjolla enemmän yksityisyyttä. Virkakoirat – poliisikoikoirat sekä rajavartiolaitoksen koirat – nauttivat nekin omasta yksityisyydestään. Voimankäyttöön koulutettuja koiria Seppälät eivät hihnassa ulkoiluta, vaan koirat pääsevät luukun kautta ulkotarhaan. Kissat asustelevat erillisessä kissahuoneessa.
– Jokaiselta osastolta on oma uloskäyntinsä, jotta kulkeminen on turvallista eikä aiheuta häiriöitä muille. Hoitolan suunnittelussa turvallisuus, viihtyminen, hygienia ja kestävä kehitys on ajatuksella huomioitu, Seppälä kertoo.
Kasvava toimiala
Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen mukaan (2016) lähes 450 000 taloudessa on koira. Tänään luku on todellisuudessa jo suurempi, sillä koronapandemian aikana koiria hankittiin paljon. Kennelliiton mukaan rekisteröityjen koirien määrä kasvoi lähes 17 prosenttia vuonna 2021. Uusia koira-asiakkaita on tullut myös Ketunpesäntielle. Kaikkiaan korona-aika on toimialalle ollut kuitenkin tuskaisaa.
– Koronapandemia pysäytti työmatkailun ja lomailun. Yksinkertaisesti lemmikeille ei äkkiä tarvittukaan hoitopaikkaa. Kun koronarajoitukset astuivat voimaan, meillä puhelin soi kaksi päivää. Joka ikinen varaus peruttiin. Ja kun kotimaan matkailu sitten elpyi, ihmiset ottivat lemmikin mukaansa matkailuautoon ja -vaunuun, Anita Seppälä kuvaa vaikeaa ajanjaksoa.
Haasteellinen aika taittui vuoden 2022 huhtikuussa. Matkailu elpyi, ja Mopen ja Miirun palveluja tarvittiin jälleen. Viime vuoteen verrattuna yhtiön liikevaihto liki tuplaantuu tänä vuonna.
Lemmikkiala kokonaisuudessaan on maailmalla todella iso bisnes. Kasvubisnes on myös lemmikkien hoito. Nyt jo Suomeenkin rantautunut koirien päivähoito ei Anita Seppälän mukaan vielä näy Joensuun seudulla.
– Toki lemmikin päivähoitokin meillä onnistuu, mutta mikään trendi se ei näillä kulmilla vielä ole.
Kehittämisen monet mahdollisuudet
Kun Seppälät vuonna 2011 valitsivat yrittäjyyden ja tekivät merkittävän tilainvestoinnin Ketunpesäntielle, heillä on 10-vuotissuunnitelma. Ajatus oli, että kymmenessä vuodessa toiminta ja asiakaskunta on vakiintunut. Luopumisen kohdassa jatkajan olisi helppo viedä yritystä eteenpäin. Mielessä muhi monia kehitysideoita – edelleen ajankohtaisia.
– Koirien trimmaukselle on kova kysyntä; hoidettu turkki ja kynnet ovat tärkeä osa huolehtimista. Koirahieronnasta on apu moneen, osaaminen edellyttää koulutusta. Ja jos kokemusta ja taitoa löytyy, niin pentukursseille ja koirakoulutuksiin on tulijoita, Anita Seppälä luettelee esimerkkejä.
Yksi Moppe ja Miiru Oy:n kehittämisen mahdollistaja on oma rauhaisa tontti. Tilaa on vielä vaikkapa juoksutarhalle.
Business Joensuu apuna
Koronahankaluudet kohdatessaan Seppälät katsoivat tulevaisuuteen Business Joensuu kumppaninaan.
– Hoksasimme ilmoituksen, jossa kerrottiin Pohjois-Karjalan yrittäjien ja Business Joensuun organisoimasta työpajasta. Tavoitteena oli etsiä jatkajaa yritykselle.
Osana työpajaa syntyi työkirja, jossa koko yrityksen tarina juurista tavoitteisiin ja toiminta-ajatuksesta tulevaisuusnäkymiin on kuvattu. Työpajan vetäjä, Business Joensuun yritysasiantuntija Jouko Piirainen oli roolissaan rento ja innostava. Se oli oppia kädestä kiinni pitäen, Anita Seppälä kiittelee.
Yhtä antoisana Seppälä pitää myös Business Joensuun DigiGrow-palvelua.
– En ole mikään tietokonenero, päinvastoin. En olisi ikinä uskonut, että digiasioista voisi olla niin hyvä koulutus! Asiat kerrottiin ja opeteltiin hyvin käytännönläheisesti. Jokainen mukana ollut ymmärsi, mistä on kyse. Meille DigiGrow avasi mahdollisuudet kehittää kotisivunäkyvyyttä, ymmärtää Google-analytiikkaa ja somen mahdollisuuksia.
Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika