Business Joensuun Mitä kuuluu? -yrityskampanja käynnistyy tammikuussa jo viidettä kertaa. Kampanja tuo yritysasiantuntijat tapaamaan yrittäjiä Outokummussa viikolla 3 (13.–17.1.2025) ja Polvijärvellä...
Itä-Suomessa rakennetaan turvallisuuden tulevaisuutta
Viisaasti varautuvassa Itä-Suomessa kehitetään ratkaisuja muuttuvan turvallisuusympäristön tarpeisiin. Nyt tiivistetään yhteistyötä yli maakunta- ja toimialarajojen.
Yksinomaan Suomi tekee vuodessa kymmenien miljoonien eurojen arvosta hankintoja Naton hankintaviraston NSPA:n (NATO Support and Procurement Agency) kautta. Ostohousut jalassa ovat vuorollaan myös loput 31 jäsenmaata. Mahdollisuuksien kirjo avautui Business Joensuun, Business Kuopion ja Miksein yhteistyönä järjestämässä infopäivässä 20.syyskuuta. Tilaisuus keräsi noin sata kiinnostunutta osallistujaa.
Sähköpostia Luxemburgiin
Naton hankintavirastossa Luxemburgissa työskentelevä yhteysupseeri, everstiluutnantti Katri Teho kannusti yrityksiä liittymään NSPA:n yritysrekisteriin. Tehon infotykityksessä riittää sulateltavaa, tuumasi moni osallistuja. Onneksi Teho jakoi kuulijoille NSPA-yhteystietonsa. Paluupostissa hän lupasi lähettää tarvitsijoille suomenkielisen ohjeen, miten NSPA:n yritysrekisteriin liitytään. Postia Teholle voi lähettää osoitteella filo@nspa.nato.int.
Kaksoiskäyttö luupin alla
Nato-lähtöisistä markkinoista puhuttaessa kyse ei ole vain aseista ja ammuksista, vaan likipitäen kaikesta ”jalkaräteistä helikoptereihin ja vaipoista kattopelteihin”. Erityinen mielenkiinto kohdistuu kaksoiskäyttötuotteisiin, joita voidaan hyödyntää sekä siviili- että puolustustarpeisiin.
Pieksämäkeläisen GoSleep Oy:n omistaja Jussi Piispanen oivalsi jo yli 10 vuotta sitten, että maailman lentokentillä matkustajat kaipaavat rauhaa ja unta. Lentokentät ovat äärettömän hyvä näyteikkuna tuotteille ja palveluille, Piispanen tietää. Tämän näyteikkunan kautta unimunasta kiinnostui myös puolustusteollisuus.
Piispasen toinen aito kaksikäyttötuote on alumiinivene, jota valmistaa Variboats Oy. Veneinnovaation kanssa tuotekehitystä on tehty useampi vuosi, nyt on kaupanteon aika.
Itäsuomalainen osaaminen kiinnostaa
Turvallisen tulevaisuuden päivä tarjosi tietoa myös Business Finlandin, Team Finlandin ja Elyn avusta ja rahoituskanavista.
Kansainvälisille markkinoille yrityksiä luotsaavan kuopiolaisen Epinova Oy:n Jarkko Surakka loi yrityksiin uskoa. Surakan mukaan suomalaisilla on ketteryyttä ja teknistä osaamista. Tuloksiakin syntyy, kunhan ei ujouksissaan jäädä tuijottelemaan kengänkärkiä. ”Kakusta riittää jaettavaa myös suomalaisille yrityksille”, rohkaisi Surakka, jonka viesti oli kovasti samanhenkinen suurlähettiläs Mikko Hautalan kanssa. Suomen Yhdysvaltain-suurlähettilään kautensa juuri päättänyt Hautala muistutti lehtihaastattelussa (HS 20.8.), että Yhdysvaltojen silmissä Suomi on kuin herkkuja notkuva ruotsinlaivan seisova pöytä. Suomalainen osaaminen kiinnostaa.
Kiinnostaa myös itäsuomalainen osaaminen, tietää Kelluu Oy:n toimitusjohtaja Janne Hietala. Kelluu on datayhtiö, jonka liiketoiminta perustuu ympäristön kuvantamiseen täysin autonomisilla ilmalaivoilla. Takana on yli 5 vuoden kunnianhimoinen kehitystyö, Hietalan mukaan ollaan puolivälissä lopullista tavoitetta. Jo nyt Kelluun laivasto on lajissaan maailman suurin.
"Olemme hyvä esimerkki siitä, miten startup-yritykset voivat parhaimmillaan yhdistää kyvykkyyttään ja teknologioitaan ja ratkoa asiakkaiden tarpeita. Meille iso etu on myös Itä-Suomen arktinen ympäristö. Aivan loistava kehitys- ja testausympäristö!"
Hietalan mukaan Kelluu edustaa monikäyttöteknologiaa, jolla voidaan tuottaa palveluita elinkeinoelämälle, yhteiskunnalle ja turvallisuudelle.
”Yksi yrittäjä soitti”
Mikkelissä odotetaan virallista päätöstä NATOn maavoimien alaesikunnan sijoittumisesta. Etelä-Savon ELY-keskuksessa Team Finlandin kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Karoliina Tilaeus on viimeistelemässä puolustustarviketeollisuuteen keskittyvää Savodefence-hanketta. Merkillepantavaa on se, että eteläsavolaisten yhteistyöajatus lähti yksittäisten yritysten ja ihmisten aloitteesta, ei hankelautaselle valmiiksi palasteltuna.
"Eräänä päivänä yksi yrittäjä soitti, että nyt pitää ryhtyä luomaan yhteistyötä puolustustarviketeollisuuteen liittyen. Siihen tuli nopeasti 30 yritystä mukaan. Kokoonnumme kerran kuukaudessa", Tilaeus kertoo.
Joukossa on voimaa varsinkin, kun ryhmässä on vakiintuneita ja kansainvälistä kauppaa tekeviä isoja yrityksiä ja vastaavasti startuppeja. Kokemus yhdistettynä ketteryyteen kerryttää ryhmän resilienssiä.
"Aika hankala on yksittäisen yrityksen saada aikaan vaikkapa viranomaistapaamisia tai yksin ryhtyä luomaan kansainvälisiä yhteyksiä. On selvää, että yhteistyö antaa tukevamman selkänojan."
Etelä-Savon suunnalla katto on ollut korkealla ja seinät leveällä jo tähänkin saakka; Tilaeuksen mainitsemassa 30 yrityksen ryhmässä on mukana yksittäisiä yrityksiä myös Pohjois-Karjalasta, Pohjois-Savosta sekä pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta.
Viisaasti varautuva Itä-Suomi
Joensuulainen Kata Safety Oy on varautumisen asiantuntijayritys ja KATA-säteilymittareiden valmistaja ja järjestelmäkehittäjä.
"Suomi on jakautumassa kasvavaan etelään, kehittyvään länteen ja kansainvälistyvään pohjoiseen. Meidän kannattaa lähteä rakentamaan viisaasti varautuvaa Itä-Suomea", Janne Rahunen pohtii.
Rakentaminen onnistuu yhteistyöllä – ei poteroita kaivamalla tai yksin tuuleen huudellen. Rahunen lähettää terveisiä myös viranomaisten suuntaan -yhteistyötä ja vuoropuhelua tarvittaisiin lisää.
"Yrityksillä olisi paljon annettavaa viranomaisten suuntaan – asiantuntemusta ja detaljitietoa. Yhteistyöstä hyötyy yritys, mutta yhteiskunta vielä enemmän."
Kata on viime vuodet panostanut asiakaskohtaisten säteilymittaustuotteiden ja järjestelmien tuotekehitykseen. Kanavat on avattu myös puolustusteollisuuteen. Kasvua haetaan viennistä.
"Säteilymittari ja mittausjärjestelmä on pieni osa isompaa kokonaisuutta. Meillä ei ole vielä mahdollisuuksia perustaa maailmalle omia myyntikonttoreita; siksi etsimme kumppania, jonka kanssa voimme lähteä rakentamaan vastavuoroista kumppanuutta."
”Yksinäinen huuto ei kuulu”
Kuopiolainen 3D Talo Finland Oy ammentaa fotoniikasta; virtuaalisesta ja lisätystä todellisuudesta. Yritys rakentaa asiakkailleen prototyyppejä, simuloi, mallintaa ja visualisoi ja tuottaa myös VR-koulutuksia.
Koulutus on toiminnallista ja mahdollistaa vaikkapa NATO-maissa ensihoidon harjoittelun. Esimerkiksi Fortumille 3D Talo on toteuttanut säteilyturvakoulutusta.
Virtuaalimaailma mahdollistaa datan hyödyntämisen ja sujuvan keskustelun asiakkaan kanssa. Koulutuksista dataa voidaan kerätä katseenseurannasta alkaen.
"Yhteistyössä voidaan saavuttaa sellaista, johon yksittäinen yritys ei pysty. Yhden pienen firman huuto sen sijaan ei kauas kuulu", 3D Talon toimitusjohtaja Tatu Säisä tietää.
Säisä puhuu myös uskottavuudesta.
"Kun pieni yritys kurottelee kohti markkinoita, iso asiakas voi ohittaa sen mainospuheena. Mutta jos keskustelu avataan useamman toimijan voimin, asia näyttäytyykin jo toisella tapaa uskottavalta."
Yhteistyön merkitystä korostaa myös Nato-tulevaisuuteen solahtanut Jussi Piispanen. Yksin ei pärjää eikä heittämällä onnistu kaikilta NSPA-rekisteröintikään. Piispanen kertoo itse painineensa asian kanssa kolmisen kuukautta. Asian opittuaan hän on auttanut jo useita muita yrityksiä rekisteröinnin teossa.
Uutta buustia kohti tulevaa
Aloite Itä-Suomen voimien yhdistämisestä tuli Business Joensuulta. Siellä operatiivisia lankoja käsissään pitää avainasiakaspäällikkö Mervi Huttunen.
"Kokonaisuuden juuret ulottuvat ICT Hub Joensuu -projektiin, jossa on mukana suuri joukko alueen yrityksiä – myös sellaisia, jotka eivät tuota ICT-palveluja muille, mutta hyödyntävät teknologiaa omassa tekemisessään."
Hybridivaikuttamista, huolta huoltovarmuudesta ja kriittisen infrastruktuurin turvallisuudesta. Konkretia puhuttelee. Lisääntynyt GPS-häirintä ja sen aiheuttamat ongelmat niin maataloudelle kuin lentoliikenteellekin käänsivät katseen rajalle.
"Jos jollain yrityksellä löytyy uusia teknologioita ja ratkaisuja GPS-häirintään, niin vahvoilla on!"
Huttunen kartoitti, haastatteli, kyseli ja kuunteli monenlaisia yrittäjiä, ministeriöiden väkeä, puolustusvoimien väkeä ja ICT-hubilaisia. Jyväskylän digiturvallisuusmessuilla hän otti asiat puheeksi monen keskustelukumppanin kanssa. Innostus oli iso, Huttusen Linkedin-profiili täyttyi verkostoitumispyynnöistä.
"Geopoliittisen sijaintimme ansiosta Itä-Suomi on aito Living Lab. Sellainen puhe voimistui. Myös Business Finlandista näytettiin vihreää valoa kohti 'Turvallista tulevaisuutta' ja itäsuomalaisten voimien yhdistämisestä."
Voimien yhdistäminen loksahti sikälikin luontevasti kohdilleen, että Joensuulla, Kuopiolla ja Mikkelillä on jokaisella oma tulokulmansa kokonaisuuteen. Pohjois-Savossa se on kokonaisturvallisuus, Etelä-Savossa puolustustarviketeollisuus ja Pohjois-Karjalassa digitaalinen rajaturvallisuus.
"Katsomme kokonaisuutta avoimin silmin ja yli toimialojen", Mervi Huttunen muistuttaa.
Turvallisuuden Tulevaisuus -tapahtuman järjestivät yhteistyössä Business Joensuu, Business Kuopio ja Miksei Mikkeli. Kuva: Sirkka-Liisa Aaltonen.
Marraskuussa Helsinkiin Slushin yhteyteen järjestettävän Borderland – Security Eastern Finland -tapahtuman yhteistyörintamaan liittyvät Joensuun, Kuopion ja Mikkelin lisäksi myös Imatra, Lappeenranta, Itä-Suomen yliopisto sekä LUT-yliopisto.
Huomaa myös nämä:
- Kokonaisturvallisuus 2024 -messut Joensuun Areenassa 4.-5.10.2024
- Yritys- ja investoritapahtuma Borderland - Security Eastern Finland, 19.11. Helsinki
- Slush 2024, Helsingin Messukeskuksessa 20.-21.11. 2024
- SecD-Day, Puolustus- ja ilmailuteollisuus PIA ry:n järjestämä tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa 29.-30.1 2025
Lisätietoja: Business Joensuu Oy, Mervi Huttunen, mervi.huttunen@businessjoensuu.fi, 050 408 9189
Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Kelluu Oy, Kata Safety Oy ja 3D talo Finland Oy