Lopputyöuran projekti. Sellaista Jukka Kurkinen ryhtyi etsimään sen jälkeen, kun yli 10 vuoden ura kansainvälisessä verkkoliiketoiminnassa ja sittemmin tuotekehityksen vetovastuu isossa konepajassa...
Valoisaa tulevaisuutta rakennetaan yhdessä
Joensuun Photonics Centerin avajaisilla maanantaina 7. marraskuuta käynnistyneen fotoniikan viikon tapahtumiin osallistui reilut 350 tutkijaa, yritysten edustajaa ja kiinnostunutta kaupunkilaista.
Fotoniikka eli valotiede on nopeasti kasvava teollisuuden ala, joka mahdollistaa ratkaisuja aikamme globaaleihin haasteisiin. Joensuun Photonics Centerin avajaiset merkitsevät yliopiston, fotoniikkaa hyödyntävien yritysten ja alan osaajien entistä vahvempaa verkostoitumista. Photonics Center luo Joensuuhun kasvavan fotoniikan yhteisön tarjoamalla yrityksille yhteiskäyttölaitteita, toimitiloja, puhdastiloja, osaajia ja verkostoja. Nopeasti kasvavalla fotoniikka-alalla osaajista on kova tarve ja täällä työntekijän voi napata käytävältä jo opintojen loppuvaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa Photonics Centeriin sijoittuneiden yritysten joukossa on hiljattain vuoden fotoniikka-alan yrityksenä palkittu Dispelix sekä vauhdilla kasvava ALD-teknologiayritys Chipmetrics.
Photonics Centerin avajaisissa silkkinauhan leikkasivat Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Suomen Akatemian pääjohtaja Paula Eerola, Business Joensuun toimitusjohtaja Tomi Haring ja Suomen Yrityskiinteistöjen toimitusjohtaja Sanna Sianoja
Yhteistyötä yli toimialarajojen
Fotoniikan sovellukset mahdollistavat uusia innovaatioita ja tehokkaampia toimintatapoja monella toimialalla. Osana fotoniikan viikon ohjelmaa järjestettiin Forest&Photonics 2022 tapahtuma, jossa metsä- ja teknologia-alan asiantuntijoilla ja yrityksillä oli mahdollisuus verkostoitua, luoda uutta yhteistyötä sekä jakaa haasteita, mahdollisuuksia sekä ratkaisuja ajankohtaisiin teemoihin. Tänä vuonna puheenvuoroissa nousi esiin erityisesti lidareiden eli valotutkien soveltaminen esimerkiksi metsäpalojen torjunnassa sekä puukuolemien seurannassa. Aiemmin lidareita on käytetty metsän inventointiin, mutta tässä Forest&Photonicsissa käsiteltiin lidareiden käyttöä laajemmin esimerkiksi metsäpalojen torjunnassa ja puuston kunnon havainnoinnissa sekä tiedon keruusssa ympäröivästä metsästä metsäkonekuljettajien työskentelyn tueksi.
– Toimialarajapintoja hyödyntäville tapahtumille on selvästi kysyntää. Uskon, että fotoniikkateknologian tuominen metsäsektorille esimerkiksi lidarien ja spektroskopian muodossa voisi olla ensi vuonna erittäin ajankohtainen ja mielenkiintoinen kokonaisuus, kertoo Photonics Finlandin toiminnanjohtajana ja Business Joensuussa kehityspäällikkönä työskentelevä Juha Purmonen.
Juha Purmonen Forest&Photonics tapahtumassa.
Huippuosaamisen kirkastaminen on alueemme menestyksen elinehto
Joensuussa on tehty fotoniikan tutkimusta yli 50 vuotta ja kaupungistamme on viime vuosien pitkäjänteisen työn ansiosta kehittynyt Euroopan tasolla merkittävä fotoniikan suunnannäyttäjä – ekosysteemi, jossa tutkimus ja liiketoiminta yhdessä rakentavat alueellemme huippuosaamista ja elinvoimaa. Alueemme erityisosaamiseksi on profiloitunut mikro- ja nanofotoniikka, joiden sovelluksia hyödynnetään esimerkiksi täydennetyn todellisuuden näytöissä ja erilaisissa mobiililaitteissa kuten e-kirjoissa ja urheilukelloissa. Lisäksi alueella on poikkeuksellisen vahva hyperspektrikuvantamisen osaamiskeskittymä
Maakuntajohtaja Markus Hirvonen painotti Photonics Centerin avajaispuheessaan, että alueemme on kilpailukykynsä säilyttämiseksi erotuttava ja erikoistuttava; olla omassa erikoisosaamisessamme maailman huipputasoa. Tämän huippuosaamisen kehittämistä jatketaan Photonics Centerin toiminnan seuraavassa vaiheessa, jota varten jo kartoitetaan toimitilojen, puhdastilojen ja yhteiskäyttölaitekannan kasvattamista. Joensuu on saanut vetovastuun vuonna 2023 käynnistyvästä ryhmähankkeesta, jonka tehtävänä on vahvistaa fotoniikan innovaatioekosysteemiä Suomessa edistämällä kaupunkien välistä yhteiskehittämistä. Ensi syksynä myös koulutustarjonta laajenee entisestään, kun yliopistossa käynnistyy fotoniikan diplomi-insinöörikoulutus. UEF:n fotoniikan laitos on mukana kansallisessa 8-vuotisessa Suomen Akatemian Photonics Research and Innovation PREIN -lippulaivassa, päävastuullaan fotoniikan vaikuttavuus.
Fotoniikan viikolla oli mahdollisuus tutustua valotieteen sovelluksiin.
Joensuusta valittiin kaksi edustajaa päättämään Euroopan fotoniikkalinjauksista
Joensuun asema fotoniikan Euroopan tason kärkikaupunkina vahvistuu entisestään, kun professori Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopiston ja Photonics Finlandin toiminnanjohtaja Juha Purmonen valittiin Suomen edustajina Euroopan Unionin fotoniikan teknologia-alusta Photonics21:n Board of Stakeholdersiin.
Photonics21 koordinoi fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden prioriteetteja Euroopassa tavoitteenaan vahvistaa Euroopan johtoasemaa fotoniikkateknologian kehittämisessä ja soveltamisessa muun muassa ICT-alalla, valaistuksessa, valmistavassa teollisuudessa, terveysteknologiassa, turvallisuussektorilla sekä koulutusalalla. Satahenkinen Photonics21 Board of Stakeholders on Photonics21:n ylin päättävä toimielin, jossa vähintään puolet jäsenistä on oltava yritysten edustajia. Board of Stakeholdersilla on merkittävä painoarvo muun muassa EU-rahoituksen suuntaviivoista päätettäessä.