Yrityskuiskaajat-kampanja tavoitti syksyn aikana 516 joensuulaista yritystä ja toi esiin keskeisiä yrittäjien tarpeita liiketoiminnan kehittämisen tueksi. Keskusteluissa korostuivat erityisesti...
Joensuun innovaatioekosysteemi vie alueen vahvuudet maailmankartalle
Joensuussa panostetaan metsäbiotalouden ja fotoniikan innovaatiotyöhön ja kansainväliseen kasvuun. Metsän ja valon ympärille luodaan kestäviä innovaatioita ja uutta liiketoimintaa TKI- ja yritysyhteistyöllä. Vetureina ovat Forest Joensuu - ja Photonics Joensuu -verkostot.
–Yhteistyön tavoitteena on saada yhä enemmän yrityksiä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan pariin. Joensuun osaaminen on maailman kärkeä sekä fotoniikan että metsäbiotalouden tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Korkeakoulujen tutkimustyö tulee kytkeä entistä tehokkaammin osaksi yritysten syntyä ja kasvua. Tutkimuslähtöisissä tuotteissa ja palveluissa sekä uusille markkinoille laajentumisessa on paljon potentiaalia, kertoo Business Joensuun palvelujohtaja Pauliina Pikkujämsä.
–Forest Joensuu ja Photonics Joensuu ovat verkostomme yhteisiä brändejä, joiden kautta voimme viestiä painopistealojen vahvuuksista myös kansallisesti ja kansainvälisesti, Pikkujämsä jatkaa.
Joensuu on maailmanlaajuisesti merkittävä metsäbiotalouden osaamiskeskittymä, ja yksi Euroopan fotoniikkaosaamisen kärkikaupungeista. Molemmilla aloilla luodaan tulevaisuuden ratkaisuja, joita tarvitaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutusten hillinnässä ja niihin sopeutumisessa. Joensuun kaupungin kunnianhimoiset hiilineutraalisuustavoitteet tukevat myös fotoniikan ja metsäbiotalouden osaamisen kehittämistä.
–Kaupungit ovat omalta osaltaan ratkaisemassa kestävyyskriisiä. Uusien teknologioiden omaksuminen uudistaa kaupungin elinkeinoelämää ja vaikuttaa positiivisesti myös paikallisyhteisöön, kertoo Joensuun kaupungin kansliapäällikkö Jenni Jokela.
–Tätä työtä tehdään ennen kaikkea yrityksiä varten. Joensuun kaupunki haluaa tarjota yrityksille hyvän toiminta- ja kasvuympäristön, jossa on tiivis yhdessä tekemisen henki. Uskomme, että verkostoyhteistyö kannustaa myös investointeihin ja houkuttelee uusia yrityksiä sijoittumaan alueelle, Jokela jatkaa.
Joensuu on osa valtakunnallista Innokaupungit-verkostoa, johon kuuluu 16 suomalaista yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkia. Kaupungit ovat solmineet valtion kanssa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kehittämisen aiesopimuksen vuosille 2021–2027. Innokaupungit kohdentavat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiorahoitusta omiin vahvuuksiinsa perustuviin strategisiin painopistealoihin.
Käytännön toimenpiteitä toteuttavat tällä hetkellä Business Joensuun johdolla Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus sekä Joensuun kaupunki. Toimenpiteet rahoitetaan EU:n, valtion ja kaupungin myöntämän hankerahoituksen kautta. Pohjois-Karjalassa aluerahoittajia ovat myös Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus.