Tänään eduskunnassa julkistettiin Suomen droonistrategia, mikä on merkittävä askel maan teknologisen kehityksen ja turvallisuuden saralla. Tapahtumassa oli läsnä useita alan asiantuntijoita ja...
Joensuu isännöi kansainvälistä digitaalisen rajaturvallisuuden työpajaa – mukana Suomen ja USA:n huippuasiantuntijat

Joensuu vahvistaa asemaansa digitaalisen rajaturvallisuuden solmukohtana – kansainvälinen Borderland Europe -työpaja toi yhteen Suomen ja USA:n puolustuksen ja teknologian asiantuntijat
Noin 50 hengen joukko kansainvälisiä toimijoita Suomesta ja USA:sta kokoontui alkuviikosta Joensuuhun pohtimaan, mistä muodostuu tulevaisuuden digitaalinen rajaturvallisuus. Borderland Europe - kansainvälisen puolustus- ja turvallisuussektorin työpajan tavoitteina oli kehittää yhteistyön viitekehys eri sektoreiden välisen kumppanuuden vahvistamiseksi, suunnitella Joensuun seudulle rakentuvaa digitaalisten ja fyysisten rajaturvallisuusratkaisujen testaamisympäristöä, kartoittaa tulevaisuuden teknologioita ja niiden kaupallistamismahdollisuuksia sekä edistää tiedonvaihtoa ja vahvistaa transatlanttisia suhteita turvallisuuden ja innovaatioiden saralla Suomen, Yhdysvaltojen ja Naton liittolaismaiden kesken.
Keskeinen elementti yhteisessä visiossa on Joensuuhun suunnitteilla oleva rajaturvallisuuden testilaboratorio, joka houkuttelisi alueelle investointeja sekä loisi uusia työpaikkoja. Testilaboratoriota varten valmistellaan parhaillaan EAKR-hakemusta ja hankkeen on tarkoitus startata loppuvuoden aikana.
"Tavoitteena on tuoda yhteen erilaiset toimijat ja luoda puitteet, joissa voidaan testata seuraavan sukupolven rajaturvallisuuden sovelluksia," Business Joensuun neuvonantaja Pekka Sivonen kertoo. Telian verkkoinfrastruktuurin pääarkkitehti Tero Maaniemi valottaa organisaatioiden välisen yhteistyön etuja: ”Jokainen yhteistyökumppani tuo pöytään omaa osaamistaan, jolloin rahoituksen tarve on pienempi ja tekeminen on tehokkaampaa.”
Työpajoihin saapui laaja joukko osallistujia esimerkiksi Suomen ja USA:n puolustushallinnosta, tutkimusorganisaatioista kuten Georgia Tech Research Institute ja UEF sekä puolustus- ja kaksikäyttöteknologioiden aloilla toimivia yrityksiä ja organisaatioita. Paikalla on yrityksiä sekä Joensuun seudulta että muualta Suomesta. Itä-Suomen kasvava, seuraavan sukupolven digitaalisen rajaturvallisuuden klusteri houkutteli muun muassa Telian, Nokian, Patrian ja Esrin edustajia osallistumaan työpajaan.
Jeff Evans, Georgia Tech Research Instituten johtava tutkimusinsinööri kertoi, että GTRI:ssa tutkitaan, kuinka teknologia toimii laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella ja integroituu muuhun teknologiaan. GTRI tekee myös enenevissä määrin yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden, kuten muiden valtioiden, kanssa. Globaalia innostusta on nyt paljon, mutta kestää aikansa kehittää alalle standardeja. Siksi Jeff Evans pitää tervetulleena potentiaalia lisätä kentällä tapahtuvaa testausta.
Pekka Sivosen mukaan suomalainen yhteiskunta on maailman johtava yhteiskunta varautumisessa. Hän näkee, että Joensuun kaupungilla on mahdollisuus synnyttää uutta osaamista varautumisen ympärille ja nostaa esille paikallisen fotoniikkaosaamisen.
”Suomi ei ole vielä ollut kovin aktiivisesti hyödyntämässä esimerkiksi Naton tuomia mahdollisuuksia. On hienoa, että erityisesti Itä-Suomessa on aktivoiduttu tämän asian suhteen,” Janne Hietala Kelluu Oy:stä sanoo. Kelluu valittiin vuoden 2024 loppupuolella NATO:n DIANA-ohjelmaan.
Business Joensuun toimitusjohtaja Tomi Haring korostaa Itä-Suomen ainutlaatuista sijaintia: "Mikä olisi parempi paikka kehittää rajaturvallisuutta? Täällä on luonnollinen testausympäristö, sillä olemme jo joutuneet tulemaan toimeen esimerkiksi GPS-häirinnän kanssa. Joensuussa digitaalisen rajaturvallisuuden ratkaisuja pääsee testaamaan myös haastavissa sääolosuhteissa – täällä voi kesällä olla 30 astetta lämmintä ja talvella 30 astetta pakkasta."
Pekka Sivosen mukaan digitaalinen rajaturvallisuus on kehittyvä ala. ”Suomen teknologiset vahvuudet sopivat erittäin hyvin sodankäynnin paradigman muutokseen”, Pekka Sivonen sanoo, viitaten tällä droonien käytön yleistymiseen sodankäynnissä. "Lisäksi Suomi rakentaa raja-aitaa, joka varustetaan kaikenlaisilla sensoreilla. Jos aitaa on 5500 km, se tuottaa valtavat määrät dataa, jota pitää pystyä käsittelemään nopeasti. Tähän tarvitaan tekoälyä ja suurteholaskentaa.”
Tero Maaniemen mukaan seuraava teollinen vallankumous tuleekin olemaan se, että teollisista kumppaneista tehdään langattomia. ”Puolustussektori on siirtynyt tässä kehityksessä kärkeen.”
Business Joensuu koordinoi Joensuun aseman vahvistamista digitaalisen rajaturvallisuuden keskuksena. Kevään 2025 mittaan on järjestetty Borderland -koulutuksia puolustus- ja kaksikäyttöteknologioiden tuomista mahdollisuuksista yrityksille ja marraskuussa Helsinkiin on tulossa taas koko Itä-Suomen yhteinen Borderland -tapahtuma.
Lisätietoja: Mervi Huttunen, mervi.huttunen@businessjoensuu.fi