Ohita valikko

Matkalla tuplasti suuremmaksi

Kolme miestä istuu Outoplan Oy:n sohvalla ja taustalla näkyy lentokonekatos ja lentokone

- Erittäin hyvältä näyttää! Yleensä hiljainen vuodenvaihde on nyt ollut vallan muuta. Asiakasyrityksillä on monia kehityshankkeita ja laitosinvestointeja tulossa, iloitsee Outoplan Oy:n toimitusjohtaja Mikko Piiroinen.

Outoplan Oy on teknistä suunnittelu- ja asiantuntijapalveluita tarjoava insinööritoimisto. Mikko Piiroinen perusti firman vuonna 2016. Hän vaihtoi liki 15 vuoden pörssiyhtiöuran ”vähän jännittävään” omaan yrittäjyyteen.

Piiroisen perhe oli vuotta aiemmin muuttanut Kuopiosta Outokumpuun. Oli kaipuu maalle ja huolehtimaan Piiroisen sukutilan metsistä. Ei aikaakaan, kun Mikko Piiroinen ja Business Joensuun yritysasiantuntija Juha Saastamoinen istahtivat saman pöydän ääreen.

-  Business Joensuu on ollut matkassa mukana päivästä yksi.

Monta tukijalkaa

Osaaminen, kokemus ja verkostoitumisen taito. Siinä tiiviissä pähkinänkuoressa se, minkä päälle Piiroinen ryhtyi Outoplania rakentamaan. 

Outoplan palvelee teknologiateollisuuden, metsä- ja paperiteollisuuden, energia- ja voimalaitosteollisuuden, kemian- ja petrokemianteollisuuden, kaivosteollisuuden ja elintarviketeollisuuden toimialoja. Asiakkaana on myös puolustusvoimat.

- Meidän toiminta on tarkoituksella hajautettu monelle eri sektorille. Mukana on monia suuria yrityksiä, mutta myös pienempiä startuppeja. Monipuolisuus tuo vakautta syklien ja suhdanteiden vaihtelussa.

Perinteisestä digiaikaan

Vuonna 2018 Outoplan teki noin puolen miljoonan euron liikevaihdon. Vuotta myöhemmin kolkuteltiin jo miljoonan euron rajaa. Vuoden 2021 alkajaisiksi Piiroinen tarttui jälleen Business Joensuun palvelutarjontaan. Oli aika ottaa koppia DigiGrow-palvelun tarjonnasta.

- Siihen saakka olimme tehneet markkinointia aika perinteisin tavoin. Kun asiakaskäynnit ja moni muu asia pandemian myötä muuttui, oli oikea aika hakea uutta näkökulmaa markkinointiin. Ja kiitos Business Joensuun, sitä myös löytyi.

Piiroista kuunnellessa digiaskelten ottaminen oli juuri niin sujuvaa, kuin Business Joensuu on palveluaan markkinoinutkin. 

-  Markkinointisuunnitelma, kotisivu kuntoon, meille sopivien some-kanavien läpikäynti, aktiivista elämää Linkediniin. 

Outoplanille Google-mainonta on ollut viisas veto; ”uusia ovia on avautunut ja näkyvyyttä on tullut”, muotoilee Piiroinen asian.

Kasvua – kyllä!

Kun DigiGrown opeista oli saatu uutta buustia, seuraava steppi Business Joensuun kanssa oli Grow-kasvuvalmennus. Outoplan oli mukana kasvuvalmennuksessa viime vuoden elo-marraskuussa.

- Meitä oli kysytty mukaan jo pariin otteeseen. Oikea aika tuli, kun saimme alta pois edellisiä kehityshankkeita. Olimme vuosien mittaa kirjanneet ylös esimerkiksi omistajastrategiaa. Tälle kaikelle Grow-kasvuvalmennus oli luonnollinen jatko ja loistava sparraaja, Mikko Piiroinen kehuu.

Vuonna 2019 käynnistyneeseen Business Joensuun kasvuvalmennukseen on tähän mennessä osallistunut jo noin 150 yritystä. Tulostakin on tullut; valmennusohjelmaan osallistuneiden yritysten liikevaihto kasvoin vuodesta 2019 vuoteen 2020 keskimäärin 46 prosenttia.

Outoplanin Mikko Piiroisella ei ihan vielä ole iskeä kasvulukuja pöytään. Edessä on viisi todella työntäyteistä vuotta. Yrityksen liikevaihto vuonna 2021 oli noin 1,1 miljoonaa euroa.

- Kasvuohjelman myötä laadimme askelmerkit seuraavaksi viiden vuodeksi. Tavoitteena on vähintään tuplata firman koko nykyisestä. Tavoittelemme orgaanista kasvua, mutta yrityskauppojenkin mahdollisuus on kaiken aikaa olemassa.

Monen muun Grow-kasvuvalmennukseen osallistuneen tavoin myös Piiroinen kehuu sparrauksen toteutustapaa ja vetäjien osaamista.

- Homman suola on siinä, että samassa ryhmässä on mukana muitakin yrityksiä, monet ihan eri toimialoilta. Selväksi on tullut, että kasvun haasteet ovat kaikille samanlaiset.

Lisää työntekijöitä

Outoplanin kotipesä on Outokummussa. Lisäksi yhtiöllä on kivijalkatoimistot sekä Joensuussa että Kuopiossa. Kotitoimistoissa Outoplanin osaajia työskentelee myös Jyväskylässä, Kajaanissa ja Kouvolassa.

- Asiakkaamme toimivat laajalla alueella. Yhtä lailla me voimme tehdä työtä etänä paikkakunnasta riippumatta. Nyt pandemian kokemusten jälkeen asiakkaiden asenteet ovat todella paljon muuttuneet; fyysinen läheisyys ei ole ratkaiseva tekijä. 

Etätyöskentely, hyvä maine ja Business Joensuun apu rekrytoinneissa ovat kaikki osaltaan eittämättä vaikuttaneet siihen, että Outoplan on onnistunut rekrytoinneissaan. Talossa tekee töitä nyt 21 ammattilaista. 

-  Juuri nyt haemme joukkoomme automaatio-osaajaa sekä kokenutta mekaniikkasuunnittelijaa. Iloitsemme siitä, että avoimiin työpaikkoihin on tullut varsin paljon hakemuksia.

”Business Joensuu on ollut matkassa mukana päivästä yksi”

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika

Sinua voisi kiinnostaa

18.01.2024 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Kiihdytyskaistalla vuodesta 2017! Niin voi syystä kiteyttää Kotityö Turusen yritystarinan. Yrittäjäpariskunta Inkeri ja Taito Turunen ovat kuudessa vuodessa kasvattaneet yrityksestä Heinäveden...

11.12.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Ulkopuolista näkökulmaa, ideoita tuotteistamiseen ja uusia askelmerkkejä kehittämiseen. Kera näiden tarpeiden Trauma- ja psykoterapiakeskus Geneesin Tara Tuomisilta ja Kehoterapiakeskus Nexuksen...

13.11.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

”Positiivisen kautta eteenpäin”, muistuttaa Kesport Ilomantsin kauppias Heli Kortelainen valmistellessaan myymälän esillepanoa edessä siintävään hiihtokauteen. Syyskuun lopulla yrityksessä juhlittiin...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista