Ohita valikko

Valmennuksen kautta vahvemmaksi

Maarakennus Niemeläinen - Riku Alitupa 2023 - Business Joensuu yrityspalvelut, liiketoiminnan kasvu | Mies seisoo kadunrakennustyömaalla kypärä päässä

Vuosi 2019 oli Maarakennus Niemeläiselle murroskohta. Työmaat hiljenivät, mikä sinällään ei suhdannevaihteluille herkällä toimialalla ollut tavatonta. Työmaapäälliköksi vuonna 2014 taloon tullut Riku Alitupa ja pari vuotta myöhemmin mittauspalvelujen puolelle pestattu Mikko Vatanen ottivat haasteen vastaan. Nyt kannattavaa kasvua kohti mennään Business Joensuun opein. 

Maarakennus Niemeläisen yritystoiminta käynnistyi jo vuonna 1956. Porattiin kallioita, pian myytiin myös louhintaurakoita. Perustaja Uki Niemeläisen yrittäjäpolkua jatkoi sittemmin hänen poikansa Kari Niemeläinen. Juuri hän näki Riku Alituvassa tekijämiehen potentiaalin.

- Olin ollut Karilla jo koulupoikana kesähommissa. Vuonna 2013 tehtiin töitä omakotitaloni tontilla, tuli yhteistyö puheeksi. Destian maanrakennus- ja siltahommat vaihtuivat työmaapäällikön töihin Niemeläisellä, Alitupa muistelee. 

Työmaita oli paljon, kooltaan suhteellisen pieniäkin. Väkeä tarvittiin lisää, ja Alituvalle lankesi vahvempi rooli työnjohtajien esimiehenä. Kari Niemeläinen oli luotsannut yritystä jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien – kilpaillulla, syklisellä ja suhdanneherkällä toimialalla. Niemeläinen pohdiskeli, että yrityksen kehittämiseen olisi hyvä saada uutta energiaa.

Erikoisrakentamista

Hankalassa suhdannekohdassa osa työntekijöistä hakeutui muualle töihin. Tehokkaaksi työpariksi hioutuneet Riku Alitupa ja Mikko Vatanen luottivat Niemeläisen tulevaisuuteen. Vuoden 2019 murroskohta osoittautuikin uudeksi aluksi; Maarakennus Niemeläinen nappasi kiinni Joensuun kaupungin isoista urakoista.

-  Ensimmäinen koetinkivi oli Torikadun remontti vuonna 2019. Sen jälkeen päästiin kiinni Joensuun keskustan isompiin urakoihin Siltakadulle ja Koulukadulle. Nyt menossa oleva Rauhankadun ja Koulukadun urakka on jo viides peräkkäinen, Alitupa ja Vatanen kertaavat polkua erikoisrakentamisen luottokumppaniksi.

Ei siis ihme, että Joensuun keskustainfran kiivaimpana rakennusaikana Maarakennus Niemeläisen logo tuntui tulevan vastaan joka kulmalla. 

Opintielle ja osakkaaksi

Riku Alitupa valmistui rakennusinsinööriksi vuonna 2011. Työtehtävät ovat kuljettaneet uralla eteenpäin. Joulukuussa Alitupa googlasi Business Joensuun sivustoa. Mieleen oli jäänyt, että GROW-kasvuvalmennuksesta oli erinäisissä firmoissa saatu hyviä kokemuksia.

-  Laittelin viestiä kysyäkseni, että voiko valmennukseen hakeutua, vaikkei ole itse yrittäjä tai firman toimitusjohtaja. Business Joensuun yritysvalmentaja Mervi Lemisen kanssa juteltiin. Hän totesi, että vastuullani oli jo monia toimitusjohtajatason asioita. Että eikun mukaan vaan, Alitupa muistaa.

Sitoutuminen mukaan GROW-valmennukseen osoittautuikin mitä parhaimmaksi päätökseksi. 

- Sain varmuutta tekemiseen, eväitä myös kannattavan kasvun tavoittelemiseen. Kasvuvalmennuksen jälkeen osallistuin vielä Business Joensuun Lead-johtamisvalmennukseen. Taidot niin yrityksen johtajana kuin henkilöstöjohtajanakin vahvistuivat.

GROW-kasvuvalmennusjakso päättyi Alituvan osalta keväällä 2022. Valmennus oli sinetti Kari Niemeläisen toiveelle saada Riku Alituvasta paitsi firman toimitusjohtaja myös osakas. 

- Kari on nyt paitsi hallituksen puheenjohtaja, pääomistaja ja taustatuki myös mies, joka hyppää tarvittaessa koneen ohjaimiin.

Eväitä kasvuun

Riku Alituvan muovaamassa organisaatiossa toimintojen johtamisesta vastaa viiden ammattilaisen ydinporukka. Työmailla töitä paiskii 15 maanrakennusalan ammattilaista. Osaavista ihmisistä halutaan pitää kiinni ja myös se vaatii kehittämisen otetta.

-  Johtaminen on vuoropuhelua ja kontaktointia. Porukalla on paljon hyviä ajatuksia ja niitä kuunnellaan. Kun haasteellisia asioita tulee eteen, niistä keskustellaan. Kuuntelemisen taito on tärkeää, ei pidä vetää liian äkkinäisiä johtopäätöksiä. 

Äärimmäisen tärkeätä on hioa yrityksen toimintatapa kautta linjan sellaiseksi, että asiakas tulee kuulluksi ja ymmärretyksi.

- Mietimme paljon laatuun ja palvelukokonaisuuteen liittyviä asioita. Asiakkaan kuuntelemisesta se lähtee. Meidän tehtävämme on tuoda mukaan omat ammatilliset näkökulmamme ja mahdolliset parannusehdotuksemme. 

Business Joensuun valmennuksissa on pyöritelty myös numeroita, kaivauduttu kannattavuuden ytimeen. Maarakennusyrityksessä se tarkoittaa taitoa synkronoida työt. Hyvällä suunnittelulla tekeminen tehostuu ja kannattavuus kiittää. 

Riku Alitupa vinkkaa vielä Business Joensuun ketteryydestä keventää toimitusjohtajan kiireen kurittamaan arkea. Jossain kohdassa Lead-koulutusta Alitupa nimittäin tunnisti ja tunnusti, että takki alkaa tyhjetä eikä aika tunnu riittävän.  

-  Ratkaisu löytyi. Business Joensuun yritysasiantuntija Satu-Minna Piiroinen laati työpaikkailmoituksen, johdon assistenttia haettiin. Sitä kautta saatiin taloon Päivi Meriläinen

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika

Kolme logo Euroopan Unioni Euroopan aluekehitysrahasto, Vipuvoimaa EU:lta ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

 

Sinua voisi kiinnostaa

18.01.2024 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Kiihdytyskaistalla vuodesta 2017! Niin voi syystä kiteyttää Kotityö Turusen yritystarinan. Yrittäjäpariskunta Inkeri ja Taito Turunen ovat kuudessa vuodessa kasvattaneet yrityksestä Heinäveden...

11.12.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Ulkopuolista näkökulmaa, ideoita tuotteistamiseen ja uusia askelmerkkejä kehittämiseen. Kera näiden tarpeiden Trauma- ja psykoterapiakeskus Geneesin Tara Tuomisilta ja Kehoterapiakeskus Nexuksen...

13.11.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

”Positiivisen kautta eteenpäin”, muistuttaa Kesport Ilomantsin kauppias Heli Kortelainen valmistellessaan myymälän esillepanoa edessä siintävään hiihtokauteen. Syyskuun lopulla yrityksessä juhlittiin...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista