Ohita valikko

Joensuun Kuntokeidas liikuttaa vastuullisesti aurinkosähköllä ja arjen ympäristöteoilla

Business Joensuu_Joensuun Kuntokeidas liikuttaa vastuullisesti aurinkosähköllä

Joensuun Kuntokeitaalla panostetaan vastuulliseen energiatehokkuuteen ja energiasäästöihin tuottamalla aurinkosähköä omaan käyttöön ja arjen ympäristöteoilla.

Joensuun Kuntokeidas otti käyttöön vuoden 2016 lopussa 53 kWp tehoisen aurinkovoimalan. Liikuntakeskuksen katolla 193 aurinkopaneelista koostuvan voimalan tuottama sähkö hyödynnetään kiinteistösähkönä pääosin kahden ilmastointikoneen ja ilmanvaihdon pyörittämiseen. Käyttöönoton jälkeen keskimäärin paneelit ovat tuottaneet sähköenergiaa 42 MWh vuodessa, vaihdellen noin 30 megawattitunnin ja 52 megawattitunnin vuosituottojen välillä.

– Vastuu ympäristöstä, lähiluonnosta ja energiansäästöistä kuuluu olennaisena osana toimintaamme. Aurinkoenergian hyödyntämisen lisäksi teemme arjen ympäristötekoja. Tämä on meidän tapamme kantaa kortemme kekoon ilmastotekojen puolesta. On hienoa, että voimme korvata osan energiankulutuksestamme vihreällä, itse tuottamallamme energialla. Vuonna 2021 aurinkopaneeleiden tuottama energia vastasi 15,5 prosenttia Kuntokeitaan vuosikulutuksesta, mikä pienensi tuolloin sähkölaskuamme 5100 eurolla, iloitsee Kuntokeitaan yrittäjä Rauno Bies.

Eniten energiaa Kuntokeitaalla kuluu ilmastointiin, valaistukseen ja keilakoneisiin. Energian säästämiseksi ja energiankäytön tehostamiseksi pienistäkin puroista muodostuvat säästövirrat otetaan huomioon. Liikuntakeskuksen valonlähteet vaihdettiin led-lampuiksi vuonna 2017. Valoja ei pidetä turhaan päällä tiloissa, joissa asiakkaita tai henkilökuntaa ei ole. Kiinteistössä ilmanvaihto vie suurimman siivun kaukolämmön kulutuksesta. Panostamalla vielä ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjaukseen ja automaation säätöön kaukolämmön kulutusta on mahdollista pienentää ja saavuttaa lisäsäästöjä.

– Suhtaudumme energiantehokkuuden parantamiseen vastuullisesti, emme asiakkaiden liikunta- ja hyvinvointipalveluiden kustannuksella. Varautuminen energiakustannusten nousuun on vaikuttanut palveluissamme ainoastaan saunojen lämmitysaikoihin, sillä saunat lämpenevät meillä tällä hetkellä vain iltaisin, kertoo Rauno Bies.

Yhteistyön voimaa Joensuun kaupungin kanssa liikkujien ja matkailijoiden iloksi

Mehtimäen urheilupuiston alueen kehittämiseen, niin energiatehokkuuden kuin Urheilukaupunki Joensuu -ohjelman puitteissa Bies suhtautuu innokkaasti. Hän odottaa kaupungin, elinkeinoelämän ja lähikuntien kanssa aktiivista yhteistyötä liikuttaa ja tarjota hyvinvointipalveluita kaupunkilaisille ja matkailijoille vastuullisesti.

– Näen Mehtimäen alueen lähiluontoineen merkittävänä harrastus-, virkistys- ja tapahtuma-alueena, joka yhdistettynä palveluiden konseptointiin tarjoaa monipuoliset liikkumis- ja viihtymismahdollisuudet kaiken ikäisille arkiliikkujille, erityisryhmille, koululaisryhmille, urheiluseuroille kuin myös tapahtumavierailijoille, visioi Bies.

Mehtimäen urheilupuiston kehittäminen ja hyödyntäminen on osa kesällä 2022 lanseerattua Urheilukaupunki Joensuu -ohjelmaa. Ohjelmaan voi tutustua verkkosivuilla helppohikoilla.fi

Lue lisää  Mehtimäen urheilupuiston alueen kiinteistöjen aurinkovoimapotentiaalista Business Joensuun mediatiedotteesta

Teksti: Tanja Immonen, Business Joensuu Oy
Kuva: Anne-Maria Kankaisto, Business Joensuu Oy

Sinua voisi kiinnostaa

23.05.2022 Kasvuhakuiset PK-yritykset

- Siinä se oli koko paketti, yhdellä puhelinsoitolla – ihan uskomatonta palvelua, henkäisee Soseex Oy:n toimitusjohtaja Janne Rantanen kertoessaan siitä, miten sujuvasti elintarvikealan yritys...

18.01.2023 Yritysuutiset

Säteily- ja paloturvallisuusalan sekä väestönsuojelun asiantuntijayritys Kata Safety Oy:n liikevaihto kohosi yli 840 000 euroon vuonna 2022. Kasvua edellisvuoteen nähden oli noin 57 prosenttia....

01.03.2023 Yritysuutiset

Sähkö- ja hybridiautoja on rekisteröity Suomeen jo miltei 150 000. Yleisesti ottaen sähköautojen huollon tarve on pienempi kuin polttomoottoriautoissa, mutta sähköautojen huollot ja akkujen korjaus...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista