Ohita valikko

Soseex Oy:n Janne Rantanen: uniikkia palvelua, Joensuu!

Mies ajaa trukilla Sosees Oy:n tuotantotiloissa

- Siinä se oli koko paketti, yhdellä puhelinsoitolla – ihan uskomatonta palvelua, henkäisee Soseex Oy:n toimitusjohtaja Janne Rantanen kertoessaan siitä, miten sujuvasti elintarvikealan yritys sijoittui Joensuuhun vuonna 2018. 

Soseex Oy valmistaa erilaisia kasvispohjaisia ruokakomponentteja, kuten soseita, kastikkeita ja myös falafel-massaa. Yrityksen asiakkaita ovat ketjuravintolat alkaen pienistä kolmen ravintolan ketjuista. Yhtiön nykyisistä asiakkaista suurin on 45 ravintolan ketju. Soseexin liikevaihto oli viime vuonna lähes miljoona euroa. Yrittäjän mukaan vuotuinen kasvuvauhti on 20-30 prosentin vaiheilla. Yritys työllistää tällä hetkellä kuusi kokoaikaista työntekijää ja vaihtelevan määrä kausityöntekijöitä. 

-  Olin mukana juuri päättyneessä Business Joensuun GROW-kasvuvalmennuksessa. 10-viikkoinen valmennus tarjosi antoisan perspektiivin ja itselleni ennen muuta mahdollisuuden syventyä kasvun pohjatyöhön ja prosesseihin systemaattisesti. Tavoitteena on 5 vuoden kuluttua pyöräyttää kolmen miljoonan euron liikevaihto, Janne Rantanen suunnittelee.

DI ja pankkimies

Yrittäjän kunnianhimoiset kasvusuunnitelmat ovat realistisia monestakin syystä – ei vähiten siksi, että Janne Rantanen on paitsi tekniikan DI ja myös kokenut talousammattilainen.

-  Heti diplomityön jälkeen eksyin pankkimaailmaan, Nordean hommiin. Sitä kautta päädyin hoitamaan FIM-pankkiiriliikkeen Kiinan-rahastoa. Siinä meni seitsemän vuotta. Olin myös FIMin osakas, tuli sitä kautta vähän yrittäjyyden siementä. 

Kun FIM myytiin, loppui Rantasen pankkisalissa istuminen. Tovin kuluttua entinen asiakas tarjosi toimitusjohtajan pestiä ja erään yrityksen projektiluontoista selvityshommaa vuonna 2014.

-  Se yritys sattui olemaan elintarvikealan firma. Pääsin konsultin roolissa katsomaan sitä bisnestä vähän syvemmältä. Noin 3,5 vuoden kuluttua päätin hypätä itse elintarvikealan yrittäjäksi.

Ihmisiä yrityksiä varten

Janne Rantanen asui – ja asuu edelleen - pääkaupunkiseudulla, mutta hän vietti paljon aikaa myös Joensuussa silloisen naisystävänsä luona. 

-  Elintarvikeala kiinnosti, kasvispainotteisen proteiinin nousu oli alkanut. Olin voinut tutustua ihmisiin, jotka näkivät jo 2015 vaiheilla tulevan kasvisruokabuumin. Kun ajatusta omasta elintarvikealan yrityksestä kerran pohdin, totesi naisystävä, että soita Business Joensuuhun, sillä on ihmisiä, jotka työkseen auttaa yrityksiä.

Niinpä Rantanen kilautti puhelun Länsikadulle.

- Kaveri Business Joensuussa totesi, että hän vähän soittelee ja kyselee ja palaa sitten asiaan. Eikä aikaakaan, kun niin todella kävi. Oli tarjolla koko paketti - tarvinnut muuta, kuin ottaa koppia, Rantanen kehuu kertoen, että apua tuli monella rintamalla käytännön yritysasioista ELYn palvelujen äärelle, tilaratkaisuista logistiikan toimijoiden verkostoon.

Täydelliset tilat

Hämmentävää! Se oli Janne Rantasen tunne, kun hän pian seisoi Joensuun Kuurnankadulla Tuote- ja Vihannes -yrityksen tiloissa. 

-  Siellä oli parin sadan neliön pakastetila tyhjänä! Siis mitä – eihän kukaan pidä tuollaista tyhjänä, eteläisestä Suomessa moista et käyttöösi löydä mistään. Rupesin neuvottelemaan vuokraemäntien kanssa, oli jo asiakkaita siinä vaiheessa takataskussa.

Tilat Kuurnankadulla soveltuvat erinomaisesti Soseex Oy:lle, jonka tuotanto ja palvelu perustuu laadulle, ketteryydelle ja joustavuudella.

-  Tuotantolaitteet kulkevat pyörillä. Tehdassali rakennetaan joka aamu uudestaan sen mukaan, mitä tuotetta sinä päivänä asiakkaalle ollaan valmistamassa. Kokonaisuus on joustava ja tuotannon laajentaminen tilojen puitteissa helppoa. Olen laskenut, että tuotannon kolminkertaistaminen tiloissa on hyvin mahdollista.

Toimiva logistiikka

Kun Janne Rantanen innostui esitellyistä tiloista, mieleen hiipi pian yksi kriittinen kysymys: voiko kaikki hyvä kaatua kustannuksiltaan logistiikkaan?

-  Vielä mitä – Joensuu on itäisen Suomen logistiikkakeskus, jonne isot keskusliikkeet ajattavat etelästä tavaraa. Tullessa rekat ovat täynnä, lähtiessä puolityhjinä tai tyhjinä. Me pääsemme hyödyntämään rekkojen paluukuljetukset. Itselleni oli ahaa-elämys ymmärtää, että logistiikka on likimain saman hintaista, olipa tuotanto Joensuussa tai vaikka Keravalla.

Kustannuslaskenta kallistuu Joensuun eduksi myös mm. toimitilakuluissa. Rantanen kehuu myös työvoiman saatavuutta, osaamista, alueen yrittäjäystävällisyyttä ja ihmisten yhteistyökykyä.

-  Isonkin firman toimitusjohtajana miettisin nyt kyllä tarkasti, kannattaako viedä tuotanto Viroon tai vieläkin pidemmälle, kun paljon parempi suunta on Joensuu. Globalisaatio on aikansa hyödyttänyt meitä kaikkia, mutta nyt ilmiö vaikuttaa tulleen tiensä päähän. Muuttuneessa maailmassa yritysjohtajien on syytä katsoa parempaa vaihtoehtoa lähempää – kernaasti Joensuusta.


Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika

Sinua voisi kiinnostaa

13.11.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

”Positiivisen kautta eteenpäin”, muistuttaa Kesport Ilomantsin kauppias Heli Kortelainen valmistellessaan myymälän esillepanoa edessä siintävään hiihtokauteen. Syyskuun lopulla yrityksessä juhlittiin...

09.10.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Saisiko olla rakennustarvikkeet taloon, jätevesijärjestelmä, monen sortin työkalut omaksi tai vuokralle, uusi keittiö ja kodinkoneet, kunnon työkengät tarvitsijalle, polttoainetta tankkiin,...

12.09.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Vuosi 2019 oli Maarakennus Niemeläiselle murroskohta. Työmaat hiljenivät, mikä sinällään ei suhdannevaihteluille herkällä toimialalla ollut tavatonta. Työmaapäälliköksi vuonna 2014 taloon tullut Riku...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista