Ohita valikko

Osaamista, kasvua ja kansainvälistymistä

web_Kimmelux_2022_Business_Joensuuy_kuva_Jarno_Artika

Täyden palvelun tunnettu lasitalo. Sitä rakentaa nyt yrittäjä Jarkko Tarnanen Kimmeluxista, jonka konkurssipesän hän yhtiökumppaneineen osti viime vuoden joulukuussa. Ja vikkelästi rakentaakin Business Joensuun serviisiä hyödyntäen. 

Kimmeluxin tuotantotiloissa Joensuun Pamilonkadulla on vastassa motivoitunut ja myös nöyrä yrittäjä.

- Lasiala on minulle uutta. Eihän tätä kaikkea muutamassa kuukaudessa ehdi oppimaan. Vaan vahva etu on se, että talossa on osaavat ja motivoituneet työntekijät opastamassa – tässä porukassa on intoa ja yrittäjähenkisyyttä.

Juuri henkilöstö- ja osaamispalveluissa Jarkko Tarnanen kertoo saaneensa Business Joensuun yritysasiantuntija Satu-Minna Piiroiselta loistavaa palvelua.

- Aiemmassa työroolissa Vatupassin operatiivisena johtajana investointitukihakemusten tekeminen tuli tutuksi, mutta henkilöstöasioista kokemusta ei ollut. Satu-Minna on ollut todella isona apuna, hänellä on osaaminen ja kontaktit. Olen ollut todella tyytyväinen saamaani apuun, Tarnanen kiittää.

Kimmeluxin kuudesta työntekijästä kolme työskenteli yhtiössä jo ennen omistajanvaihdosta. Tulevia lasialan ammattilaisia Kimmelux aikoo sitouttaa myös mestari-kisälli-periaatteella. Kunhan yrityksen kasvu- ja kehityskuviot etenevät, osaajia tarvitaan myös suunnitteluun ja tuotekehitykseen.

Liian hyvä hukattavaksi

Kimmeluxin juuret perheyhtiönä juontavat vuosikymmenten taakse. Immosten aikakaudella yhtiö eteni vahvasti puolustusteollisuuden asiakassegmentissä. Suuri yleisö tunnisti firman autojen tuulilasitoimittajana. Monen epäonnisen sattuman jälkeen yhtiö ajautui konkurssiin syksyllä 2021.

-  Tuolloin mietittiin Anssi Hyttisen ja Mika Saarelaisen kanssa, ettei noin hyvää brändiä ja liiketoimintaa kannata hukata. Käytiin läpi yhtiön tilanne omistajana toimineen Terho Immosen kanssa. Ruodittiin kokonaisuus, tutkittiin paperit ja konkurssiin johtaneet syyt. 

Pian Tarnanen sekä yhtiökumppaneiksi lähteneet Hyttinen ja Saarelainen olivat ostohousut jalassa. Ensin kolmikko osti Kimmeluxin toimitilat kiinteistöyhtiöltä. Siinä vaiheessa konkurssipesän liiketoimintaa tavoitelleet muut tahot vetäytyivät kilvasta ja Tarnanen kumppaneineen sopi konkurssipesän liiketoimintakaupasta.

Liiketoiminnan jäsennystä

Kiitos Terho Immosen sinnikkäästä kaupanhieronnasta puolustushallinnon asiakkaiden kanssa, Tarnanen tiimeineen pääsi viimeistelemään merkittävän kaupan Ruotsin puolustusvoimien ja Patrian kanssa heti kättelyssä.

- Ruotsin puolustusvoimille tehdään 168 ajoneuvon päivitys. Tilauksena meille noin kolmen vuoden työ. Hyvä sysäys heti alkuun, sanoisin lottovoitoksi. Patrian kautta myyntiä tulee muillekin kansainvälisille markkinoille. Viimeksi maalis-huhtikuun taitteessa toimitus lähti myös Kroatiaan.

Luodinsuoja- ja turvalasi -liiketoiminnan kehittäminen jatkuu. Siinä Kimmeluxin luottokumppanina työtä jatkaa Terho Immonen oman konsulttiyrityksensä kautta. Tuulilasienkin kauppaa tehdään edelleen Kimmeluxin brändin alla. 

- Tuulilasipuolen palvelua pyörittää Kimmeluxin entinen työntekijä Kari Lehikoinen. Hänen Karilux-yrityksensä toimii tiloissamme vuokralaisena.
Liiketoiminta-alueista Tarnasen luupin alla on nyt eritoten rakennusliikkeiden, huoltoyhtiöiden ja kuluttaja-asiakkaiden palvelu. 

- Rakennus- ja lasipalveluissa on iso potentiaali. Markkina-aluetta aiomme laajentaa Etelä-Suomen kasvukeskuksista Ouluun. Tavoite on kahden vuoden kuluessa olla alalla valtakunnallinen toimija.

Tuplavalmennusta!

Ensimmäisen Business Joensuun Grow-kasvuvalmennuksen Jarkko Tarnanen kävi läpi pari vuotta sitten toimiessaan vielä konevuokrausyrityksessä. 

- Tuolloisessa ryhmässä edustin muita suurempaa firmaa. Rooli oli vähän kuin mentorilla, oli hyvä vaihtaa ajatuksia muiden ryhmäläiste kanssa. Kun nyt lähdin toistamiseen Kimmeluxin yrittäjänä Grow-valmennukseen, tilanne olikin kovin toinen. Totesinkin Business Joensuun yritysvalmentaja Mervi Lemiselle, että nythän sitä kasvua sitten tuleekin, kun nollasta lähdetään liikkeelle, yrittäjä myhäilee.

Grow-kasvuvalmennuksen yritysvalmentajien Mervi Lemisen ja Santeri Lanérin merkitystä Tarnanen kiittää vuolaasti.

-  On siinä todella hyvä kaksikko! Kaiken kiireen keskellä on ollut hienoa tietää, että kun jälkeen koittaa keskiviikko kello 9, voin jakaa ajatuksia, ideoita ja kehitysjuttuja kasvuvalmennusryhmässä. 

Grow-kasvuvalmennuksen jälkeen Tarnanen aikoo ottaa koppia digiasioista ja -markkinoinnista Business Joensuun Digi.Grow-palvelussa. 

Tavoitteet numeroiksi

Ensimmäisellä tilikaudellaan Kimmelux tavoittelee 1,2-1,5 miljoonan euron tappiotonta liikevaihtoa.

-  Vuonna 2023 tarkoitus on ylittää 2 miljoonan raja. Vuodelle 2025 tavoitteena on 4 miljoonan vaihto. Tavoitteet ovat selkeät, ilman jossittelua. Tällä motivoituneella ja jatkossa kasvavalla porukalla tavoitteiden saavuttaminen on ihan realistista, yrittäjä vakuuttaa. 

Tuotantotilaa yhtiöllä on nyt noin tuhannen neliön verran. Kasvusuunnitelmat ovat tilojenkin osalta pitkälle jäsentyneet.

- Suunnitelmissa on laajennus 2024-2025. Joensuun kaupungin kanssa neuvottelut viereisistä tonteista ovat jo pitkällä. Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika

Business_Joensuu_logokooste-esr-vipu-ely

 

Sinua voisi kiinnostaa

27.09.2022 ICT ja digitalisaatio

Milleniaali – sellainenhan se 31-vuotias Leväniemen toimintakeskus on. Innovatiivinen innostuja, ympäristöarvojen ja vastuullisuuden vaalija, sujuva somettaja. Syyskuisen syntymäpäiväsankarin...

18.01.2023 Yritysuutiset

Säteily- ja paloturvallisuusalan sekä väestönsuojelun asiantuntijayritys Kata Safety Oy:n liikevaihto kohosi yli 840 000 euroon vuonna 2022. Kasvua edellisvuoteen nähden oli noin 57 prosenttia....

26.10.2022 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Stabiilia tilaa on mahdoton saavuttaa; kaiken läpileikkaavaa muutosta on mahdotonta väistää. Alamäki vaanii, ellei tekeminen ole nousujohteista, sanoo Kuljetusliike J. Tarvainen Oy:n toimitusjohtaja...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista