Ohita valikko

Lennä unelmiesi yläpuolella – Kuumailmapallolentoja Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa

Linnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business Joensuu

Koe Joensuun ja Pohjois-Karjalan kauneus ja luonto korkeuksista! Elämyksellisiä kuumailmapallolentoja yksityisille ja yrityksille tarjoaa Linnan Pallo lentäjänään joensuulainen kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen. 

Unelmista totta – leiju kuumailmapallolla Joensuun yllä

Oletko haaveillut kuumailmapallolennosta? Etsitkö unohtumatonta lahjaa, ikimuistoista ohjelmaa viettää ilta ystäviesi tai asiakkaidesi kanssa tai erilaista tyhyohjelmaa työkavereidesi kanssa? Tänä kesänä se onnistuu niin Joensuun kaupunkimaisemissa, kuin lähes missä päin tahansa Pohjois-Karjalaa sääolosuhteiden mukaan. Joensuulainen kuumailmapallolentäjä ja yrittäjä Juha Peltonen operoi yleisö- ja yksityislentoja yhteistyössä Linnan Pallon kanssa. 

- Haluamme tehdä kuumailmapallolentoja, sen perinteitä ja kokemuksia tutuksi ihan kaikille siitä unelmoiville ja kiinnostuneille asiakkaille. Tavoitteemme on lentää tänä kesänä ainakin 15 yleisölentoa Joensuussa tai laajemmin Pohjois-Karjalassa. Oman paikan yleisölennolle tai lahjaksi voi varata ja ostaa Linnan Pallon varauskalenterista valitsemalla kaupungin ja lentopäivän kalenteriin avatuille lentopäiville. Lisää lentoajankohtia Joensuuhun tullaan avaamaan pian lisää, kertoo Joensuun oma pilotti Juha Peltonen. 

Ikimuistoinen lentokokemus ja ensiluokkaista huolenpitoa

Perjantaina 31.5. koin huikean ensikokemuksen kuumailmapallolennolla. Helteisenä kesäiltana Joensuussa lähtöpaikkana toimi Kirkkopuisto, ja matkaseuranani olivat lentäjä-Juhan lisäksi Anu Tolvanen, Sari Kosonen ja Mika Laukkanen.

Joensuussa yleisölentoja lennetään Linnan Pallon isolla, 3700 kuution kuumailmapallolla, johon mahtuu maksimissaan viisi matkustajaa lentäjän lisäksi. Tavoitteenamme oli tehdä tunnin lento Joensuun yllä. Lento-operaation valmistelu, kalustoon tutustuminen ja turvallisuuteen perehtyminen ovat jo itsessään niin mielenkiintoisia asioita, että innostus vain kasvoi kaikkien matkustajien kasvoilla. Juha Peltonen opasti meidät lähtövalmisteluihin ja turvallisuuskäytäntöihin. Lennoilla lähtö- ja laskuvalmisteluissa jokaisella matkustajalla on aina oma pieni mutta merkityksellinen apuroolinsa, esimerkiksi pallon kylmätäyttöön, pallon pystytykseen ja purkuun osallistumisessa.  

Lento-operaatio valmisteluineen ja lopputoimineen kestää 3–4 tuntia. Pallossa on kaksi poltinta ja polttoaineena yhteensä 120 kg propaanikaasua varattuna tunnin lennolle. Kaasua varataan aina lennolle tuplamäärä mukaan, tällä kaasumäärällä voisi lentää noin kaksi tuntia. 

Valmistelujen ohessa saimme kuulla myös kuumailmapallolentämisen 240-vuotisesta historiasta, lentäjäkoulutuksesta, harrastustoiminnasta ja kaupallisesta lentotoiminnasta Suomessa ja ulkomailla sekä Juhan luotsaamasta joukkueesta kuumailmapallolentämisen maailmanmestaruuskilpailussa Sloveniassa syksyllä 2022. 

Ennen kuumailmapallon kylmätäyttöä harjoittelimme koriin nousemista ja sieltä pois nousemista. 

Linnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business Joensuu

Linnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business Joensuu

Hei me lennetään! 

Kun kaikki oli valmista, nousimme Juhan merkistä vuorollamme koriin omille paikoillemme. Korissa on tukevat kädensijat, joista matkustajat pitävät kiinni noustessa ja laskeutuessa. Juha laski polttimosta kuumaa ilmaa palloon, joka nostaa korin maasta irti. Nousu oli pehmeä ja keveä, kuin leijuisi hentoisesti ilmassa! Katselimme, kun maa alkaa loitota hiljalleen ja Kirkkopuistossa olevat ihmiset pienevät. Ihastelemme ja ihmettelemme niin nousun tuntua, pallon sisään polttimosta tulevaa kuumaa ilmaa, joka nostaa meitä ylöspäin, ja edessämme laajenevia Joensuun kauniita kesämaisemia.

Linnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business JoensuuLinnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business JoensuuLinnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business Joensuu

Linnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business JoensuuLinnan Pallo _kuumailmapallolentäjä Juha Peltonen_Kuumailmapallo yleisölento Joensuussa_kuva Jarno Artika_Business Joensuu

Noustuamme noin 220 metriin tuuli oli tyyntynyt nollalukemiin, mikä pysäytti korin paikoilleen. Minusta tuntui, kuin siihen olisi voinut jäädä vain olemaan ja nauttimaan maisemista iloisessa matkaseurueessa. On lentäjän ammattitaitoa tehdä päätös lennon etenemisestä vallitsevien sääolosuhteiden mukaan. Seurattuaan hetken tyyniä tuuliolosuhteita ympärillämme, Juha teki oikean päätöksen laskeutua alas. Turvallisuudesta huolehtiminen ja sen takaaminen on kuumailmapallolennoissa tärkeintä, Juha kertoi meille laskeutumisemme aikana. Suunniteltu lentoreitti ei olisi toteutunut nollatuulessa. Juha teki päätöksen olla nousematta korkeammalle, kun pallo ei liikkunut ilmassa lainkaan ja navigoi meidät alas korin kevyesti koskettaessa maata lähtöpaikassamme Kirkkopuistossa. 

Laskeuduttuamme osallistuimme pallon tyhjentämisen ja korin purkamisen avustaviin tehtäviin, joihin saimme Juhalta selkeät ohjeet. Yhdessä pakkasimme pallon rullaksi pussiin, purimme kalustoa ja pakkasimme sen peräkärryyn, minkä jälkeen Juha kertasi meille lentopäätöksensä ja kertoi lisää kuumailmapallolentojen historiasta. Lopuksi juhlistimme lentoamme maailmalla vallitsevan historiallisen perinteen mukaisesti – nauttimalla lasilliset paikallista lehtikuohua! 

Vaikka ensilentokokemus jäi meillä lyhyeksi tyynen sään vuoksi, se ei minua haitannut. Juhan ammattitaito ja päätös laskeutumisesta nollatuulessa loivat turvallisen ja miellyttävän kokemuksen. Kokemus oli minulle ikimuistoinen, ja haluan ehdottomasti kokea tämän uudestaan pidemmällä lennolla! Juhan ja tiimin ammattitaito teki minuun suuren vaikutuksen, samoin tunne siitä, että olen hetken osa maailman vanhinta lentomuotoa ja -välinettä. Tunnetta ei voi täysin kuvin ja sanoin välittää, se täytyy itse kokea!

Lento-operoinnin suunnittelussa turvallisuus on aina etusijalla, ja siihen vaikuttavat kalusto, sääolosuhteet ja ammattilentäjä. Matkustajana tunsin oloni turvalliseksi kaiken sen tiedon ja osaamisen ansiosta, mitä Juha, hänen maa-avustajansa Maarit ja Vesa Vipuveräjä ja kuumailmapallolentäjä Pekka Uuranne meille kertoivat valmistautuessamme lentoon ja lennon jälkeen.

Lue lisää Linnan Pallo -kuumailmapallolennoista Joensuussa ja muualla Suomessa

Kuumailmapalloilun harrastustoimintaa Joensuussa

Joensuussa toimii myös kuumailmapallokerho KOE Ry, joka on perustettu heinäkuussa 2019. Kerhon nimi KOE on lyhenne missiosta tuottaa Kokemuksia, Onnistumisia ja Elämyksiä. Kerho edistää kuumailmapallotoimintaa harrastustoiminnan kautta, sekä vaalii kuumailmapalloilun historiaa ja perinteitä sekä lisää lajitietoutta. Kerhon perustajajäseniä ovat Juha Peltonen, Pekka Uuranne sekä Joonas ja Reijo Myyry. Helmikuussa 2021 kerhoon liittyivät Maarit ja Vesa Vipuveräjä sekä Ari Korpelainen. Voit seurata Koe Ry:n kerhon Facebook-sivua tutustuaksesi kerhon jäsenten tarinoihin ja harrastuslentotoimintaan. Kerhotoimintaan tarvitaan uusia jäseniä tulevaisuudessa, joten jos harrastustoimintana kiinnostus kuumailmapalloiluun syttyi, ole rohkeasti kerhoon yhteydessä.


Teksti: Tanja Immonen, Business Joensuu
Kuvat: Jarno Artika

Lisätietoja: 
Kuumailmapallolentäjä, yrittäjä Juha Peltonen
+358 50 575 2108, juhap@isyk.fi

Seuraa Instagramissa:
@kuumailmapallolento @kuumailmapallokoe @diegovanpele @happylumberjack @maarit_vipu @vesavipu
@visitkarelia_finland @joensuu_idassa @pohjois_karjala @businessjoensuu

Sinua voisi kiinnostaa

18.01.2024 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Kiihdytyskaistalla vuodesta 2017! Niin voi syystä kiteyttää Kotityö Turusen yritystarinan. Yrittäjäpariskunta Inkeri ja Taito Turunen ovat kuudessa vuodessa kasvattaneet yrityksestä Heinäveden...

27.04.2023 Yritysuutiset

Porokylän Leipomon tuore kasvo Laura Hyvärinen (38) on visiitillä Lieksan Kerantiellä. Uuden edessä ovat niin Hyvärinen kuin tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Porokylän Leipomokin. Hyvärinen aloitti...

22.03.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Halu kehittyä ja kehittää on luonteenomaista PrimeTalous Oy:n yrittäjälle Heidi Laaniselle. Työskenneltyään vuosia tilitoimiston palkkatyöntekijänä hän valitsi yrittäjyyden vuonna 2018. Tänään...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista