Ohita valikko

Kohti mielen ja kehon syvempää yhteistyötä

Geneesi Tara Tuomisilta ja Maiju Rissanen. Kaksi naista soittamassa shamaanirumpuja. | Business Joensuu, yrityspalvelut

Ulkopuolista näkökulmaa, ideoita tuotteistamiseen ja uusia askelmerkkejä kehittämiseen. Kera näiden tarpeiden Trauma- ja psykoterapiakeskus Geneesin Tara Tuomisilta ja Kehoterapiakeskus Nexuksen Maiju Rissanen lähtivät mukaan Business Joensuun VIRTAA-valmennukseen syksyllä 2023. 

Mielen ja kehon yhteistyö. Se on kokonaisuus, jota jo 15 vuotta yrittäjänä toiminut Tara Tuomisilta on sitkeästi vaalinut. Sairaanhoitajana ja traumapsykoterapeuttina ja kouluttajapsykoterapeuttina Tuomisilta on yli 30 vuodessa ehtinyt nähdä koko elämänkirjon. 

Geneesiin asiakkaat tulevat useimmiten maksusitoumuksella ympäri Suomen. Psykoterapiaa, lyhytterapiaa, työnohjausta, psykofyysistä fysioterapiaa, neuropsykiatrista valmennusta, joogaa, tyhy- ja tykypalveluja – muun muassa. Asiakkaita palvelee neljä vakituista ja yksi osa-aikainen psykoterapeutti.

”Nuorten mieli järkkyy.” ”Työikäiset ja opiskelijat uupuvat.” ”Mielenterveyden häiriöiden kasvu on hätähuuto yhteiskunnan muutoksesta.” Tuttuja otsikoita mediasta. Ongelmien lisääntyminen on monella tavalla tunnistettu, auttavien toimenpiteiden valikoimassa on kuitenkin valtavasti työtä tehtäväksi. Uusia työkaluja ja ratkaisumalleja tarvitaan, siksi Geneesin rinnalle perustettiin Nexus. 

-  Pelkästään Pohjois-Karjalassa psykoterapeutteja on kymmeniä, mutta vapaat ajat ovat tiukassa. Kyselyjä tulee todella paljon, tarjolla on monesti eioota. Paikkoja toki vapautuu, mutta hitaasti. Terapiaa tarvitsevalle asiakkaalle taasen puolen vuoden odotteluaika voi olla aivan liian pitkä, Tara Tuomisilta taustoittaa motiiveja laajentaa palvelukokonaisuutta.

Keskustelusta kosketukseen

Psykoterapia ja terapian pitkäkestoisuus ei aina ole välttämätön. Geneesissä ryhdyttiin miettimään, olisiko hyvä olla erikseen paikka, johon ihmiset voisivat tulla hakemaan hyvinvointia kehollisista hoidoista ja samalla saada apua lyhytterapiasta.

- Vaikka traumapsykoterapian maailmassa työskennellään jo aika vahvastikin kehon kanssa, kehollisen puolen ajattelu ei Suomessa ole kovin totunnaista. Monet psykoterapiamuodot perustuvat yksinomaan keskusteluun. Suomessa kehollisuus on vierasta verrattuna vaikkapa Saksaan, jossa psykoterapia ja vaikkapa akupunktio tai vyöhyketerapa nähdään luontevasti toisiaan täydentävä. Suomessa kaavaillaan ennemminkin puoskarilakia niiden estämiseksi, Tara Tuomisilta hämmästelee.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Geneesi energiahoidot. Ihmisen kädessä pyöreitä kiviä, taustan seinällä valoisa teksti "Ihaninta ikinä". | Business Joensuu, yrityspalvelut

Innovatiiviset ja rohkeat ihmiset avasivat keskustelun. Mielen ja kehon yhteistyö konkretisoitui Geneesin ja vuonna 2020 perustetun Nexuksen yhteistyöksi. Joensuun Siltakadulla Nexus toimi ensin pienimuotoisesti samassa kerroksessa Geneesin kanssa. Vuonna 2022 Nexus muutti kerrosta ylemmäs upeisiin tiloihin. 

Nexuksen laajaan palvelukattaukseen kuuluvat muun muassa erilaiset kosmetologihoidot, energiahoito ja hieronnat – jatkossa yhä vahvemmin myös lyhytterapia. Nexuksessa palvelukokonaisuudesta vastaa Maiju Rissanen.  

Rissanen on aiemmin urallaan työskennellyt muun muassa kampaajana. Se on ammatti, jossa kokemusta ja näkemystä karttuu hiusten lisäksi myös ihmismielestä. Moni meistä tunnistaa omakohtaisesti, että tuokio kampaajan tai kosmetologin luona on parhaimmillaan myös terapeuttisen voimaannuttava kokemus. 

Koulutus keskiössä

Nexuksessa työskentelee kaikkiaan seitsemän hyvinvoinnin ammattilaista. Osa heistä työskentelee vakituisesti, osa vastaa yksittäisistä tunneista ja ryhmien ohjauksista. Maiju Rissanen on käynyt läpi 1,5 vuotta kestävän lyhytterapiakoulutuksen, kaksi muuta Nexuksen työntekijää suorittaa parhaillaan samoja opintoja. Koulutuksesta vastaavat Geneesin omat psykoterapeutit ja myös ulkopuoliset alan ammattilaiset. Vankkana pohjana koulutuksessa on traumaosaaminen sekä kognitiivinen käyttäytymisterapia. 

Tuomisilta ja Rissanen tunnistavat hyvin ”somemaailman terapointiin” liittyvän pulmallisuuden. 

- Oman traumansa läpikäyminen ei vielä tee ihmisestä pätevää terapeuttia. Vertaishenkilönä toimiminen on ok, mutta terapeuttia ei ihmisestä valmistu sitenkään. Meille kouluttautuminen on tärkeä osa vastuullisuutta. Tämä on yksi niitä asioita, joista meidän pitää oppia viestimään entistä selkeämmin.

Prosessi on käynnissä

Geneesin ja Nexuksen tapa limittää mielenterveyden ja hyvinvoinnin palveluita toisiinsa on herättänyt paljon uteliaisuutta. Palvelukombonsa pioneereina Tuomisilta ja Rissanen miettivät, onko maailma valmis heidän tavalleen yhdistää keho sekä mieli ja samalla madaltaa kynnystä mielenterveyden hyvinvointiin.

- Business Joensuun VIRTAA-valmennuksessa toimintamme kehittämisprosessi on lähtenyt liikkeelle. Mietimme palvelukokonaisuutta, tuotteistusta ja viestintää. VIRTAA-valmennuksen ryhmän jälkitapaaminen järjestetään tammikuussa 2024. Prosessi on joka tapauksessa käynnissä.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika

Kolme logo Euroopan Unioni Euroopan aluekehitysrahasto, Vipuvoimaa EU:lta ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

 

Sinua voisi kiinnostaa

18.01.2024 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Kiihdytyskaistalla vuodesta 2017! Niin voi syystä kiteyttää Kotityö Turusen yritystarinan. Yrittäjäpariskunta Inkeri ja Taito Turunen ovat kuudessa vuodessa kasvattaneet yrityksestä Heinäveden...

13.11.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

”Positiivisen kautta eteenpäin”, muistuttaa Kesport Ilomantsin kauppias Heli Kortelainen valmistellessaan myymälän esillepanoa edessä siintävään hiihtokauteen. Syyskuun lopulla yrityksessä juhlittiin...

09.10.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Saisiko olla rakennustarvikkeet taloon, jätevesijärjestelmä, monen sortin työkalut omaksi tai vuokralle, uusi keittiö ja kodinkoneet, kunnon työkengät tarvitsijalle, polttoainetta tankkiin,...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista