Ohita valikko

Kiteeläistä kasvua ja pitovoimaa parhaimmillaan

WEB_Narskuttelu_Oy_ihmiset_Business_Joensuu_2023_by_Jarno_Artika

Paikoilleen ei jäädä junnaamaan, vakuuttaa Narskuttelu Oy:n toimitusjohtaja Marianne Hoppu. Sitä vaaraa kiteeläisillä yrittäjillä Marianne ja Pekka Hopulla ei tosin ole koskaan ollut. Oivaltavasta liikeideasta syntynyt ja vuosi vuodelta liikevaihtoa kasvattanut Narskuttelu Oy hioo nyt himpun isompaa loikkaa lääkinnällisten laitteiden valmistajaksi.

Lääkinnällinen laite on monelle vieras termi. Ehkä mieleen tulee hengityskone tai sydäniskuri, defibrillaattori. Fimean valvomia lääkinnällisiä laitteita ovat myös vaikkapa silmälasit, kuulolaite, laastari ja kondomi. 

- Jokaisessa nykyisessä tuotteessamme piilee mahdollisuus muokata siitä lääkinnällinen laite. Nivotaan vaan yhteen Pekan farmasian huippuosaaminen sekä tahto siirtyä kohti parempikatteista ja korkeampaa jalostusastetta, Marianne Hoppu kiteyttää paljastamatta muuta kuin sen, että kondomeja ei kiteeläisen verkkokaupan valikoimiin ole tulossa. 

Kaikki tiet vievät Kiteelle!

Marianne ja Pekka Hoppu kohtasivat Helsingissä. Sinne Kiteeltä kotoisin oleva Marianne oli lukion jälkeen suunnannut. Marianne valmistui tuotantotalouden insinööriksi. Pekka väitteli farmasian teknologian tohtoriksi. Iso maailma oli avoin ja mahdollisuuksia täynnä

- Sitten lähdettiin Yhdysvaltoihin. Siellä Pekka toimi post doc -tutkijana Kentuckyn yliopistossa. Minulle vuosi oli haastava - juuri syntyneen esikoisen kanssa vieraassa kulttuurissa ja ilman turvaverkkoja. 

Vuonna 2010 Hopun perhe palasi Suomeen ja Kiteelle.

- Päätimme, että ellei Kiteeltä neljässä kuukaudessa löydy töitä, lähdemme Keski-Eurooppaan. Siellä on paljon lääketehtaita ja yrityksiä, joihin Pekan osaamisella olisi ollut helppo työllistyä. 

Kiteellä Pekka työllisti itsensä toiminimiyrittäjänä apteekkeihin farmaseutiksi ja proviisorien tuuraajaksi. Marianne teki monenlaisia töitä sahayrityksessä. Suomi ja Kitee tuntuivat kodilta, mutta yksi käytännönläheinen asia puuttui. 

- Pekka on hampaiden narskuttelija. Amerikassa oli saatavilla kuluttajakäyttöön tarkoitettuja purentasuojia, Suomessa ei. Kun Pekka vuonna 2010 siirtyi vanhempainvapaalle, syntyi idea amerikkalaisen DenTekin purentasuojien maahantuonnista ja myynnistä verkkokaupassa. 

Hiilitablettikone

Marianne Hoppu kuvailee aikaa vuodesta 2010 vuoteen 2017 uusien avausten, ahkeruuden ja seikkailujenkin jaksoksi. Purentasuojien verkkokauppa veti mukavasti. Pekka Hoppu teki ahkerasti apteekkikeikkaa, kunnes autotalliin tupsahti vanha hiilitablettikone. 

- Eläkkeelle jäävä apteekkari otti yhteyttä Pekkaan, että kiinnostaako. Kone oli tuota pikaa Kiteellä minun vanhempieni autotallissa. 

Pekka Hoppu putsaili ja kunnosti konetta miettien, että mitä sillä voisi valmistaa. Ksylitolipastillien tekeminen ei sellaisenaan ollut uniikki idea. Hoppujen pastillit erottuivat kilpailijoista koolla ja aikuisella makumaailmalla - kahvi, chili, myöhemmin myös savuterva ja savuwiski. 

Lähteminen pastillibisnekseen vaati uudenlaista riskinottoa. Autotallikin piti kunnostaa elintarvikekelpoiseksi tilaksi. Tilausmäärät kasvoivat, nyt jo ulkomaita myöten. Ei ehtinyt Pekka enää yksin hoitaa verkkokauppaa ja keikkatöitä apteekkeihin. 

-  Itse olin tuossa vaiheessa lomautettuna. Sitten päätettiin ottaa riski, siirryin kokonaan perheyhtiön palvelukseen.

Vuonna 2017 perustetun Narskuttelu Oy:n myötä tekeminen ammattimaistui ja myytävä valikoima laajeni. Liian suurta palaa Hoput varoivat haukkaamasta; kasvua ja kehittämistä vietiin eteenpäin tulorahoituksella.

Puhoksesta ponnistaen

Narskuttelu Oy:n verkkokaupasta voi ostaa monenlaisia suun hyvinvointia tukevia tuotteita – ksylitolipastilleja, kuivan suun tuotteita, hammasharjoja ja -tahnoja, suuvesiä, tuotteita hampaiden valkaisuun ja ienten hoitoon, plakkiväritabletteja, kosteuttavaa ksylitolikäsidesiä. 

Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 66 000 euroa. Vuonna 2021 liikevaihto nousi yli 280 000 euroon. Jokainen vuosi on ollut edellistä parempi.

- Kun suurempia tiloja jälleen tarvittiin, meillä oli mahdollisuus siirtyä Kiteen Puhokseen. Puhoshallissa meillä on vuokratilaa noin 300 neliötä.  
Hopuille Puhos on antanut ”paljon positiivista draivia” yrittämiseen. 

-  Puhoshallissa on muitakin yrityksiä ja lisää on tulossa. On aina etu, kun yhteisessä kahvipöydässä on enemmän porukkaa keskustelemassa. Ei ole väliä toimialalla tai yrityksen koolla, monet kysymykset ja haasteet ovat kaikille yhteisiä. Ja jos vastauksia ei pöydän ääreltä suoraan löydy, löytyy vinkki, keneltä kannattaa kysyä.

Marianne Hoppu kehuu kursailematta kiteeläistä yrittäjyyden ilmapiiriä. Leimallista on halu kehittyä ja kehittää. 

Kiteeläistä pitovoimaa

Ajatus neljän kuukauden etsikkoajasta on lopulta kantanut Hopun perhettä Kiteellä yli 10 vuotta. Syksyllä 2021 Narskuttelu Oy hakeutui Business Joensuun yrityskiihdyttämön asiakkaaksi.

-  Jo muutamaa vuotta aiemmin silloinen Kiteen elinkeinopäällikkö Mikko Heickel ehdotteli aamukahvipöydässä asiaa. Jotenkin se homma roikkumaan, kunnes Keski-Karjalan Kehitysyhtiön Risto Hiltunen otti asian uudelleen puheeksi. 

Yhteistyö Business Joensuun yrityskiihdyttämön kanssa on yksi merkittävä tekijä, joka on mahdollistamassa Narskuttelun loikan uudelle bisneksen levelille.

- Ensimmäinen vuosi kiihdyttämössä käytettiin siihen, että yrityksen asiat dokumentoitiin. Asiat toki olivat Pekan ja minun päässä – mutta vain päässä, eivät paperilla selkeinä asioina, numeroina ja tavoitteina, Marianne Hoppu iloitsee ja antaa kiitosta Business Joensuussa heidän yhteyshenkilönään toimivalle yritysvalmentaja Janne Pakariselle

- Nyt kun tärkeä työvaihe on yhdessä Business Joensuun kanssa tehty, voidaan ottaa askelia kasvuun systemaattisemmin ja analyyttisemmin. Yhteistyömme yrityskiihdyttämön kanssa jatkuu vielä toisenkin vuoden.


Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika

Sinua voisi kiinnostaa

18.01.2024 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Kiihdytyskaistalla vuodesta 2017! Niin voi syystä kiteyttää Kotityö Turusen yritystarinan. Yrittäjäpariskunta Inkeri ja Taito Turunen ovat kuudessa vuodessa kasvattaneet yrityksestä Heinäveden...

11.12.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Ulkopuolista näkökulmaa, ideoita tuotteistamiseen ja uusia askelmerkkejä kehittämiseen. Kera näiden tarpeiden Trauma- ja psykoterapiakeskus Geneesin Tara Tuomisilta ja Kehoterapiakeskus Nexuksen...

13.11.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

”Positiivisen kautta eteenpäin”, muistuttaa Kesport Ilomantsin kauppias Heli Kortelainen valmistellessaan myymälän esillepanoa edessä siintävään hiihtokauteen. Syyskuun lopulla yrityksessä juhlittiin...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista