Ohita valikko

Imake Look: Joensuussa erikoistuminen ja erottautuminen on helpompaa

Business_Joensuu_Imake_Look_logokuva ikkunassa

Imake Look on vuonna 2020 perustettu kampaamo, parturi ja koulutusstudio Joensuun Teollisuuskadulla. Hiustöiden lisäksi yritys tekee myös meikkauksia, ripsien kestotaivutuksia ja kulmakarvojen laminointia. Idea yhteisestä bisneksestä eli yrittäjien, Senni Koskivirran ja Sanna-Kaisa Hämäläisen, mielissä vuosia, kunnes he alkoivat tehdä yhteisistä unelmistaan totta ja osallistuivat Business Joensuun Grow-kasvuvalmennukseen.

Business_Joensuu_Senni Koskivirta-1

Senni Koskivirta lähti opiskelemaan parturi-kampaajan perustutkintoa suoraan peruskoulusta, silloiseen Pohjois-Karjalan ammattioppilaitokseen. Hän valmistui vuonna 2006, eikä yritystoiminnan aloittaminen ollut itsestään selvä valinta:

– Käytännössä kun suurin osa meidän alan ihmisistä on yrittäjiä, päädyin sitten kuitenkin vuokratuolille ja perustin toiminimen suoraan valmistumisen jälkeen. Sitten mulla oli tässä välissä 10 vuotta kodin yhteydessä parturi-kampaamo, kunnes pistettiin Sannan kanssa hynttyyt yhteen, Koskivirta kertoo.

Joensuun Valintakirppiksen vierestä löytyvä pirteä ja tilava Imake Look avasi ovensa toukokuussa 2021. Yrittäjillä oli selvä yhteinen mielikuva siitä, miltä he tahtoivat yrityksensä näyttävän ja millaisten arvojen pohjalta rakentaa liiketoimintaansa.

– Business Joensuun Grow-kasvuvalmennuksen kautta lähdettiin alkuvuodesta 2020 miettimään niitä rakennuspalikoita ja valmennuksen päätteeksi realistista aikataulua. Digitaitojakin tuli opeteltua lisää sen myötä, kun kesken valmennuksen alkoi nämä kaikki koronasulut. Hetkellisestä lamaannuksesta huolimatta ajateltiin, että tämän takia ei laiteta suunnitelmia jäihin, Koskivirta muistelee.

Suunnitteluvaiheessa pandemia ainoastaan vahvisti ajatusta siitä, että niin asiakkaalle kuin tekijälle tahdottiin ympärilleen reilusti tilaa. Yhteistyötä on pyritty alusta saakka tekemään paikallisten yritysten kanssa: sisustuksesta vastannut Muodoste rekrytoitiin työhön ja ennen liiketilan olemassaoloa, graafisesta ilmeestä vastasi suunnittelutoimisto Vaganza ja verkkosivujen toteutuksesta Tovari.

Asiakkaita on riittänyt ja Koskivirran itsensä kalenteri täyttyy erityisesti värjäysten, vaalennusten ja leikkausten kokonaisuuksista. Missä piilee menestyksen salaisuus?

– Alalla menestyminen vaatii sellaista omien epäkohtien hyväksymistä. Täytyy hyväksyä, että koskaan ei oo valmis. Jos pyrkii kohti täydellisyyttä, niin eihän sitä rajaa tule koskaan vastaan. Samaan aikaan pitää toisaalta olla se valmius itsensä kehittämiseen. Tässä työssä voi kehittyä jatkuvasti ja aivan hirveän hyväksi, parhaillaan kampaajamestarin tutkintoa suorittava Koskivirta toteaa.

Kokenut alan yrittäjä kehottaakin luopumaan ”vain parturi-kampaaja” -ajattelusta:

Kun arvostat itse omaa työtäsi, muutkin oppivat arvostamaan sitä, mitä teet.

Business_Joensuu_Senni Koskivirta-2

Imake Lookilla tahdotaan panostaa myös siihen, että asiakkaan näkökulmasta asiointi ei ole ainoastaan yksi palvelu, vaan kokonaisuus ja elämys. Hiustenpesun yhteydessä voi sulkea silmänsä ja rentoutua hierovalla pesupaikalla. Asioinnin lomassa voi nauttia kupillisen valitsemaansa kahvia tai teetä. Koskivirta ja kumppanit tahtovat asiakkaan kokevan, että hänelle on aina aikaa.

Joensuussa on Koskivirran mukaan hyvä yrittää sen vuoksi, koska kaupunki ei ole liian suuri. Hän itse on paljasjalkainen joensuulainen, ja miettinyt toisaalle muuttamista ainoastaan koulutusmahdollisuuksien vuoksi:

– Mie ajattelen tämän asian niin, että pienessä kaupungissa on nimenomaan mahdollista erikoistua ja erottautua, koska kilpailu on sen verran vähäistä. Haluan myös purkaa sellaista helsinkikeskeisyyttä. Jos ajattelee, että ei voi tehdä jotakin koska on väärässä paikassa, niin ei varmaan voikaan. Mutta eiks niitä omia juttuja voi toteuttaa ihan just siellä, missä itse on, Koskivirta summaa.

Tällä hetkellä Imake Lookilla on kahden yrittäjän lisäksi 2 vuokratuolilaista ja 2 osa-aikaista työntekijää. Ovet pidetään avoinna myös harjoittelijoille. Yrityksen tavoitteena on kasvaa maltillisesti, saada koulutusstudion puolelle enemmän käyttöä ja mahdollisesti myös laajentaa palveluvalikoimaa oman repertuaarin ympärille. Yrittäjyytensä alkutaipaleella olevalle Koskivirralla on antaa hyviä vinkkejä:

– Tutustu mahdollisimman laajasti mahdollisimman moneen oman alan yritykseen, niin tekijänä kuin kokijana. Toiminimiyrittäjyys on parhaimmillaan melko yksinkertainen homma, mutta jos alkaa miettiä vähänkään isompaa toimintaa, siihen kannattaa tehdä laaja taustatyö. Avun pyytäminen erilaisilta tahoilta on myös tärkeä tekijä. Mie toivon, että kaikkien ei tarvitse käydä kaikkia mahdollisia koukkuja läpi.

Jostain on kuitenkin aloitettava, ja Koskivirta kannustaakin ennen kaikkea tekemään oman osaamisensa näkyväksi. Työnäytteitä kannattaa kerätä portfolioksi esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

– Tästäkin työstä pystyy tekemään niin omannäköistä ja alan sisällä on erikoistumismahdollisuuksia. Mieti, mistä asiakkaat haluaa maksaa juuri sinulle, Koskivirta kannustaa.

Teksti: Hanne Hynynen

Kuvat: Ari Tauslahti

Sinua voisi kiinnostaa

18.01.2024 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Kiihdytyskaistalla vuodesta 2017! Niin voi syystä kiteyttää Kotityö Turusen yritystarinan. Yrittäjäpariskunta Inkeri ja Taito Turunen ovat kuudessa vuodessa kasvattaneet yrityksestä Heinäveden...

11.12.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Ulkopuolista näkökulmaa, ideoita tuotteistamiseen ja uusia askelmerkkejä kehittämiseen. Kera näiden tarpeiden Trauma- ja psykoterapiakeskus Geneesin Tara Tuomisilta ja Kehoterapiakeskus Nexuksen...

13.11.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

”Positiivisen kautta eteenpäin”, muistuttaa Kesport Ilomantsin kauppias Heli Kortelainen valmistellessaan myymälän esillepanoa edessä siintävään hiihtokauteen. Syyskuun lopulla yrityksessä juhlittiin...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista