Ohita valikko

Yrittäjyyttä rakentamassa

Anni_Vento_Vennosti_yrityksen_perustaminen_Business_Joensuu

Toiminimestä osakeyhtiöksi – sillä polulla joensuulainen Anni Vento nyt etenee. Syksyllä 2022 Vento osallistui Business Joensuun järjestämään aloittavien yritysten valmennukseen. Valmennus ylitti odotukset ja vahvisti yrittäjäidentiteettiä.

Vuonna 2017 restonomiksi valmistuneesta Anni Vennosta piti tulla hotellinjohtaja. Restonomikoulutukseen sisältyi paljon yrittäjäopintoja. Niitä läpi kahlatessaan Vento muistaa ajatelleensa, että yrittäjää hänestä ei koskaan tulisi. Vallan toisin kävi.

Vennon uran taitekohtana voi pitää vuotta 2016. Omien sanojensa mukaisesti hän haki hetken mielijohteesta työharjoitteluun Ilosaarirockin organisaatioon. 

- Rakastuin festariin ja livemusiikin alaan täysin! Hotellinjohtajan haave unohtui, ja työharjoitteluvuoden jälkeen jäin tekemään markkinointihommia Joensuun Popmuusikoille, Anni Vento kertoo.

Rakkaus oli syvempää sorttia. Vuonna 2017 Vento viimeisteli opinnäytetyönsä. Sen aiheena oli digitaalisen markkinoinnin suunnittelu Ilosaarirockille. Tavoitteena oli näkyvä ja tuloksellinen markkinointikampanja. Tavoitteessa onnistuttiin. Ilosaarirockin mainoskuvat keräsivät kuukauden aikana lähes neljä miljoonaa näyttökertaa. Ja kun näkyvyyttä tuli, tuli myös festarivieraita. Vuonna 2017 Ilosaarirock rikkoi siihenastisen yleisöennätyksensä: kolmen päivän aikana festarilla musiikista ja tunnelmasta nautti 67 000 kävijää. 

Vuosina 2020 ja 2021 Ilosaarirock peruttiin koronapandemian vuoksi. Heinäkuussa 2023 tapahtuma keräsi Joensuuhun 68 000 musiikin ystävää. Järjestävässä joukkueessa mukana ahkeroi jälleen myös Anni Vento. Talkootöiden ja markkinointitiimin assistentin hommien sijaan Vento hoitaa nyt yrittäjänä Ilosaarirockin markkinoinnin ja viestinnän koordinointia. 

Hyppy tuntemattomaan

Anni Vento työskenteli muutaman vuoden joensuulaisessa mainostoimistossa. Kun firmassa valmistauduttiin yt-neuvotteluihin ja sopeutustoimiin, Vento päätti lähteä vapaaehtoisesti.

- Ei ollut mitään suunnitelma beetä tai ceetä. Oli kuitenkin vahva tunne, että oma paikkani on jossakin muualla. 

- Kun jäin pois palkkatyöstä, kevytyrittäjyys tuntui jotenkin helpolta valinnalta. Asiat tapahtuivat niin nopeasti – ei tarvinnut tehdä paperitöitä, jäädä painiskelemaan yrityksen perustamiseen liittyviä asioita. En tuolloin edes tiennyt, mistä olisi kannattanut aloittaa.

Asiat lähtivät kuitenkin rullaamaan, kun tuttu yrittäjä laittoi viestiä yhteistyön mahdollisuudesta. Vento kuvaa yrittäjyyden ensimmäisiä vuosia elämän ja yrittämisen oppipoluksi. 

Kevytyrittäjäjakso kesti kaikkiaan kolme vuotta. Yrittäjä-tittelin omaksumisessa on riittänyt haasteita. 

-  Yrityksen perustamisessa on kyse myös omasta identiteetistä. Milloin voin kutsua itseäni yrittäjäksi? Onko minusta sitoutumaan yrittäjyyteen? Määritteleekö titteli minua liikaa? Koulutustaustani on tämän alan yrittäjäksi vähän epäsovinnainen. Miellän toki itseni luovaksi ihmiseksi ja tiedän, että luovuutta on treenattava kuin lihasta konsanaan. Tekemällä oppii.

Väliinputoajan fiilis

Motiivi ja arvot erottavat olennaisesti hyvän ja huonon yrittäjyyden. Näin kirjoittaa tietokirjailija Kim Väisänen kirjassaan Väärää yrittämistä. Motiivi ja arvot nousevat mieleen myös Anni Ventoa kuunnellessa. 

-  Vapaus tehdä haluamiaan asioita. Mahdollisuus inspiroitua. Mahdollisuus suoda itselleen myös vapaa-aikaa, luettelee Vento ja tulee toistaneeksi Väisäsen tietokirjan erään toisen tärkeän ajatuksen: menestyvä yrittäminen ei vie mukanaan yrittäjän muuta elämää.

Yrittäjyyden mahdollisuuden aikoinaan tyrmännyt Vento havahtui viime syksynä; kevytyrittäjyydessä alkoi olla väliinputoajan tuntu. Vento ryhtyi googlaamaan ja päätyi Business Joensuun verkkosivuille.

Osakeyhtiötä kohti

Business Joensuun organisoimaa aloittavien yritysten valmennusta pohtiessaan Vento hetken epäröi.

-  Minulla oli valmiina jo yritysidea ja asiakkaat. Mietin, että onko valmennuksesta minulle hyötyä… josko joukossa on enemmänkin heitä, jotka vasta harkitsevat yrityksen perustamista. Minulta ei näyttänyt siinä hetkessä puuttuvan kuin y-tunnus ja kirjanpitäjä.

Kävi aivan toisin. Anni Vento kertoo saaneensa valmennuksesta valtavan hyödyllistä tietoa ja huomioita ryhmän muilta jäseniltä.

- Asioita, joita en olisi ikinä tullut itse ajatelleeksi. Hämmästelin sitäkin, että Business Joensuulla on tämmöinen palvelu olemassa ja ihan ilmainen meille osallistujille.

Vento löysi valmennuksesta lisää yrittäjyyden rakennusaineita ja tuiki tärkeitä verkostoja. Hän löysi myös itselleen sopivan tilitoimiston. Vaan mitenkä on osakeyhtiön y-tunnuksen laita?

-  Aikaisintaan ensi vuoden puolella tapahtuu. Kuluva kesä on vierähtänyt Ilosaarirockin töissä. Syksylle on tiedossa uusia töitä. Seuraava oma kehitystavoitteeni on parantaa omaa ajankäytön hallintaa. 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika

Sinua voisi kiinnostaa

17.04.2023 Aloittavat yritykset

Tätäkö tämä nyt sitten on? Tuskastuneen kysymyksen itselleen asettanut Henna-Mari Luolamo kuvaa parin vuoden takaisia tuntojaan jonkinlaiseksi kriisiksi. Työ laulun ja äänenkäytön...

22.02.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Lankapuoti Tiukulasta uutisia pukkaa! Tammikuussa yritys toi markkinoille ensimmäisen oman lankabrändin, Neulojan Sohvillan. Maaliskuun lopulla lankapuoti muuttaa uusiin tiloihin Joensuun...

05.10.2022 Aloittavat yritykset

Pari vuotta sitten Tiina Toivola oli palkkatöissä turvallisuuspäällikkönä, kun eräs vanha asiakas esitti pyynnön riskikartoituksen tekemisestä. Hän perusti siltä istumalta toiminimen ja hyvin...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista