Ohita valikko

VoiceFit eli sopraanon uudet upeat avaukset!

Naurava nainen ja patsas

Tätäkö tämä nyt sitten on? Tuskastuneen kysymyksen itselleen asettanut Henna-Mari Luolamo kuvaa parin vuoden takaisia tuntojaan jonkinlaiseksi kriisiksi. Työ laulun ja äänenkäytön yliopisto-opettajana oli mieluisaa, mutta jotakin tuntui puuttuvan. Sitten iski Covid-pandemia, joka kiepautti asiat oikealle jengalleen.

”Ihana sopraano tuo kevään Kasinolle” otsikoi sanomalehti Itä-Savo, kun sopraano Henna-Mari Luolamo ja Savonlinna-kvartetti valmistautuivat kevätkonserttiin Savonlinnassa vuonna 2017. Luolamo oli aloittanut yliopisto-opettajan työnsä Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksella vuonna 2012. Kun opettajankoulutus vuonna 2018 keskitettiin Joensuuhun, reissaaminen Savonlinnan ja Joensuun välillä loppui. Opetustyö jatkui Joensuussa.

-  Aikaa myöten tuli olo, että jonkinlainen breikki on tarpeen. Jotenkin sellainen tunne, että osaamiseni ei ollut kokonaisvaltaisesti käytössä. Olin huonolla tapaa vähän rutinoitunut tekemiseen, Luolamo muistelee.

Musiikkipedagogiksi Luolamo valmistui Turun ammattikorkeakoulusta ja oopperalaulutaiteen maisteriksi Banská Bystrican taideakatemiasta Slovakiasta. Taiteellista uraansa hän on luonut sekä suomalaisilla että kansainvälisillä estradeilla. Sitten päälle vyöryi Covid-pandemia. Freelance-laulajan ja solistin työt seisahtuivat. Yllättäen pandemia olikin uuden hienon alku.

Paras päätös

Joogaa, corea, juoksua, tehotreenejä. Monipuolinen liikunta on aina ollut osa Henna-Mari Luolamon elämää. Hän ohjaa omia tunteja Joensuun kansalaisopistossa ja kehuu Liikuntakeskus Kuntokikan huippuammattilaisten pitämiä tunteja.  

Kun pandemian laineet löivät korkealla, Luolamon kiinnostus terveydestä ja hyvinvoinnista lisääntyi entisestään. Sitten sattui, kuten oli tarkoitettu.

-  Huomasin Riveriassa tarjolla olleen hyvinvointivalmentajan koulutuksen. Se oli siinä – pysähtymisen paikka ja yksi elämäni parhaista päätöksistä lähteä mukaan!

Pulppuavasta puheesta ja ilmeikkäistä sanakäänteistä ymmärtää, että Luolamo hurmaantui opiskelusta täysin.

-  Tajusin, että mindsettini – ajattelun pohjavire – oli ollut pahasti blokissa. Mikä ihana tunne olikaan, kun hyvinvointivalmentajan opintojen myötä luovuus alkoi oikein kukkia. Tunsin, miten uudet ajatukset ja ideat lähtivät oikein virtaamaan. Päätin ottaa opiskeluvuodesta kaiken mahdollisen irti!

Opintoihin liittyvä työharjoittelu oli mahdollista tehdä esimerkiksi kuntokeskuksessa. Tavoitteena oli harjoitella liikunta- ja hyvinvointialan asiakastyötä tai ottaa tuntumaa yrittäjyyden kehittämiseen. Luolamo valitsi yrittäjyyden polun.  

-  Opiskelutoverini Soila Palviainen on pitkän linjan yrittäjä. Hän sparrasi minua todella paljon ja toimi yritysmentorina koko opintojen ajan ja sen jälkeenkin. Erityiskiitos hänelle! 

Mikä ihmeen Business Joensuu?

Riverian yrittäjyysopit upposivat otolliseen maaperään. Riverian kautta tuli vinkki ottaa yhteyttä Business Joensuuhun. Entuudestaan organisaatio ei ollut Luolamolle laisinkaan tuttu. 

- No eipä ollut organisaatio aktiivisesti mielessä. Enkä olisi liioin voinut kuvitella, että Business Joensuu on paikka, jossa aloittava yrittäjä voi saada oppia ja sparrausta ilmaiseksi! 

Business Joensuun aloittavan yrityksen valmennuksessa Luolamon yrittäjä-minä vahvistui vahvistumistaan, mieli oli vastaanottavainen. Toisten aloittavien yrittäjien kohtaaminen oli antoisa vertaiskokemus. Kysymyksiä oli paljon, mutta niin oli vastauksiakin. 

- Ehdin jo murehtia sitä, että yliopiston opetustyötä en pysty enää jatkamaan, jos yrittäjäksi lähden. Että apua – miten tästä eteenpäin! Vaan niinhän siinä kävi, että valmennuksessa nämäkin asiat ratkesivat. Yrittäjyys on mahdollista sivutoimisena opetustöiden rinnalla. Ja muitta mutkitta yliopistolle sopi hyvin, että teen opetustyötä 50-prosenttisella työajalla.

VoiceFit palveluksessanne!

Harmaan pandemiapilven hopeareunat hohtivat nyt kirkkaasti. Business Joensuun yritysvalmentajan Satu Niirasen myötävaikutuksella Luolamon yritys VoiceFit Oy starttasi vuonna 2022. VoiceFitin nerokas liikeidea yhdistää äänenkäytön ja hyvinvoinnin yritysten ja yksityisasiakkaiden palveluksi. Äänen terveys ja toimintakyky ovat perusedellytyksiä äänityöläisille. Kun äänenkäytön tekniikka on kunnossa, esimerkiksi taustamelu tai pitkäkestoinenkaan puhe eivät pääse vaurioittamaan puhetyöläisen tärkeintä instrumenttia. 

- Nyt jo näkyy selkeästi, että valmennukselle on kysyntää – äänenkäytön häiriöistä kärsiviä on paljon. Puhetyöläisiä on moneksi – opettajia, esiintyjiä, puhelinmyyjiä, esiintymään joutuvia businessihmisiä. Kohderyhmä on laaja. 

VoiceFitin äänenkäytön valmennuksessa kokonaisuutta tarkastellaan alkaen ryhdistä, hengitys- ja puhetekniikasta edeten artikulaatioon ja äänen ilmaisevuuteen sekä keinoihin hallita esiintymisjännitystä.   

Juttu jatkuu videon jälkeen

Videolla Henna-Mari Luolamo näyttää, miten ääntä voi käyttää eri tavoin.

VoiceFit tuottaa myös hyvinvointikoulutuksia sekä yksityisille että yritysasiakkaille. Henna-Mari Luolamon matkassa hyvinvointia kohti askelletaan tekemällä pieniä muutoksia. Kattauksessa on huomioitu kaikki hyvään arkeen tarvittavat eväät: ravinto, lepo ja liikunta, stressinhallinta ja hyvä uni.

-  Vaikka taiteilijuus on iso osa minua, olen luonteeltani pedagogi. Intohimoni on ihmisten auttaminen ja ohjaaminen niin äänen kuin hyvinvoinninkin saralla. Ikä ja kokemus ovat vahvuuteni, uuden oppimisen merkitystä ei kuitenkaan voi kyllin korostaa. Uudesta alusta ja erilaisesta näkökulmastahan syntyi myös yritysideani. Business Joensuun tarjonnasta olen jo digitaitojen valmennusta pohdiskellut.

”En olisi liioin voinut kuvitella, että Business Joensuu on paikka, jossa aloittava yrittäjä voi saada oppia ja sparrausta ilmaiseksi!”

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat ja video: Jarno Artika

Sinua voisi kiinnostaa

14.08.2023 Aloittavat yritykset

Toiminimestä osakeyhtiöksi – sillä polulla joensuulainen Anni Vento nyt etenee. Syksyllä 2022 Vento osallistui Business Joensuun järjestämään aloittavien yritysten valmennukseen. Valmennus ylitti...

22.02.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Lankapuoti Tiukulasta uutisia pukkaa! Tammikuussa yritys toi markkinoille ensimmäisen oman lankabrändin, Neulojan Sohvillan. Maaliskuun lopulla lankapuoti muuttaa uusiin tiloihin Joensuun...

05.10.2022 Aloittavat yritykset

Pari vuotta sitten Tiina Toivola oli palkkatöissä turvallisuuspäällikkönä, kun eräs vanha asiakas esitti pyynnön riskikartoituksen tekemisestä. Hän perusti siltä istumalta toiminimen ja hyvin...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista