Ohita valikko

Turvallisuuskonsultointi Toivola: START-valmennus kirkasti oman kilpailuedun

Business_Joensuu_Tiina_Toivola-2

Pari vuotta sitten Tiina Toivola oli palkkatöissä turvallisuuspäällikkönä, kun eräs vanha asiakas esitti pyynnön riskikartoituksen tekemisestä. Hän perusti siltä istumalta toiminimen ja hyvin toteutunut toimeksianto jätti mahdollisuuden yrittäjyydestä itämään Tiinan mieleen. Lopulta hän päätyi Luotsin Yrittäjyyden olohuoneeseen ja sieltä Business Joensuun START-valmennukseen kehittämään omaa yritysideaansa. Mikä valmennuksessa oli parasta ja mitä tunteita yrittäjyys herätti?

– Siis ne muut ihmiset ja verkostoituminen, Tiina huudahtaa, kun puheeksi tulee valmennuksen parhaimmat asiat.

– Valmennuksessa käytiin todella hyviä keskusteluja ja kaikenlaisia kysymyksiä pystyi esittämään hyvin matalalla kynnyksellä. Toiset kysyivät sellaisia asioita, joita ei itse ollut ajatellut, ja ne olivatkin todella relevantteja myös oman yrityksen näkökulmasta. Ymmärsin myös valmennuksen aikana, että eivät nämä yrittäjyyteen liittyvät asiat niin vaikeita ole. Osaan ja pystyn tähän aivan hyvin! Sain myös erittäin hyvät ja hyödylliset laskelmapohjat yrityksen talouden suunnitteluun, Tiina kertoo.

START-valmennukseen kuuluu ryhmävalmennuksen lisäksi kaksi tai kolme yksilövalmennuskertaa oman valmentajan kanssa. Yritysvalmentaja, Lasse Immonen, kehotti Tiinaa pohtimaan, miten hän voisi erottautua kilpailijoista ja minkälaista omaa erityisosaamista hän voisi hyödyntää.

– Jos on jokin erityistaito, kannattaa lähteä kehittämään kilpailuetua ja omaa liiketoimintaa se edellä. Olen suorittanut YAMK-tutkinnon turvallisuusjohtamisesta sekä jatkuvuudenhallinnan henkilökohtaisen sertifikaatin (CBCI). Olen jatkuvuuden hallinnasta erittäin kiinnostunut, ja eri asiakaskohderyhmien tunnistaminen on myös todella innostavaa, Tiina kertoo.

Omien arvojen pohdinta johdatti yrittäjäksi

Tiinalle oli kertynyt kahdenkymmenen vuoden aikana huikea määrä kokemusta erilaisista vaativista turvallisuusalan tehtävistä. Siitä huolimatta alkuvaiheen yrittäjyyteen liittyi nippu epävarmuuden tunteita.

– On vaikeaa luottaa itseensä alkuvaiheen yrittäjänä, koska alussa tulee niin paljon uutta asiaa. Välillä tuntuu, ettei osaa, ja mielessä käy ajatus, että onnistuukohan tämä. Minulla oli kuitenkin vahva tunne, että tulisin katumaan, jos en kääntäisi tätä yrittäjäkorttia, Tiina pohtii.

Yrittäjyyden kynnyksellä Tiina pohti myös oman elämänsä merkityksellisiä asioita, pitkän työuransa tapahtumia ja sitä, mitä hän elämältään haluaa. Omien arvojen läpikäyminen ja työstäminen oli Tiinalle erittäin tärkeää.

– Ymmärsin, että saavutan omat arvoni helpoiten ja parhaiten toimimalla yrittäjänä. Ja ennen kaikkea tajusin, että minä pystyn tähän ja todella haluan tätä, Tiina toteaa.

Asiakas mukana tuotekehityksessä

Turvallisuuskonsultointi Toivolan ensisijainen palvelutuote on turvallisuuspäällikköpalvelu, ja lisäksi asiakkaalle räätälöidään erilaisia turvallisuuden ja jatkuvuuden hallinnan ohjelmia. Viime kesän aikana Tiina testasi ja kehitti palvelua yhdessä asiakkaansa kanssa.

– Halusin ottaa tuotekehitysvaiheeseen mukaan oikean asiakkaan ja oikean liiketoiminnan. Muuten liikeidea saattaa olla vain omassa päässäni toimiva, Tiina pohtii.

Mitä Tiina haluaisi sanoa toisille alkaville yrittäjille?

– Usko itseesi ja kasvata verkostojasi! Ei näitä asioita yksin tarvitse miettiä, avun pyytäminen kannattaa ja vie pitkälle. Sain ryhmästä arvokasta vertaistukea ja kannustusta. Pidin jopa hissipuheen viimeisellä kerralla, Tiina sanoo hymyillen.

START-valmennuksen jälkeen omaa yritystään ja osaamistaan voi kehittää useissa muissa Business Joensuun tarjoamissa palveluissa. Tiina vahvisti digiosaamistaan osallistumalla DigiGrow-valmennukseen, jossa keskitytään liiketoiminnan kehittämiseen erilaisilla digityökaluilla.

Teksti: Satu Niiranen/Business Joensuu
Kuva: Klavdia Parkkonen

START-valmennus on osa Grow with Joe –kasvuvalmennus-projektia, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto ja Business Joensuu.

Business_Joensuu_Logot-AKR_VIPUVOIMAA_MAAKUNTALIITTO

 

Sinua voisi kiinnostaa

14.08.2023 Aloittavat yritykset

Toiminimestä osakeyhtiöksi – sillä polulla joensuulainen Anni Vento nyt etenee. Syksyllä 2022 Vento osallistui Business Joensuun järjestämään aloittavien yritysten valmennukseen. Valmennus ylitti...

17.04.2023 Aloittavat yritykset

Tätäkö tämä nyt sitten on? Tuskastuneen kysymyksen itselleen asettanut Henna-Mari Luolamo kuvaa parin vuoden takaisia tuntojaan jonkinlaiseksi kriisiksi. Työ laulun ja äänenkäytön...

22.02.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Lankapuoti Tiukulasta uutisia pukkaa! Tammikuussa yritys toi markkinoille ensimmäisen oman lankabrändin, Neulojan Sohvillan. Maaliskuun lopulla lankapuoti muuttaa uusiin tiloihin Joensuun...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista