Ohita valikko

Lääkäriasema ystävä: lastentautien erikoislääkärin yrityksessä kiireettömyys on ykkösasia

Lääkäriasema_ystävä_Business_Joensuu_kuva_Mari_Hakanen_Photography

Suvantokadulla sijaitseva uusi Lääkäriasema ystävä tuo mieleen ennemminkin satukirjan kuvituksen kuin lääkärin vastaanoton. Lastentautien erikoislääkäriyrittäjä Petra Salmen unelma omasta vastaanotosta sai perustamisvauhtia Business Joensuun START-valmennuksesta keväällä 2022. Miksi kesä oli haastava aika lääkäriaseman perustamiselle? Millaiselle lääkärille yrittäjyys sopii? Kenelle julkisuudesta tutulle yrittäjälle Petra kirjoitti kirjeen kuusi vuotta sitten?

Omaa lääkäriasemaa ei perusteta hetkessä, vaan prosessi sisältää monia eri vaiheita, joihin on syytä varata riittävästi aikaa. Potilasjärjestelmän valinta ja haltuunotto, Valviran tarkastukset, toimitilan remontti vastaanoton tarpeisiin sopivaksi, nettisivut ja niiden sisällön suunnittelu ovat vain muutamia mainittavia asioita pitkässä listassa, joihin lääkäriyrittäjän täytyy paneutua.

Kevään ja alkukesän aikana tehdystä isosta perustamisrutistuksesta huolimatta Petra Salmi hymyilee aurinkoisesti. Hän on aivan innoissaan omasta, ihastuttavan kodikkaasta vastaanotostaan, johon tuntuu mieluisalta mennä töihin.

- Rehellisesti täytyy todeta, että perustamisprosessi oli raskas, koska tein aivan kaiken itse. Olen kuitenkin oppinut valtavasti uutta. Oli hyödyllistä käydä koko prosessi läpi ja huomata, että uusia asioita ei kannata pelätä. Yrittäjyys voimaannuttaa aivan valtavasti! Huomasin, että minä osaan ja pystyn tekemään vaikka mitä ja minulla on yrityksessäni erilaisia rooleja.

Yksi haastava asia toiminnan alkuvaiheessa oli potilastietojärjestelmän käyttöönottoon liittyvät kysymykset ja palveluntarjoajan kesälomat. Siitäkin selvittiin eräällä oivalluksella.

- En saanutkaan oikeita ihmisiä kiinni ja vastauksia kysymyksiini. Opin sietämään keskeneräisyyttä ja keksin siihen kohtaan itse parhaimman väliratkaisun, jotta pääsin eteenpäin, Petra kertoo.

Yksilöllistä lääkäripalvelua lapsille

Parinkymmenen vuoden aikana työ sairaalassa sai Petran pohtimaan omaa työuraa ja haaveita syvällisesti. Työ oli erittäin strukturoitua valmiissa rakenteissa ja työtä tehtiin aina samalla tavalla.

- Ajattelin, että olisin pettynyt, jos tyytyisin työelämässäni tähän, joka on niin tuttua ja jonka jo osaan. Mietin, että mitä muuta voisin vielä oppia. Suurin muutos oman yrityksen kautta työskentelyssä on ollut kokemani vapaus. Nautin perustyön tekemisestä nyt aivan valtavasti, Petra hymyilee.

Yksi merkittävä syy yrittäjäksi ryhtymiseen oli halu tarjota lapsille kiireettömiä ja yksilöllisiä lääkäripalveluita rauhallisessa ympäristössä. Toimitilaksi löytyi vanha puutalo Joensuun keskustasta tuttavan kautta. Petra suosittelee yrittäjyyttä sellaisille lääkäreille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan ja oppia uutta.

- Jos haluaa keskittyä pelkästään asiantuntijatyöhön, yrittäjyys ei välttämättä ole sopiva vaihtoehto, Petra pohtii.

Naislääkäri tutkii lapsipotilaan korvaa kodikkaassa vastaanottotilassaPetra kehitti liikeideaansa ja kasvatti yrittäjyystaitojaan Business Joensuun alkavien yrittäjien ryhmävalmennuksessa. Petra hehkuttaa, miten tärkeää oli kuulla toisten alkavien yrittäjien ja samassa tilanteessa olevien kokemuksia ja ajatuksia.

- Olen tuottanut aikaisemmin lääkäripalveluita ammatinharjoittajana, mutta oman lääkäriaseman perustaminen oli minulle uutta. Valmennuksessa tulin ajatelleeksi asioita, jotka olisivat muuten jääneet huomioimatta. Ja lisäksi oli hienoa, että olimme kaikki samalla viivalla, yhtä tietämättömiä uuden edessä. Ryhmästä sai kannustusta, Petra kiittelee.

Petran vastaanotolla on kiireetön tunnelma ja aikaa koko perheelle.

Tulevaisuudessa laajemmat palvelut saman katon alle

Petra toivoo, että tulevaisuudessa toiminta laajenee, ja samoihin tiloihin asettuisi myös muita toimijoita, joiden palvelut täydentäisivät perheiden kokonaisvaltaista kohtaamista ja hoitamista. Petra suunnittelee, että samoissa toimitiloissa voisi toimia esimerkiksi neuvola, lasten psykiatri ja puheterapeutti.

Lisäksi Petra aikoo tarjota erilaisia lisäpalveluita perinteisen vastaanottotoiminnan rinnalla. Myöhemmin on mahdollista osallistua verkkoyhteisön toimintaan tai -kursseille tai hyödyntää Petran osaamista ja ammattitaitoa kuuntelemalla hänen podcastejaan.

Petra vastasi kuusi vuotta sitten Jari Sarasvuon ilmoitukseen, jossa hän etsi yrittäjyydestä kiinnostuneita mukaansa Nordic Business Forumiin. Petra tuli valituksi mukaan useiden hakijoiden joukosta, ja tuolta reissulta jäi kytemään ajatus oman lääkäriaseman perustamisesta. Nyt se on vihdoin toteutunut.

Teksti: Satu Niiranen, Business Joensuu
Kuvat: Mari Hakanen Photography

 

Sinua voisi kiinnostaa

14.08.2023 Aloittavat yritykset

Toiminimestä osakeyhtiöksi – sillä polulla joensuulainen Anni Vento nyt etenee. Syksyllä 2022 Vento osallistui Business Joensuun järjestämään aloittavien yritysten valmennukseen. Valmennus ylitti...

17.04.2023 Aloittavat yritykset

Tätäkö tämä nyt sitten on? Tuskastuneen kysymyksen itselleen asettanut Henna-Mari Luolamo kuvaa parin vuoden takaisia tuntojaan jonkinlaiseksi kriisiksi. Työ laulun ja äänenkäytön...

22.02.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Lankapuoti Tiukulasta uutisia pukkaa! Tammikuussa yritys toi markkinoille ensimmäisen oman lankabrändin, Neulojan Sohvillan. Maaliskuun lopulla lankapuoti muuttaa uusiin tiloihin Joensuun...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista