Ohita valikko

Holistication: työhaastattelussa esitetty kysymys teki Pia Hyppösestä yrittäjän

Business Joensuu_Aloittavan_yrityksen_ryhmävalmennus_Holistication
Pia Hyppösen kanssa meditaatio yhdistyy kielten opiskeluun.

Pia Hyppönen saapui Joensuuhun 2021 usean ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Alun perin Kuopiosta lähtöisin oleva Pia on asunut Berliinissä, Lontoossa ja Pariisissa, tehnyt teatterikiertueita Italiassa ja pitänyt ravintolaa Kreikassa. Teatteri ja näytteleminen on aina liittynyt kiinteästi Pian tapaan heittäytyä eri maiden kulttuureihin ja ollut luova väylä kielten opiskeluun. Miten meditaatio ja teatterin työkalut liittyvät kielten opiskeluun ja yrityksiin? Entä mitä tärkeää Pia oivalsi perustaessaan yritystä?

Joensuuhun muutettuaan Pia oli hakenut lukuisia töitä, mutta mikään niistä ei todella innostanut. Eräässä työhaastattelussa esitetty kysymys, ”Mitä osaat?”, osoittautui käänteentekeväksi.

– Tämä kysymys todella pysäytti minut. Osaan teatteria, puhun useita kieliä, olen toiminut kielten opettajana, olen suorittanut geronomin opinnot ja minulla on maisterin tutkinto aikuiskoulutuksesta ja elinikäisestä oppimisesta. Sitten ajattelin, etten osaa bisnestä, mutta minähän voin oppia! Aloin selvittämään samana päivänä, miten oma yritys perustetaan, Pia muistelee.

Sen jälkeen asiat etenivät vauhdilla. Pia osallistui TE-toimiston yrittäjäkurssille ja sitten Business Joensuun alkavien yrittäjien ryhmävalmennukseen. Valmennuksen edetessä omille nettisivuille alkoi syntyä videoita ja animaatioita, ja samalla ajatukset yrityksen asiakaskohderyhmistä laajenivat.

Monipuolinen osaaminen palvelee yksityishenkilöitä ja yrityksiä

Pian alkuperäinen ajatus oli tarjota palveluita yksityishenkilöille ja pienryhmille, jotka haluavat kasvattaa kielitaitoaan.

– Olin ensin ajatellut, että tarjoan kielivalmennusta yhdelle ihmiselle kerrallaan tai pienille ryhmille, mutta valmennuksen aikana ymmärsin, että palvelullani on erilaisia asiakaskohderyhmiä. Voin auttaa myös yrityksiä ja niissä työskenteleviä ihmisiä, Pia pohtii.

Uusi kohderyhmä löytyi yrityksistä, jotka tarvitsevat englannin- tai saksankielistä opetusta esimerkiksi perehdytysprosessiin, kansainvälistymiseen tai vastuullisuuteen liittyen. Pian ohjaamana yrityksen työntekijät voivat harjoitella tarvittavaa sanastoa teatterin keinoin aidon tuntuisissa tilanteissa, joita luodaan yrityksen tarpeista käsin. Pia ei käytä ohjauksessaan oppikirjoja, vaan työstää opetusmateriaalin vaikka yrityksen omista aineistoista.

Pia sai kesäkuussa ensimmäiseksi asiakkaakseen brändi- ja viestintätoimisto Fabrikin. Ryhmäopetuksena alkanut valmennus jatkui elokuussa yksilötapaamisilla. Draamallinen lähestymistapa, meditatiiviset hetket ja hengitysharjoitukset ilman kieliopin pänttäämistä on uudenlainen yhdistelmä, joka otettiin erittäin hyvin vastaan.

Meditaatio yhdistyy kielten opiskeluun

Pian teatterivuosina meditaatio oli luonnollinen osa oppimisprosessia, joka vahvisti myös läsnä olemisen taitoa ja vuorovaikutusta toisten kanssa. Pian toimintatavan ytimessä on rauhoittumisen ja läsnäolon yhdistäminen kielten opiskeluun ja työelämään, jonka kautta ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi ja työssä jaksaminen voi lisääntyä.

– Teen alussa usein meditaation asiakkaiden kanssa ennen kuin etenemme varsinaiseen kielen opiskeluosioon. Se rauhoittaa ja auttaa olemaan läsnä. Haluan tuoda sitä myös työelämään, koska sisäisen rauhan kokemus voi auttaa myös päätöksen teossa. Pidemmällä tähtäimellä päätökset voivat myös johtaa kestävämpään liiketoimintaan, Pia pohtii.

Teatterin lavalle kieltä oppimaan

Pian omat negatiiviset kokemukset kielten opiskelusta auttavat ymmärtämään hänen asiakkaitaan. Pia aloitti 15-vuotiaana ranskan opiskelun, mutta opettajan ikävät kommentit veivät siitä ilon kokonaan.

– Ranskan kieli ei aluksi sujunut minulta. Opettajani pilkkasi ja nolasi, teki minut naurettavaksi toisten edessä. Se aiheutti minussa häpeää, Pia muistelee. Vieraan kielen puhumiseen voi liittyä häpeää monella muullakin ja moni pelkää virheiden tekemistä. Ajattelen, että jos on kokenut itse jotakin ikävää ja sen jakaa, niin se voi auttaa muitakin, Pia sanoo.

Pariisissa asuessaan Pian oli pakko puhua ranskaa, joten hän meni mukaan ranskankieliseen teatteriryhmään.

– Teatteri auttoi minua kielen oppimisessa, opin miten sanat lausutaan ja samalla piti myös liikkua. Lontoossa opiskelin teatteria ja sain sitä kautta TV- ja teatteritöitä mm. Italiasta, jossa opetimme lapsia teatterin menetelmillä, Pia kertoo.

Pian mukaan kokonaisvaltainen hyvinvointi ja kielten opiskelu liittyvät toisiinsa. Siitä muodostuu pidempiaikainen prosessi, joka vaatii myös kärsivällisyyttä.

– Suomessa usein vähätellään itseä. Meillä kaikilla on kuitenkin mahdollisuus jättää häpeä, ja löytää ja hyväksyä itsemme tietoisen työskentelyn kautta, Pia päättää.

Teksti ja kuvat: Satu Niiranen, Business Joensuu

Sinua voisi kiinnostaa

14.08.2023 Aloittavat yritykset

Toiminimestä osakeyhtiöksi – sillä polulla joensuulainen Anni Vento nyt etenee. Syksyllä 2022 Vento osallistui Business Joensuun järjestämään aloittavien yritysten valmennukseen. Valmennus ylitti...

17.04.2023 Aloittavat yritykset

Tätäkö tämä nyt sitten on? Tuskastuneen kysymyksen itselleen asettanut Henna-Mari Luolamo kuvaa parin vuoden takaisia tuntojaan jonkinlaiseksi kriisiksi. Työ laulun ja äänenkäytön...

22.02.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Lankapuoti Tiukulasta uutisia pukkaa! Tammikuussa yritys toi markkinoille ensimmäisen oman lankabrändin, Neulojan Sohvillan. Maaliskuun lopulla lankapuoti muuttaa uusiin tiloihin Joensuun...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista