Ohita valikko

Freshly Sportswear: START-valmennuksesta oman verkkokaupan ja vaatemerkin perustajiksi

Business_Joensuu_Emma_Heinonen_ja_Krista_Päivänurmi

Jos sopivia treenivaatteita ei kerran löydy kaupasta, niin sitten asialle pitää tehdä jotakin, joogaopettaja Emma Heinonen ja sairaanhoitaja-personal trainer Krista Päivänurmi, ajattelivat. He ottivat rohkeasti askeleen uuteen, kun naisten urheiluvaatteita tarjoavan verkkokaupan ja oman vaatemerkin perustaminen veivät heidät sivutoimisiksi yrittäjiksi.

Emma ja Krista osallistuivat Business Joensuun START-valmennukseen helmikuussa 2021. Kaksikko perusti heti osakeyhtiön ja tarttui laskelmien ja liiketoimintasuunnitelman tekemiseen määrätietoisesti. Valmennuksen jälkeen asiat etenivät nopealla tahdilla, ja toiminta käynnistyi omalla pääomalla. Sopivat toimitilat yritykselle löytyivät Kontiolahden Lehmosta.

– Valmennus antoi meille sellaisen buustin, että nyt mennään eikä meinata! Pohdimme laskelmissa tarkkaan kuluja ja realistisia myyntitavoitteita. Alkuvarasto oli helppo tilata tehtyjen laskelmien pohjalta, Emma ja Krista toteavat.

Osakassopimuksen tekeminen

Emma ja Krista ovat erittäin hyviä ystäviä keskenään, mutta siitä huolimatta he tekivät osakeyhtiön perustamisen yhteydessä osakassopimuksen, jossa toiminnalle sovittiin selkeät pelisäännöt.

– Osakassopimuksen tekeminen osaltaan naurattikin, että eihän tällaisista asioista ystävien kesken sovita. Halusimme kuitenkin, että asiat puhutaan auki ja virallinen puoli on kunnossa, Emma ja Krista pohtivat.

Tuotteiden etsintä ja oppia tekemisen kautta

Sopivan treenivaatevalmistajan löytäminen tuotti hieman päänvaivaa. Emma ja Krista lähettivät viestejä muutamille vaatevalmistajille ja tilasivat heiltä näytekappaleita.

-Alussa ei ollut valmiita kontakteja, ja ei oikein tiennyt, mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Omien kriteerien täyttämien treenivaatteiden löytäminen vei aikaa ja vaati taloudellisen panostuksen omasta lompakosta, kaksikko muistelee.

Yritystoiminnan alkuvaiheessa on myös tullut vastaan monia yksittäisiä asioita, joita on pitänyt muuttaa. Molemmat ovat olleet avoimia uuden oppimiselle, jota yrittäjyys on vaatinut.

– Olemme oppineet paljon yrittämisestä ja kaikesta siihen liittyvästä. Koska tämä on molemmille uusi aluevaltaus, on tullut paljon uutta opeteltavaa ja sitä riittää edelleen, mutta tekeminen opettaa! Kannattaa ottaa kaikista asioista selvää ja on myös hyvä yrittää rajata työaikoja ja työtehtäviä. Siinä on vielä vähän opettelemista, Emma tuumaa.

Business_Joensuu_Emma_Heinonen_ja_Krista_Päivänurmi-2
Lähde rohkeasti yrittäjäksi ja uskalla hypätä, vaikka et tiedäkään tulevasta, Emma ja Krista kannustavat.

Toisiaan täydentävät vahvuudet

Järjestys ja luovuus ovat tasapainossa kaksikon yhteistyössä ja molempien vahvuudet tasoittavat ja tukevat toisiaan. Emma kehuu Kristan järjestelmällisyyttä ja taitoa vetää asiat yhteen ja nähdä punainen lanka isossa kokonaisuudessa. Krista puolestaan arvostaa Emman ryöppyävää ideointikykyä ja markkinointiosaamista.

Myös oma START-valmentaja saa kaksikolta kiitosta tuesta ja kannustuksesta.

– Kun luotto omaan tekemiseen välillä rakoili ja hakattiin päätä seinään laskelmien kanssa, niin minulle jäi vahvasti mieleen meidän valmentajamme Janne Pakarisen kannustus. Sitä muistelen vieläkin, että ainakin Janne uskoi meihin alusta alkaen.

Emma ja Krista jatkoivat matkaansa START-valmennuksesta ACCELERATE-kiihdytyskaistalle, jossa brändin kehittäminen pääsee kunnolla vauhtiin.

Teksti: Satu Niiranen/Business Joensuu
Kuvat: Aino Heinonen

START-valmennus on osa Grow with Joe –kasvuvalmennus-projektia, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto ja Business Joensuu.
Business_Joensuu_Logot-AKR_VIPUVOIMAA_MAAKUNTALIITTO

 

Sinua voisi kiinnostaa

14.08.2023 Aloittavat yritykset

Toiminimestä osakeyhtiöksi – sillä polulla joensuulainen Anni Vento nyt etenee. Syksyllä 2022 Vento osallistui Business Joensuun järjestämään aloittavien yritysten valmennukseen. Valmennus ylitti...

17.04.2023 Aloittavat yritykset

Tätäkö tämä nyt sitten on? Tuskastuneen kysymyksen itselleen asettanut Henna-Mari Luolamo kuvaa parin vuoden takaisia tuntojaan jonkinlaiseksi kriisiksi. Työ laulun ja äänenkäytön...

22.02.2023 Kasvuhakuiset PK-yritykset

Lankapuoti Tiukulasta uutisia pukkaa! Tammikuussa yritys toi markkinoille ensimmäisen oman lankabrändin, Neulojan Sohvillan. Maaliskuun lopulla lankapuoti muuttaa uusiin tiloihin Joensuun...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista