Ohita valikko

Feteco Oy: Yrittäjäksi yrityskaupan kautta

Feteco Oy mies seisoo hallissa

Jukka Kurkinen ehti katsella yrityksiä sillä silmällä useamman vuoden ennen kuin ryhtyi alihankintakonepajan yrittäjäksi omistajanvaihdoksen kautta.

Feteco Oy on Joensuun Teollisuuskadulle vuonna 2007 perustettu alihankintakonepaja, joka tuottaa hitsattuja metallirakenteita konerakentajille, erityisosaamisenaan putkirakenteet ja putkentaivutus. Toimitusjohtaja Jukka Kurkinen astui yrityksen johtoon viime kesänä omistajanvaihdoksen kautta.

Kurkinen kertoo katselleensa yrityksiä sillä silmällä jo useamman vuoden sen jälkeen, kun hän perheineen muutti takaisin kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan parin Nokian matkassa maailmalla vietetyn vuosikymmenen jälkeen. Kurkinen ehti työskennellä useammassakin paikallisessa yrityksessä ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Hän etsi jo toiminnassa olevaa, sopivan kokoista ja hintaista yritystä, jossa olisi potentiaalia kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen. Toimialan suhteen Kurkinen oli avoimin mielin ja ehti käydä keskusteluja muutamastakin Osuva-yrityspörssin kautta löytämästään yrityksestä. Feteco oli kuitenkin lopulta se, joka meni maaliin asti. Konemaailma oli Keslalla tuotekehitystä vetäneelle Kurkiselle tuttu ja kynnys konepajayrittäjäksi siksi matalampi. Fetocossa vakuutti myös hyvä asiakaskunta ja potentiaali toiminnan kehittämiseen.

Tekemistä ja oppimista uudella yrittäjällä on omien sanojensa mukaan riittänyt. Koko asetelma on erilainen nyt, kun on yrittäjän vapaus ja vastuu viedä yrityksen toimintaa eteenpäin. Kurkinen on ehtinyt tehdä toimistotiloille kasvojenkohotuksen, yritykseen on hankittu uusi putkentaivutin ja henkilöstömääräkin on kasvanut Kurkisen astuttua ohjaksiin. Työporukka on Kurkisen mukaan ottanut uuden yrittäjän hyvin vastaan ja pidempi ylimenokausi, jolloin edeltävä toimitusjohtaja on ollut toiminnassa mukana Kurkisen rinnalla, on ollut uuden yrittäjän näkökulmasta ehdottomasti positiivinen asia.

Feteco Oy mies seisoo hallissa koneen äärellä

Paras paikka tekijälle, paras toimittaja asiakkaalle

– Tähtäämme siihen, että Feteco on paras työpaikka tekijälle, paras toimittaja asiakkaalle ja merkittävä maakunnallinen toimija, kehittämisestä kiinnostunut Kurkinen kertoo.

Hän painottaa kuuntelevan ja tukevan yrityskulttuurin tärkeyttä sekä sitä, että tekijät pystyvät vaikuttamaan omaan tekemiseensä. Tiivis työyhteisö ja lämmin ilmapiiri, jossa annetaan mahdollisuuksia kehittyä ja joustavuutta ovat Kurkisen mielestä yrityksen vetovoimatekijöitä teollisuusalan kilpailluilla työntekijämarkkinoilla. Toiminnan kehittämiseen yrityksessä on vetämässä kolmivaiheinen investointisuunnitelma, joka käynnistettiin Business Joensuun avulla. Ensimmäisessä vaiheessa haetaan kapasiteetin kasvattamista sekä putkentaivutuksen että särmäyksen osalta.

Kurkisen ensimmäiseen yrittäjävuoteen on mahtunut sekä pandemia että sota, ja mies huokaiseekin, että vähemmälläkin turbulenssilla olisi pärjätty. Tuotannollisessa yrityksessä raaka-aineiden hintojen nousu ja ylipäänsä nopeat muutokset aiheuttavat haasteita. Materiaalien saatavuus oli suurempi haaste korona-pandemian aikana mutta Ukrainan sodan jälkeen erityisesti raaka-aineiden hintojen nousu on aiheuttanut painetta, joka siirtyy väistämättä myös asiakashintoihin. Tulevaisuuteen ja kehittämissuunnitelmiin yrittäjä katsoo kuitenkin positiivisin mielin.

Yrityskauppa-asioissa on Kurkisen mukaan tärkeää olla asiantuntevia neuvonantajia mukana. Hän itse sai neuvoja tilintarkastajalta ja yrityskaupassa sopimukseen kirjattiin siirtymäkausi, jonka aikana Kurkinen sekä edeltävä toimitusjohtaja olivat molemmat toiminnassa mukana. Yritys on ollut mukana Business Joensuun Digi Grow -ohjelmassa ja Kurkisella on myös ELY-keskuksen kanssa tehdystä yhteistyöstä positiiviset kokemukset.

Teksti ja kuvat: Anne-Maria Kankaisto / Business Joensuu

 

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista