Ohita valikko

WoodSense – luonnonperäinen ja funktionaalinen ainesosa kosmetiikkatuotteisiin voitti Start Me Up 2023 -liikeideakilpailun

Start_Me_Up_2023_liikeideakilpailun_kaikki_voittajat_ryhmäkuva_Business_Joensuu

Mediatiedote
Julkaisuvapaa 24.5.2023 klo 15.25

Start Me Up -liikeideakilpailun voittajaksi on valittu korkealaatuinen WoodSense -tuote, jonka valmistaa kosmeettisten ainesosien valmistaja Mielikki Nordic Rääkkylässä. Täysin luonnonperäinen ainesosa WoodSense on tieteen ja tutkimuksen tukema tulehduksia alentava jauhemainen uute, jossa yhdistyy sekä sieni- että puu-uutteiden tehokkaimmat funktionaaliset yhdisteet. Mielikki Nordicin tuotteet vastaavat täydellisesti luonnonmukaisten, puhtaiden ja funktionaalisten biopohjaisten ainesosien markkinakysyntään globaalissa kosmetiikkateollisuudessa. WoodSenseä on jo testattu Aasian ja Euroopan markkinoilla ja reaktio on ollut ylivoimainen. Mielikki Nordic tulee olemaan johtava sienipohjaisten uutteiden valmistaja tulevaisuudessa.

WoodSense on täysin uusi funktionaalinen ihonhoidon ainesosa ja konsepti kosmetiikkateollisuudelle, joka pohjaa voimansa Suomen arktisesta luonnosta. Ainesosa yhdistää sekä arktisista sienistä että puusta saatavat uuteyhdisteet yhdeksi luonnolliseksi ainesosaksi – eliksiiriksi, jolla on merkittävä tulehduksia alentava vaikutus. WoodSense on tarkoitettu sisällytettäväksi yhtenä ainesosana kuluttajille tarkoitettujen kosmetiikkatuotteiden lopullisiin formulaatioihin. Kosmetiikkatuotteiden valmistajille sen etuina ovat luonnonmukaisuus, ympäristöystävällisyys ja etenkin tutkimuksella todettu vaikuttavuus. Tehokkuuden vuoksi sitä tarvitaan vain 1–5 % lopputuotteen volyymistä saadakseen haluttu vaikuttavuus. Ainutlaatuinen funktionaalinen ainesosa on Mielikki Nordic -tiimin pitkän tuotekehitystyön tulos, josta on vastannut Henri Vanhanen, Marta Cortina Escribano, Petri Kilpeläinen, Jarkko Hellström ja Markku Leppänen. Tiimillä on vahva tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantotausta elintarvike-, puu- ja mikrobitieteen aloilta. 

Maaliskuussa 2023 in-Cosmetics Global messuilla Barcelonassa lanseerattu Mielikki Nordic -brändi on jo avannut jakelukanavia innovatiiviselle WoodSense -tuotteelleen Aasian ja Euroopan markkinoille. Brändi tavoittelee pääsyä myös Pohjois-Amerikan markkinoille. 

- Funktionaalisen luonnonkosmetiikan markkinat olivat kasvussa ennen koronaa, ja Eurooppa on Aasian ohella yksi keskeisimmistä markkina-alueista luonnonkosmetiikalle. Teimme laajan markkinatutkimuksen Euroopan, Etelä-Korean, Japanin ja Yhdysvaltojen markkinoille. Maaliskuun in-Cosmetics Global -messuilla saimme todeta, että olimme onnistuneet brändin rakentamisessa ja tuotteen ominaisuuksissa. Kysyntä oli valtaisa ja saimme messuilta merkittäviä liidejä, joiden kanssa etenemme, Mielikki Nordicin perustajajäsen Henri Vanhanen kertoo.   

WoodSense -ainesosalle on haettu patenttia, jossa suojataan tuotantomenetelmä, Mielikki Nordicin omistamat arktiset sienikannat sekä uuttotekniikka tulehdusta ehkäisevän tuotteen valmistamiseksi.

Start Me Up -liikeideakilpailun voitto mahdollistaa yrityksen nopeaan kasvuun sekä erityisesti markkinoinnin ja myynnin resurssien kasvattamisen. 

- Viime kuukausien aikana olemme saaneet havahtua markkinoiden hyvään vasteeseen WoodSense -tuotettamme ja brändiämme kohtaan. Nyt keskeisintä on kasvattaa myynnin resursseja, mihin kilpailun pääpalkinto antaa meille merkittävän selkänojan. Voimme myös aloittaa uusien tuotteiden lanseerauksen ennakoitua aikaisemmin. On äärimmäisen hienoa, että Pohjois-Karjalassa on Start Me Upin kaltainen kilpailu, joka kannustaa kansainvälisille markkinoille tähtäävien yritysideoiden nostoon. Olemme vahvasti juurtuneet Pohjois-Karjalaan, tuotteemme on kehitetty täällä ja tuotantomme sijaitsee Rääkkylässä. Olemme ylpeitä saadessamme Start Me Up -kilpailun tuoman tuen ja tunnustuksen työllemme edetessämme kohti maailmanvalloitusta, iloitsee Henri Vanhanen. 

Voitollaan Mielikki Nordic lunasti 132 500 euron suuruisen palkinnon, joka koostuu rahasta, sijoituksista sekä monipuolisista asiantuntijapalveluista yrityksen kansainvälistymiseen. Lisäksi yritys saa toimitilat vuodeksi Joensuun Tiedepuiston toimitiloista käyttöönsä.

Muiden kilpailukategorioiden voittajat 

Start Me Up Palkintogaalassa palkittiin myös muiden kilpailusarjojen voittajaideat.

Tutkimuslähtöinen liikeidea -voittaja 

Kylmäröntgenteknologiaa kehittävä ColdXRay, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu

Uutena palkintona jaettiin Tutkimuslähtöinen liikeidea -palkinto, arvoltaan 3 000 euroa, minkä lisäksi voittaja saa Leitzinger Oy:n asiantuntijapalveluita kotimaiseen patenttihakemukseen. 

Palkinnon voitti kylmäröntgenteknologiaa kehittävä ColdXRay, Itä-Suomen yliopiston tutkimuslähtöinen syväteknologian startup-yritys. ColdXRay on innovatiivinen ratkaisu kylmäkatodilähteeseen perustuvaan röntgenkuvantamiseen. Useimmat markkinoilla olevat röntgenlaitteet käyttävät yli 100 vuotta vanhaa teknologiaa, joka perustuu kuumafilamenttisiin, termionisiin elektronisäteilijöihin. Vanha röntgenteknologia on rajoittanut kompaktien ja tehokkaampien röntgenlaitteiden kehittämistä markkinoille. Patentoitu ColdXRayn kylmäkatodiröntgenlähde, joka perustuu grafeenipohjaiseen materiaalin, mahdollistaa perinteisiä lähteitä pienempien sekä energia- ja kustannustehokkaampien röntgensäteilylähteiden toteuttamisen. Ratkaisu avaa uusia käyttösovelluksia lääketieteen, turvallisuuden ja teollisuustarkastusten aloilla. Se mahdollistaa kompaktit, keveämmät, pidemmän käyttöiän energiatehokkaat röntgenlaitteet, muun muassa kädessä pidettävät ja pöytäröntgenlaitteet.

Voittajatiimin Petr Obraztsov, Alexander Obraztsov, Yuri Svirko ja Sergei Malykhin ovat kokeneita yrittäjiä, insinöörejä ja tutkijoita, joilla on syvää asiantuntemusta röntgentekniikasta ja tuotekehityksestä. He ovat saaneet menestyksekkäästi päätökseen teknologian kehityssuunnitelman ensimmäisen vaiheen ja ovat siirtymässä ColdXrayn kaupallistamiseen. 

Liiketoimintaa Kiteelle -voittaja 

Kiertopuu®️ - Lopetetaan puun haaskaaminen, Hiil Oy, Kitee

Kiteen -sarjan voittajaideaksi ja 5 000 euron palkinnon saajaksi valittiin Hiil Oy, joka kierrättää ja hiillyttää jätepuuta Kiertopuu®️-rakennusmateriaaliksi. Kiertopuun raaka-aineena käytetään saha-, höylä- ja rakennusteollisuuden sivuvirroista syntyvää jäte- ja hukkapuuta, jota yleisimmin on poltettu energiaksi. Pintahiillytyksellä saadaan matala-arvoisesta materiaalista jalostusarvoltaan korkeaa, laadukasta ja esteettistä kierrätettyä rakennusmateriaalia lähes mihin tahansa kohteisiin ja käyttötarkoituksiin. Käyttökohteita voivat olla esimerkiksi julkinen- ja omakotitalorakentaminen, luontorakentaminen, terassi- ja kotarakentaminen sekä sisustaminen. Hiillytetyn Kiertopuun pääasiakkaita ovat rakennuttajat, arkkitehdit, suunnittelijat sekä rakennusliikkeet. Pohjois-Karjalan Marttojen Joensuun torilla avattavassa uudessa torikahviossa hyödynnetään ekologisesti hiillettyä puuta seinärakennusmateriaalina.

- Hiil Oy:n liikeidea edustaa parhaimmillaan vihreää siirtymää, puun kiertotaloutta ja hiilineutraalisuutta. Kiertopuun®️ markkinapotentiaali on suuri ja kiinnostus on herännyt myös kansainvälisesti. Yrityksen Miikka ja Joona Kotilaisella on näyttöjä uusien liikeideoiden menestyksellisestä toteutuksesta ja heillä on laaja kumppani- ja yhteistyöverkosto tukenaan. Yritys on jo perustettu Kiteelle ja ensimmäinen teollisen mittakaavan tuotantolaitos on suunnitteilla Kiteen Puhoksen teollisuusalueelle. Hiil Oy:n liikeidealla on huomattavia suoria ja välillisiä työllisyysvaikutuksia Kiteen alueelle, minimissään 15–30 henkilötyövuotta, Kiteen kaupungin elinkeinopäällikkö Risto Hiltunen tiivistää palkintosarjan voittajasta.

Liiketoimintaa Liperiin -voittajat

Uutena palkintona jaettiin Liiketoimintaa Liperiin-palkinto, jossa Lipertek Oy:n 3 000 euron palkinto jaettiin kahden liikeidean kesken.

Paristojen kierrätys turvalliseksi, Lari Mikkonen, Liperi

2 000 euron palkinnon sai liperiläisen Lari Mikkosen Paristojen kierrätys turvalliseksi -liikeidea, joka yhdistää kekseliäällä tavalla paristojen tuoteturvallisuuden, paristokierrättämisen sekä kestävän kehityksen. Ratkaisu lisää turvallisuutta kotitalouksien ja yritysten arjessa sekä kierrätettävien tuotteiden toimintaympäristöissä, kun teippaamisen sijaan navat on suojattu. Liikeidea on toteuttavissa ja kaupallistettavissa kohtuullisin panoksin sekä skaalattavissa liiketoiminnaksi. Tuotteen markkinapotentiaali on aidosti globaali. 

KahWakiulu, Antti Ticklen, Liperi

1 000 euron palkinnon ja kunniamaininnan sai liperiläisen Antti Ticklenin KahWakiulu -saunatuote, joka helpottaa ja sujuvoittaa saunomista sekä löylyveden käsittelyä. Tuote tuo mukanaan myös uutta piristävää designia perinteiseen saunatuotteeseen. Kahva ja kiulu on kehitetty vastaamaan käytännön haasteeseen ja se soveltuu erinomaisesti kaikille käyttäjäryhmille. Lisäksi tuote voidaan valmistaa paikallisista materiaaleista Pohjois-Karjalassa ja sen markkinapotentiaali kattaa kotimaiset ja kansainväliset saunatuotemarkkinat.

Modernia karjalaista kauppaa ja palvelua Kauppahalli Joensuussa -voittaja 

Järven Taika – Pohjois-Karjalan Järvielämyskeskus, Matexpro Oy, Matti ja Miia Pasanen, Joensuu 

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa haki uudessa kilpailusarjassa modernia ja vireää kaupan ja palvelujen tarjontaa kesällä 2023 avattavaan Kauppahalli Joensuuhun. Voittaja on Matexpro Oy:n Matti ja Miia Pasasen Järven Taika – Pohjois-Karjalan Järvielämyskeskus. Palkintona he saavat liiketilan yritystoimintansa käyttöön kuudeksi kuukaudeksi veloituksetta Kauppahalli Joensuusta. 

Matti ja Miia Pasasen idea pohjautuu heidän pitkäjänteiseen vesistöjen äärellä tehtyyn työhön ja osaamiseen sekä laajaan yhteistyöverkostoon. Järvielämyskeskuksen vetovoimaisia matkailutuotteita tullaan rakentamaan yhteistyössä näkyvyyden ja myynnin lisäämiseksi alueen toimijoiden ja järvimatkailu- ja luontoelämyspalvelun-tuottajien kanssa. Asiakkaille alueen vesistökohteet tulevat tunnetuksi ja palveluntuottajien yksittäiset elämykset ovat helposti saavutettavissa, käytettävissä ja nautittavissa. Esimerkiksi matkapaketin ostanut asiakas saa kyydin juna-asemalta, mökkivuokrauksen sekä kajakin ja kalastusluvat käyttöönsä – nauttien samalla paikallisista tarinoista, elämyksistä, herkuista ja järven taiasta. 

Pohjois-Karjalan Järvielämyskeskuksen monipuoliset palvelut kattavat myymälän, asiantuntevan neuvonnan sekä tuotteet ja palvelut järvimatkailuun. Järvielämyskeskuksessa järven taian kokee kaikilla aisteilla - hiljaisuutena, metsän tuoksuina, luonnon makuina ja veden liplatuksena. Palveluillaan Järvielämyskeskus tavoittelee pohjoiskarjalaisen järvimatkailun nostamista uudelle tasolle tarjoamalla vetovoimaisia ja helposti saavutettavissa olevia matkailutuotteita, kuten retki- ja matkapaketteja kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille. 

Opiskelijasarjan voittajat

Itä-Suomen yliopisto:
ECO Boards, Nanoscale Oy, Wujun Xu ja Junyan Chen, Kuopio

Itä-Suomen yliopiston voittaja on parempaan sisäilmaan sähkö- ja päästövapaita Eco Boards -levyratkaisuja kehittävä Nanoscale Oy. Kuopiolaisten Wujun Xun ja Junyan Chenin ratkaisu palkittiin 3 000 euron palkinnolla. Yrityksen kestävän kehityksen ECO-levytuotteet, kuten seinälevyt, korjaavat huoneiden ja tilojen sisäilman kosteusongelmat yhdistämällä suomalaisia kasviperäisiä metsätuotteita ja kehittynyttä nanoteknologiaa. 

Eco Boards -levytuotteilla on erittäin korkea kosteudenhallintakyky. Levyt vähentävät huoneilmasta kosteutta ja epäpuhtauksia, kuten formaldehydin ja typen oksidit, ainutlaatuisella prosessillaan. Korkea ilmankosteus aiheuttaa tiloissa oleviin esineisiin ja rakenteisiin hometta sekä sähköisiin laitteisiin kondensoitunutta vettä ja metallien korroosiota. Levyillä voidaan ohjata sisäilman kosteutta automaattisesti ilman ylimääräisiä käyttö- ja ylläpitokustannuksia. Verrattuna vastaaviin kilpailijoiden tuotteisiin, Eco Boardsin etuna on alhainen energiankulutus, tehokkuus ja kestävät raaka-aineet. Lisäksi tuote on myös kierrätettävä ja päästötön.

Virallinen testaus tuotteen kosteudenhallintakyvystä on jo suoritettu ja testaus ilman epäpuhtauksien poistamiskyvystä on parhaillaan käynnissä. Eco Boardsin ensimmäiseksi kohdemarkkinaksi on tunnistettu Kiina, jonne prototyyppi on jo lähetetty virallisiin testeihin. Aasian maissa, kuten Kiinassa ja Japanissa, sisäilman kosteus on korkea erityisten ilmasto-olosuhteiden vuoksi, mikä aiheuttaa ruosteen, homeen ja veden tiivistymisongelmia rakenteissa ja kalustuksessa niin asuintaloissa, julkisissa rakennuksissa, museoissa kuin taidegallerioissa. Kosteus- ja homevaurioituneista rakenteista sisäilmaan kertyy mikrobiperäisiä epäpuhtauksia, joita Eco Boards -levyillä ehkäistään. 

Karelia-ammattikorkeakoulu:
Kartoon -sovellus hevostallien toiminnanohjaukseen, Siru Alakangas, Joensuu

Karelia-ammattikorkeakoulun voittajana 3 000 euron palkinnolla palkittiin tietojenkäsittelyn opiskelija Siru Alankankaan Kartoon -sovellus hevostallien toiminnanohjaukseen. Sovelluksella helpotetaan tulevaisuudessa hevosalan yrittäjien arkea. Sovellus auttaa talliyrittäjää pitämään muun muassa hevosiin ja työntekijöihin liittyvät asiat hyvässä järjestyksessä, mukaan lukien viestinnän ja kirjanpidon. Liikeidean vahvuuksia ovat sen toteutettavuus sekä yksinkertaisten käyttäjäkeskeisten suunnitteluvalintojen innovatiivisuus. 

Riveria:
Crafter´s Leather Nahka- ja nahkatarvikkeiden erikoisverkkokauppa, Sini Hulkkonen, Joensuu

Riverian voittajana 3 000 euron palkinnolla palkittiin aikuisopiskelijana yrittäjyyden ammattitutkintoa suorittavan Sini Hulkkosen ja hänen tiiminsä liikeidea Crafter’s Leather. Tiimin ideana on tuoda markkinoille laadukkaaseen käsityönahkaan ja nahkatarvikkeisiin keskittyvä erikoisverkkokauppa nahkatöiden harrastajille sekä yrityksille. Nahkatyöt ovat nouseva trendi ja Crafter’s Leather palveluillaan haluaakin nostaa perinteikkään nahan uudella tapaa esiin ja suosioon. Idea on erittäin toteuttamiskelpoinen ja nahkatuotteisiin ja -palveluihin erikoistuvalla verkkokaupalla on uutuusarvoa erityisesti kotimaan markkinassa.Lisätietoja

Pohjoiskarjalalaista yrittäjyyttä ja tulevaisuuden kestävää liiketoimintaa edistävä Start Me Up on Business Joensuun järjestämä liikeideakilpailu jo vuodesta 2000 lähtien. Kilpailu on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen merkittävimmistä liikeideakilpailuista niin palkintojen arvossa, että osallistujamäärissä.

Tämän vuoden liikeideakilpailun sato yllätti tuomariston innovatiivisuudellaan ja sisälsi vahvoja ratkaisuja muun muassa ilmasto- ja energiakriisiin sekä kestävien raaka-aineiden käyttöön. Saimme 257 hyväksyttyä kilpailuideaa, joista tuomariston arviointiin eteni ensimmäisessä vaiheessa 47 ideaa tavoittelemaan pääpalkintoa. Toisessa arviointivaiheessa 18 kilpailijaa pitchasivat liikeideansa tuomaristolle, joista 6 kilpailuideaa eteni tuomariston kolmanteen arviointiin tavoittelemaan pääpalkintoa. Pääpalkinto ja muiden kilpailusarjojen palkinnot jaettiin Joensuun Tiedepuistolla järjestetyssä Palkintogaalassa 24.5.2023. Pääpalkinnon arvo on 132 500 euroa, ja palkintojen kokonaisarvo ylittää 160 000 euroa.

Business Joensuu
Tomi Haring, toimitusjohtaja, Start Me Up -tuomariston puheenjohtaja, p.0400 380 130, tomi.haring@businessjoensuu.fi
Kirsi Svärd, yritysvalmentaja, p. 050 475 4136, kirsi.svard@businessjoensuu.fi
Janne Pakarinen, yritysvalmentaja, p.050 575 8859, janne.pakarinen@businessjoensuu.fi

Mielikki Nordic /WoodSense
Henri Vanhanen, perustajajäsen, p. 045 344 9899, info@mielikki-nordic.com

ColdXRay
Petr Obraztsov, p. 050 463 5749, petr.obraztsov@uef.fi
Jyrki Saarinen, Professori, Fysiikan ja matematiikan laitoksen johtaja, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 595 4348, jyrki.saarinen@uef.fi

Hiil Oy - Kiertopuu®️
Miikka Kotilainen, p. 050 569 0581, miikka.kotilainen@hiil.fi
Joona Kotilainen, p. 050 569 0586, joona.kotilainen@hiil.fi

Paristojen kierrätys turvalliseksi
Lari Mikkonen, p. 0400 718 805, mirilakkonen@gmail.com

KahWakiulu
Tmi Antti Ticklen, p. 050 511 4581, antti.ticklen@gmail.com

Järven Taika – Pohjois-Karjalan Järvielämyskeskus, Matexpro Oy 
Matti ja Miia Pasanen, p. 0440 101 143, mpasanen2@gmail.com
Petri Vähä, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, p. 010 762 2034, petri.vaha@sok.fi

ECO Boards, Nanoscale Oy
Wujun Xu, toimitusjohtaja ja perustajajäsen, p. 040 355 2348, env.xuwj@gmail.com
Junyan Chen, p. 041 721 0069
Jyrki Saarinen, Professori, Fysiikan ja matematiikan laitoksen johtaja, Itä-Suomen yliopisto, p. 050 595 4348, jyrki.saarinen@uef.fi

Kartoon -sovellus hevostallien toiminnanohjaukseen
Siru Alakangas, p. 050 406 4455

Crafter´s Leather Nahka- ja nahkatarvikkeiden erikoisverkkokauppa
Sini Hulkkonen, p. 040 829 6425, sini.hulkkonen@outlook.com

Sinua voisi kiinnostaa

09.04.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Start Me Up -liikeideakilpailuun, joka tähtää uusien kasvuyrittäjien ja startupien löytämiseen ja tukemiseen, saapui tänä vuonna 168 hyväksyttyä kilpailuideaa. Näistä Business Joensuun esikarsinnan...

03.04.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Mediatiedote 3.4.2024

Business Joensuun Mitä kuuluu? -yrityskampanja toteutetaan jo neljättä kertaa Ilomantsissa huhtikuussa 2024. Kampanjan aikana Business Joensuun asiantuntijat ovat aktiivisesti...

25.03.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Business Joensuu on liittynyt Suomen Uusyrityskeskukset ry:n jäseneksi 1.3.2024 lähtien. Yhteistyön myötä Business Joensuun osallistuu jatkossa kansallisen Uusyrityskeskusten asiantuntijaverkoston...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista