Ohita valikko

Valokuitunen on investoinut neljä miljoonaa Joensuun seudun tietoliikenneinfraan

Valokuitunen on parantanut pohjoiskarjalaisten kotien ja yrittäjien tietoliikenneyhteyksiä tämän vuoden aikana merkittävästi, ja Joensuun eri taajamiin rakennettavien valokuituverkkojen vaatimien investointien kokonaissumma on jo nyt noin neljä miljoonaa euroa. Markkinaehtoisesti rakennettua verkkoa on useissa eri taajamissa, ja Kiihtelysvaaraan on valmistumassa osin yhteiskunnan tukirahoilla rakennettu verkkohanke.

Avointa valokuituinfraa rakentava Valokuitunen on tänä vuonna päättänyt rakentaa tai jo rakentanut valokuituverkkoa useille eri Joensuun alueille: Asevelikylään, Enoon, Hammaslahteen, Hukanhautaan, Karsikkoon, Kiihtelysvaaraan, Kulhoon, Niinivaaraan, Nivaan, Uimaharjuun, Utraan ja Petäikkölään. Kaikkien Valokuitusen valokuituverkkohankkeiden kokonaisarvo on noin neljä miljoonaa euroa. Koko Suomen mittakaavassa Valokuitunen on investoinut tänä vuonna 50 miljoonaa uusiin valokuituyhteyksiin.

– Joensuulaiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita parantamaan omia yhteyksiään kodeissa. Valokuidusta on tulossa kodeissa yhtä oleellinen asia kuin sähkö ja vesi, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto sanoo.

Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat merkittävä tekijä kaupungin elinvoimaisuuden edistämisessä ja tukevat osaltaan esimerkiksi kaupungin tavoitetta saada uusia asukkaita Joensuun seudulle. On tärkeää, että etätyöyhteydet pelaavat hyvin, jotta syrjäisemmiltäkin seuduilta työskentely onnistuu sujuvasti.

– Viimeistään koronavuodet osoittavat, kuinka tärkeitä toimivat yhteydet ovat. Joensuu on maantieteellisesti laaja kaupunki ja meillä on mahtavat mahdollisuudet yhdistää globaali työnteko ja väljä asuminen upean luonnon keskellä. Vakaa valokuitu mahdollistaa myös uudenlaisen yritystoiminnan ja on oleellinen osa Joensuun elinvoiman kehittymistä, toteaa Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen.

Valmiita verkkoja on kolmella alueella

Valokuitusella on valmis valokuituverkko Heinävaarassa, Hammaslahdessa ja Nivassa, muilla alueilla verkot ovat vielä rakenteilla. Rakennustyöt jatkuvat ensi vuonna, kun sääolosuhteet sallivat jälleen rakentamisen. Joensuussa verkkoja rakentaa sekä paikallinen rakennusurakoitsija Cap-Net että valtakunnallinen Eltel.
Kun kaikki rakennuspäätöksen saaneet verkot on rakennettu, Valokuitusen rakentaman avoimen valokuituverkon ulottuvilla on noin 4 000 joensuulaista kotia. Kaiken kaikkiaan suomalaisista kotitalouksista yli 100 000 on Valokuitusen verkon piirissä.

– Kaikilla verkkomme alueilla on vielä mahdollista liittyä verkkoon ja Kissamäellä sekä Marjalassa verkot ovat hyvin lähellä rakentamispäätöstä. Rakennamme aina koko kadulle valmiuden liittymiselle, jotta asukkaiden ei tarvitse kärsiä siitä, että katuja kaivettaisiin moneen kertaan auki, Kaunisto kertoo.

Kiihtelysvaaraan valmistuu hanke, jossa Kiihtelyksen kyläyhdistyksellä on ollut merkittävä rooli valokuidun puolestapuhujana. Kyseessä on Valokuituselle ensimmäinen, osin yhteiskunnan tukirahoilla toteutettu hanke. Runkoverkko Kiihtelysvaarassa on valmis vuoden loppuun mennessä, ja yhteyksien käyttöönotot tapahtuvat ensi vuonna.

– Me rakennamme avoimen verkon, johon asiakas voi valita nettiliittymän eli laajakaistan Avoin kuitu -palveluntarjoajilta, joita on jo nyt useita. Se on kuluttajalle helppoa ja hän voi olla varma, että nettiliittymien ja lisäpalveluiden hinnat pysyvät nyt ja jatkossa kilpailukykyisinä, koska tarjolla on useita vaihtoehtoja eikä vain yhtä, Kaunisto kertoo.

Mihin valokuitua tarvitaan?

Valokuitu on kiinteä, nopea ja energiatehokkain nettiyhteys, jossa kaistaa riittää kaikkiin kodin netinkäytön tarpeisiin etätyöstä viihdesisältöihin ja verkkopelaamiseen. Verkkoyhteys ei hidastele eikä pätki, vaikka koko perhe käyttäisi nettiä samaan aikaan. Jokaiseen kotiin tuodaan oma kuitu maan alla, minkä ansiosta yhteys on häiriötön.

Ennusteiden mukaan tietoliikenneverkon datamäärä moninkertaistuu tulevina vuosina. Traficomin mukaan valokuitutekniikalla toteutettu yhteys on saatavilla noin puoleen (49 %) suomalaisista kotitalouksista.

Valokuitusen kiinteän valokuituverkon kattavuus Joensuussa:

– Asevelikylä
– Eno
– Hukanhauta
– Karsikko
– Kulho (Joensuun alueella pieni osa)
– Kiihtelysvaara, tuettu hanke
– Niinivaara
– Petäikkölä
– Uimaharju
– Utra
– Hammaslahti, valmis
– Heinävaara, valmis
– Niva, valmis

Verkon rakentamispäätös hyvin lähellä:

– Kissamäki
– Marjala

Lisätietoja:

Heikki Kaunisto
Toimitusjohtaja
Valokuitunen
Puh: 050 440 5224
heikki.kaunisto@valokuitunen.fi

Kirsi Jännes
Viestintäpäällikkö
Valokuitunen
Puh: 050 564 4645
kirsi.jannes@valokuitunen.fi

Lähde: Valokuitunen Oy:n mediatiedote 13.12.2022

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy
Hämeentie 15
00500 Helsinki

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2022 aikana olemme investoineet 50 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkot rakentaa luotettava ja osaava rakentamisen kumppanimme Eltel. Meidät omistaa suomalaisen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia, jotka tukevat voimakasta kasvuamme.

Sinua voisi kiinnostaa

28.11.2023 Business Joensuu Oy:n uutisia

HyCom Core Oy, joensuulainen tiedonsiirtoteknologian edelläkävijä, tuo markkinoille uuden sukupolven tiedonsiirtoratkaisunsa, Ultra-Compact Optical Transceiver (UCOT) -alustan. Yhtiö kohottaa Suomen...

27.11.2023 Business Joensuu Oy:n uutisia

Viime viikonloppuna, 24.-25.11.2023, Joensuun Tiedepuistossa, Joensuun lyseon lukion tiloissa järjestettiin opiskelijoiden hackathon, Hack Me Up -ideointikilpailu. Tapahtumaan saapui 10...

27.11.2023 Business Joensuu Oy:n uutisia

Joensuulainen ForteAI automatisoi kokonaan ansioluettelon ja suoraviivaistaa työnhakuprosesseja tekoälyn ja koneoppimisen avulla. ForteAI muuttaa ansioluettelot tekoälyagenteiksi, jotka tarjoavat...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista