Ohita valikko

Joensuuhun suunnitellaan aurinkovoimahanketta – Neoen ja Joensuun kaupunki solmineet vuokrasopimuksen

Joensuuhun suunnitellaan aurinkovoimahanketta

Joensuun kaupunki ja Neoen ovat solmineet vuokrasopimuksen Biotien yritysalueella sijaitsevasta noin 120 hehtaarin alueesta. Seuraavaksi selvitetään alueen soveltuvuus teollisen mittakaavan aurinkovoimalalle. Toteutuessaan aurinkovoimala tukee Hiilineutraali Joensuu 2025 -tavoitteita sekä Itä-Suomen energiaomavaraisuutta.

Neoen (ISIN: FR0011675362, pörssikoodi: NEOEN), yksi maailman johtavista yksinomaan uusiutuvan energian tuottajista, suunnittelee aurinkosähkön tuotantolaitosta Biotien yritysalueelle Joensuuhun. Neonin ja Joensuun kaupungin tekemä vuokrasopimus käsittää kaiken kaikkiaan noin 120 hehtaarin kokoisen alueen.

Alueeseen kuuluu muun muassa entistä kaatopaikkamaata, joka on sittemmin maisemoitu. Tällaisen maan hyödyntäminen on rajallista, mutta aurinkopuistolle alue soveltuu. Alustavien selvitysten mukaisesti alueen etuina ovat hyvä aurinkoresurssi yhdistettynä erinomaisiin sähkönsiirtomahdollisuuksiin. Alueella on tehty alustavat maaperä- ja rakennettavuusselvitykset vuoden 2022 aikana. Luvitusprosessi tapahtuu 2022-2023, jolloin tehdään myös tarkat selvitykset alueen soveltuvuudesta aurinkovoimatuotantoon.

Biotien yritysalueelle on rakentumassa uuden sukupolven energiateollisuuden keskittymä. Neoenin aurinkovoimahankekehityksen lisäksi Biotien yritysalueelle on paraikaa rakenteilla Joensuun Biocoal Oy:n torrefioitua biomassaa valmistava laitos. Torrefioitu biomassa korvaa kivihiilen käyttöä esimerkiksi sementti- ja terästeollisuudessa. Lisäksi alueen viimeisimpiin investointiuutisiin kuuluu Savon Voima Oy:n ja P2X Solutionsin esiselvitysvaiheessa oleva korkean jalostusasteen vihreän vedyn laitos.

Neoen on toiminut Suomessa vuodesta 2018 lähtien ja sillä on tällä hetkellä yli 550 MW tuulivoima- ja akkuvarastokapasiteettia tuotannossa tai rakenteilla. Tähän sisältyy Mutkalammin tuulipuisto (404 MW), jonka osuus Suomen vuotuisesta sähköntuotannosta tulee olemaan lähes 2 %.

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen: ”Kyseessä on erittäin merkittävä investointi, joka toteutuessaan tukee erinomaisella tavalla Hiilineutraali Joensuu 2025 -tavoitetta ja lisää Itä-Suomen energiantuotannon omavaraisuutta. Rakennusvaihe tuo paljon mahdollisuuksia paikallisille yrityksille. Toki myös valmiissa aurinkopuistossa tehdään monenlaista huolto- ja valvontatyötä, joten työllisyysvaikutukset ovat kaiken kaikkiaan hyvät”.

Business Joensuun palvelujohtaja Pauliina Pikkujämsä: ”Aurinkosähkön tuotanto tulee entisestään vahvistamaan alueella toimivien yritysten synergiaa ja avaa mahdollisuuksia uusiin jatkoinvestointeihin ja uusien yritysten sijoittumiseen alueelle. Haluamme tukea ja auttaa Neoenia tämän hienon hankkeen kehittämisessä ja varmistamisessa.”

Neoenin projektijohtaja Arto Hirvonen: ” Maanvuokrasopimuksen solminen on hankekehityksen alku. Tästä eteenpäin keskitymme tarkkoihin tutkimuksiin alueella. Tutkimme tarkemmin aurinkopaneeleiden teknistä toteutusta ja perustamistapaa sekä vaikutuksia olemassa olevaan ympäristöön. Näin voimme kehittää parhaan mahdollisen hankkeen sekä minimoida sen vaikutukset ympäristöön, huomioiden esimerkiksi biodiversiteettiin liittyvät asiat. Toteutuessaan kyse on kymmenien miljoonien investoinnista kotikaupunkiini Joensuuhun, eli piristävä vaikutus myös kaupungin taloutta ajatellen.”

Neoenin Suomen maajohtaja Jerri Loikkanen: ”Haluan kiittää Joensuun kaupunkia ja Business Joensuuta meitä kohtaan osoitetusta luottamuksesta. Neoenilla on tällä hetkellä Suomessa yli 550 MW tuotantokapasiteettia tuotannossa ja rakenteilla, joka muodostuu tuulivoimasta ja sähkövarastosta. Meillä on yli 2,7 GW aurinkovoimaa tuotannossa tai rakenteilla kymmenessä maassa, joten meillä on syvällistä osaamista aurinkovoimasta ja uskomme vahvasti, että aurinkovoimalla on isoja mahdollisuuksia Suomessa. Olemme ylpeitä, että voimme Joensuun tuella kehittää hanketta, joka saattaa olla yksi ensimmäisiä teollisen mittakaavan aurinkopuistohankkeita Suomessa.”

 

Neoen

Neoen on yksi maailman johtavista riippumattomista uusiutuvan energian tuottajista.Neoenilla on toiminnassa tai rakenteilla lähes 5,6 GW aurinko-, tuuli- ja varastointikapasiteettia Australiassa, Ranskassa, Suomessa, Meksikossa, El Salvadorissa, Argentiinassa, Irlannissa, Portugalissa, Ruotsissa, Jamaikalla, Mosambikissa ja Sambiassa. Lisäksi yhtiö toimii Kroatiassa, Kanadassa, Ecuadorissa, ja Italiassa. Neoenin lippulaivoja ovat Ranskan tehokkain aurinkopuisto Cestasissa (300 MWp) ja kaksi maailman suurinta litiumioniakkua: Hornsdale Power Reserve (150 MW / 193,5 MWh) ja Victorian Big Battery (300 MW / 450 MWh) Australiassa.Neoenin tavoitteena on, että sillä on vuoden 2025 loppuun mennessä toiminnassa tai rakenteilla yli 10 GW kapasiteettia.Neoen (ISIN-koodi: FR0011675362, pörssikoodi: NEOEN) on listattu Euronext Pariisin säänneltyjen markkinoiden A-listalla.

Lisätietoa: www.neoen.com/en ja https://neoen.com/fi/neoen-finland/

Päämääränä hiilineutraali Joensuu 2025

Joensuun kaupungin ilmastotyötä ohjaavan ilmasto-ohjelman päätavoite on, että Joensuu on hiilineutraali kaupunki vuoteen 2025 mennessä. Ilmasto-ohjelma on päivitetty vuonna 2018.

Tavoitteeseen päästään vähentämällä kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Loput 40 prosenttia päästöistä kompensoidaan tai sidotaan hiilinieluihin esimerkiksi metsää istuttamalla. Joensuun kaupungilla on useita satoja toimenpiteitä, joiden avulla hiilineutraaliustavoitteeseen päästään. Ilmasto-ohjelmassaan kaupunki on listannut keskeisimmät toimenpiteet, joita se on lähtenyt viemään eteenpäin.

Business Joensuu

Business Joensuu tarjoaa yrityksille palveluita toiminnan käynnistämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen, investointeihin ja sijoittumiseen, sekä Tiedepuiston tila- ja tapahtumapalveluita. Business Joensuu tekee toimialakohtaista kehitystyötä luoden edellytyksiä alueen yritysten liiketoiminnan menestykselle ja kasvulle. Business Joensuu toimii seitsemän kunnan, 120 000 asukkaan ja 6500 yrityksen seudulla.

Sinua voisi kiinnostaa

15.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

VitalSigns Oy:n terveysteknologian innovaatio, Response 1.0 diagnostiikkalaite on voittanut Start Me Up -liikeideakilpailun pääpalkinnon. Älylaite mittaa ja analysoi lukuisia kehon biosignaaleja ja...

09.04.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Start Me Up -liikeideakilpailuun, joka tähtää uusien kasvuyrittäjien ja startupien löytämiseen ja tukemiseen, saapui tänä vuonna 168 hyväksyttyä kilpailuideaa. Näistä Business Joensuun esikarsinnan...

03.04.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Mediatiedote 3.4.2024

Business Joensuun Mitä kuuluu? -yrityskampanja toteutetaan jo neljättä kertaa Ilomantsissa huhtikuussa 2024. Kampanjan aikana Business Joensuun asiantuntijat ovat aktiivisesti...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista