Ohita valikko

Start Up -rahasto Joensuu sijoittaa sähköpyörävalmistaja eBike Finlandiin

Start Up -rahasto Joensuu sijoittaa sähköpyörävalmistaja eBike Finlandiin

Liikenne ja liikkuminen ovat vihreän siirtymän kirittämässä muutoksessa ja sähköpyörien valmistuksesta povataan yhtä tulevaisuuden kasvualoista. eBike Finland tuottaa markkinoille kotimaisia laatupyöriä Outokummussa valmistettavan NIEKKA Bicycles -brändin alla. Business Joensuu kirittää yhtiön kasvua sijoittajana Start Up -rahasto Joensuun kautta.

Ebike Finland järjesti loppuvuodesta 2021 osakeannin. Business Joensuun Start Up -rahasto Joensuu osallistui rahoituskierrokseen 112 500 eurolla, jota vastaan se sai 22,5 % omistusosuuden yhtiöstä. Osakeannin kautta yhtiö keräsi 187 500 euroa, jonka lisäksi sille myönnettiin Euroopan keskuspankin 70-prosenttisesti takaamaa lainaa. Yhteensä reilun puolen miljoonan euron kasvuvarat suunnataan tuotannon käynnistämiseen ja ylösajoon.

– Sähköpyörien markkinoilla on paljon potentiaalia kasvuun, koska sähköpyöräily on nouseva trendi. On todella hienoa, että pohjoiskarjalainen yritys on huomannut kasvun mahdollisuudet ja lähtenyt luomaan teollista tuotantoa, kertoo Business Joensuun Kari Pulkkinen. – Sijoituspäätös oli tätä taustaa vasten helppo tehdä.

eBike Finlandin hallituksen puheenjohtajaja Jarno Surakka ja toimitusjohtaja Marno Miettinen perustivat yhtiön ja NIEKKA-brändin lokakuussa 2020. Yhtiön ensimmäinen jatkettu tilikausi päättyi joulukuun 2021 lopussa. Perustajilla on tavoite kasvattaa toimintaa tasaisesti ensimmäisten viiden toimintavuoden aikana.

– Tavoitteena on nostaa liikevaihto vuoteen 2026 mennessä kahdeksaan miljoonaan euroon. Tämä edellyttää tasaista kasvua, mutta on realistinen tavoite, Surakka kertoo. – Haemme mukaan nyt hallitusammattilaisia: startup-taustaisia henkilöitä, jotka tuovat toimintaan ryhtiä ja tukevat brändin vientiä maailmalle.

Räätälöityjä pyöriä ja parempaa asiakaskokemusta

Pyöränosat ovat alan Akilleen kantapää, Surakka kertoo. Osien toimitus- ja tilausajat ovat hyvin pitkiä ja globaali komponenttipula pidentää niitä entisestään: varaosien saatavuus on tästä johtuen usein heikkoa. Laadukkaiden mallien hinnat alkavat Surakan mukaan 2 000 eurosta ylöspäin. Ostajalle on ikävää satsata monta tuhatta euroa pyörään, jonka huolto voi muuttua helposti mahdottomaksi. Tähän markkinarakoon NIEKKA-pyörät tähtäävät.

– Kasaamme asiakkaalle pyörän hänen toivomillaan osilla ja säädöillä, aina rungon väriä myöden. Myös huolto ja varaosamyynti kuuluvat konseptiimme, toisin kuin monilla kilpailijoilla. Tavoitteena on hyvä asiakaskokemus, jossa sähköpyörä ei tyssää ensimmäiseen vikaan ja arvokkaan tuotteen kierto ei ole kohtuuttoman nopea.

Tiimin vahva ote asiakaskokemukseen vakuutti myös Start Up -rahasto Joensuun päätöksentekijät, Kari Pulkkinen kertoo.

– eBike Finland tiedostaa markkinapotentiaalin ja jälkimarkkinan mahdollisuudet, ja on miettinyt asiakasryhmänsä tarkkaan, jotta voi tulla markkinalle korkealaatuisella tuotteella. Yrityksen johdolta löytyy vahvoja näyttöjä aiemmasta liiketoiminnasta, joten osaaminen ei toisaalta tullut yllätyksenä, Pulkkinen kehuu.

Tavoitteena 2 000 pyörää vuonna 2026

NIEKKA on saanut kyselyjä jo ympäri maailmaa, mutta perustajat haluavat keskittyä toistaiseksi Suomeen. Surakka arvioi myynnin olevan tänä vuonna 350 000 – 500 000 euroa. Tästä noin 5 prosenttia menee muualle EU:hun. Vuonna 2024 yhtiö tavoittelee EU-viennin nousua 10 prosenttiin, pääasiassa Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

Yhtiön Patikko-sähköpyöriä voi tilata jo nyt. Tulevan kesän aikana NIEKKAn tavoitteena on tuoda saataville myös Kura- ja Polku-pyörämallit. Mallien hinta tulee Surakan mukaan liikkumaan 4 000 ja 9 000 euron välillä. Surakka uskoo, että laadusta ja hyvästä asiakaskokemuksesta ollaan valmiita maksamaan.

–Tänä vuonna tuotamme korkeintaan sata pyörää, mutta vuoteen 2026 mennessä tavoitteena on nostaa tuotanto jo 2 000 pyörään. Jokaista komponenttia ei kotimaiselta valmistajalta saa, mutta milloin vain mahdollista, pyrimme hyödyntämään mahdollisimman paljon suomalaista ja mielellämme myös pohjoiskarjalaista osaamista ja osia.

Lisätietoja:

Jarno Surakka
hallituksen puheenjohtaja, eBike Finland
jarno@ebikefinland.com
+358 50 5661706

NIEKKA Bicycles
NIEKKA-sähköpyörät raivaavat esteet pyöräilyn ilon tieltä. Valmistamme Outokummussa eri käyttötarpeisiin sopivia suomalaisia sähköpyöriä, joiden selässä on helppo viihtyä. Teemme sähköpyörän omistamisesta ja ylläpidosta huoletonta palveluilla, jotka kattavat pyörän koko elinkaaren. Pyöräilyn ilo on ainutlaatuisen vapauttava kokemus ja mikä parasta, se on aina vain ajomatkan päässä.

Start Up -rahasto Joensuu
Start Up -rahasto Joensuu auttaa starttivaiheen yrityksiä kasvamaan, työllistämään ja kansainvälistymään. Rahasto koostuu Joensuun kaupungin ja yksityisten sijoittajien pääomasta. Rahastoa hallinnoi Business Joensuun tytäryhtiö Joensuun Startup Kehitys Oy. Rahaston pääoma on 2,5 miljoonaa euroa ja tyypillinen sijoitus 50 000 – 200 000 euroa. Rahasto tukee yhdessä Business Joensuun Yrityskiihdyttämön ja kansainvälistymispalvelujen kanssa kohdeyritysten kotimaista ja kansainvälistä kasvua. Rahasto on väylä toisen vaiheen rahoituskierrokselle. Toimialarajoituksia ei ole asetettu, pääfokus on digitalisaatioon, metsäbiotalouteen sekä materiaaleihin ja innovatiiviseen teknologiaan liittyvässä yrittäjyydessä. Kohdeyritysten on toimittava Joensuussa, haluttava sijoittua Joensuuhun tai niillä on oltava operatiivisen toiminnan tasolla yhteys Joensuun seudulle.

Kuva: eBike Finland

Sinua voisi kiinnostaa

29.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Täystyrmäys. Niin luonnehdittiin Heinäveden Kermanrannan satamaan tehdyn aluesuunnitelman saamaa kuntalaispalautetta Virpi Pakariselle keväällä 2022. Paluumuuttaja Pakarinen oli juuri aloittamassa...

28.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Mediatiedote 28.5.2024 

Business Joensuun Mitä kuuluu? -yrityskampanja toteutetaan jo neljättä kertaa Heinävedellä kesäkuussa 2024. Kampanjan aikana Business Joensuun asiantuntijat ovat aktiivisesti...

15.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

VitalSigns Oy:n terveysteknologian innovaatio, Response 1.0 diagnostiikkalaite on voittanut Start Me Up -liikeideakilpailun pääpalkinnon. Älylaite mittaa ja analysoi lukuisia kehon biosignaaleja ja...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista