Ohita valikko

Start Me Up -liikeideakilpailu 2019 pääpalkinto VTT:n spin-off-tutkimusprojektin mikroelektroniikan PillarHall -ratkaisulle

Business_Joensuu_Start_Me_Up_2019_liikeideakilpailu_voittajat_palkintojenjakotilaisuus_markkinointitoimisto_tovari_valokuva

Start Me Up -liikeideakilpailu ensimmäistä kertaa Business Joensuun järjestämänä innosti ennätysmäärän ideoijia. Tänä keväänä 18:tta kertaa järjestetty liikeideakilpailu tavoitti 253 uutta liikeideaa, kun edellisvuonna ideoita tuli 235. Pääpalkinto kutsuu mikroelektroniikan innovaation Joensuuhun.

Pääpalkinnon eli 20 000 € potin sekä toimitilat Joensuun Tiedepuistosta vuodeksi kuittasi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n spin-off-tutkimusprojekti PillarHall, jonka ratkaisu piisirun ohutkalvojen 3D-analysointiin edesauttaa informaatioteknologian komponenttien kutistamista ja näin ollen meidän kaikkien käytössä olevien älylaitteiden suorituskykyä ja energiatehokkuutta.

‒Olen erittäin iloinen syvän teknologisen osaamisen saaman arvostuksen puolesta. PillarHall-liiketoiminnalle voitto merkitsee todennäköistä sijoittumista Joensuuhun ja osallistumista jatkossa alueen vahvan fotoniikan ja nanoteknologian yhteistyöverkoston toimintaan, kertoo projektipäällikkö, TkT Mikko Utriainen.

Paljon yrityslähtöisiä ideoita

Erityisen ilahduttavaa oli se, että tänä vuonna ideoita tuli jo toimivilta yrityksiltä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mikä on yksi Start Me Up -kilpailun tärkeä tavoite. Jaossa oli erillinen 10 000 euron Yrityslähtöinen idea -palkinto, joka ojennettiin homeentuhoamiseen erikoistuneelle XHOME-yritykselle.

Ideoita tuli sekä yrityksiltä että yksityishenkilöitä, niin Pohjois-Karjalasta kuin muualta Suomesta ja ulkomailtakin.

‒Jokaisessa lähetetyssä ideassa piilee avain menestykseen, ja siksi joka ikinen idea on arvokas. Business Joensuun tavoitteena on olla matalan kynnyksen lähtöpiste yrityksen kasvutarinalle, ja liikeideakilpailu on osoittautunut loistavaksi väyläksi yhdistää meidän Yrityskiihdyttämön sparrauspalveluita ja kasvuhaluisia yrityksiä, kertoo yritysvalmentaja Timo Ruohio.

Business Joensuun suurin yrittäjyystempaus

Kilpailu on vuoden alusta toimintansa aloittaneen Business Joensuun suurin vuosittainen yrittäjyyteen kannustava tempaus ja koko uusi organisaatio on lähtenyt hyvin mukaan kisahuumaan.

‒Iso kiitos paitsi koko Business Joensuun tiimille, myös yhteistyökumppaneillemme, jotka mahdollistivat ennätyssuuren, 100 000 euron palkintopotin. Tavoitteemme olla Suomen suurin ja näkyvin liikeideakilpailu täyttyi ja ylittyi, kertoo Ruohio.

Palkintojenjaon jälkeen luvassa on kolme Yrityskiihdyttämön sparrauspäivää, jotka ovat avoimia kaikille kilpailuun osallistuville. Näihin on tulossa myöskin isoin määrä osallistujia kisan historiassa, yli 250 ihmistä, jatkamaan ideoidensa jalostamista.

Lisätietoja:

Timo Ruohio
puh. 050 597 4330
timo.ruohio@businessjoensuu.fi

Start Me Up -liikeideakilpailun 2019 palkitut

Rahapalkinnot

Pääpalkinto 20 000,00 €, jonka lisäksi toimitilat Joensuun Tiedepuistosta vuodeksi “PillarHall” ‒ Mikko Utriainen

Opiskelijapalkinto 3 x 3 000,00 €
Karelia-amk: “Dictate Master” ‒ Elmeri Telimaa
Riveria: “Hautausalan tuotteiden valmistaja Pohjois-Karjalaan” ‒ Celo NY
UEF: “Psykologin lausunnot helpommiksi ja nopeammaksi?” ‒ Saila Sutela

Tutkimuslähtöinen liikeidea 5 000,00 €
“ConTender” ‒ VXT Research Oy

Yrityslähtöinen liikeidea 10 000,00 €
“XHOME” ‒ Jadeca Oy

Tulevaisuuden Teollisuus 6 000,00 €
“Sikkum Täsmäkuivaus” ‒ Sikkum Global Oy

Paras kansainvälistymispotentiaali 7 000,00 €
“Drone mapping for all” ‒ Rami Saarikorpi ja Sami Vuomajoki

Asiantuntijapalkinnot

Liikejuridiikan palveluita 1 500,00 € sponsored by Asianajotoimisto Surakka Oy
“FixU Drink” ‒ Health Hack Labs Oy

Vahva patentointihakemus 4 900,00 € sponsored by Leitzinger Oy
“Sikkum Täsmäkuivaus” ‒ Sikkum Global Oy

Paras VR/AR -liikeidea, toimitilat vuodeksi 5 000,00 € sponsored by Joensuu VR LAB -hanke
“Tulevaisuuden terapiatyö virtuaalimaailmassa” ‒ Gartano Oy

Rahoituspalveluita 4 000,00 € sponsored by Nordea Oyj
“Puhdasta TAIKAA Suomesta” ‒ Ääniavara Oy

Kansainvälistymispalveluita 1 000,00 € sponsored by TalentHub Joensuu -hanke
“Drone mapping for all” ‒ Rami Saarikorpi ja Sami Vuomajoki

 

Voittajien esittelyt

Palkinto: Pääpalkinto

Joensuu kutsuu Start Me Up -liikeidean voittajaa

Start Me Up -liikeideakilpailun pääpalkinnon 20 000 euroa ja toimitilat Joensuun Tiedepuistosta sai Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n spin-off-tutkimusprojekti PillarHall, jonka idea on sen verran syvää teknologiaa, ettei se ehkä avaudu jokaiselle älypuhelimen käyttäjälle. Keksinnön hyödyt kuitenkin edistävät puhelimien ja monien muiden mikroelektroniikan sovelluskohteiden tulevaisuuden ratkaisuja.

‒Olen erittäin iloinen syvän teknologisen osaamisen saaman arvostuksen puolesta. Ideamme on ohutkalvojen konformaalisuuden määrittäminen piisiruun mikrotyöstettyjen innovatiivisten horisontaalisten korkean aspektisuhteen rakenteiden avulla. Monilla voi olla vaikeuksia ymmärtää ideaa, sillä kyseessä on erittäin vaativa mikroelektroniikan valmistustekniikan alue ja nykyratkaisuilla erittäin hankalasti mitattava asia. Liiketoimintamallimme on kuitenkin yksinkertainen: valmistamme kertakäyttöisiä testisiruja, joita asiakas käyttää mikroelektroniikan puhdastilaympäristössä ohutkalvojen kasvatusreaktoreissa, kertoo projektipäällikkö, TkT Mikko Utriainen.

Voiton myötä Utriaisen työmatka on vaihtumassa Riistavedeltä Kuopion sijaan idän suuntaan, kun PillarHall liiketoiminta suunnittelee toiminnan käynnistämistä Joensuussa. Tähän houkuttaa varsinkin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen vahva fotoniikan ja nanoteknologian osaaminen.

Edistämässä digitaalisuuden ja koko ihmiskunnan tuottavuutta

Tällä hetkellä PillarHall kerää rahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseksi ja spinnaamiseksi VTT:ltä, ja Start Me Up -palkintopotti muodostaa osan tästä liiketoimintasuunnitelman rahoituspaketista. Suunnitelmissa on idean teknisen kehittämisen lisäksi mm. myyntikanavien avaamista USA:an ja Itä-Aasiaan.

‒Testisirua on jo myyty VTT:n puitteissa. Sen hinnoittelua on testattu ja kansainvälinen kauppa on saatu mukavasti käyntiin. Koko idean pohjana on atomikerroskasvatuksen (ALD) huippututkimus Suomessa sekä VTT:n MEMS-valmistusprosessien osaaminen. Teknologiaa on kehitetty VTT:llä vuodesta 2014 ja kaupallistamiseen on panostettu vuodesta 2016 lähtien.

PillarHall ydintiimiin kuuluu Utriaisen lisäksi Feng Gao Espoossa, missä PillarHall-testisirua myös valmistetaan. Idean “äiti” on nykyään Aalto-yliopiston professorina toimiva Riikka Puurunen, joka on myös mukana kehitystyössä.

Ihan vaatimaton ei ole idean sovellusala, joka kattaa maailmanlaajuisesti hyvin monenlaiset mikroelektroniikan sovellukset. Käytännössä edistyksellinen PillarHall-testisiru edesauttaa informaatioteknologian komponenttien 3D-kutistamista, mikä edistää niiden suorituskykyä ja energiatehokkuutta ‒ ja maailman mittakaavassa digitaalisuuden ja koko ihmiskunnan tuottavuutta erilaisten älylaitteiden, sensorien tai vaikkapa suorituskykyisempien akkujen muodossa. Tästä kuullaan vielä!

Lisätietoja:

Mikko Utriainen
puh. 040 753 7415
mikko.utriainen@vtt.fi

Palkinto: Yrityslähtöinen idea

Taisteluun hometta vastaan uudella teknologialla

Ensimmäistä kertaa jaetun 10 000 euron arvoisen Yrityslähtöinen idea -palkinnon pokkasi Liperissä toimiva XHOME, joka tuo tehokkaat homeentuhoamispalvelut julkisten tilojen ja kotitalouksien käyttöön. Uudenlaiselle vetyperoksidikaasuun perustuvalle tuhoamislaitteistolle on tarvetta sekä Suomessa että maailmalla, kun erilaisten virus-, mikrobi-, bakteeri- ja homeongelmien kanssa kamppaillaan koko ajan enemmän.

‒Palkinnon voitto oli valtava riemun aihe, joka merkitsee pienellä tiimillä toimivalle yrityksellemme todella paljon. Me todella uskomme ja olemme jo osoittaneet, että laitteistomme auttaa tuhoamaan homeongelmia tehokkaammin kuin koskaan aikaisemmin ja palkinto auttaa levittämään tietoisuutta siitä yhä laajemmalle, iloitsee toimitusjohtaja Mika Nykyri.

XHOME -homeentuhouskaasutuksessa saadaan homeitiöt tuhottua kaikenlaisista kiinteistöistä ja irtokalusteista myrkyttömästi, kun laitteistossa 50-prosenttinen nestemäinen vetyperoksidi muunnetaan kaasumaiseen muotoon. Käytetty vetyperoksidikaasu hajoaa lopulta vedeksi ja hapeksi jättämättä mitään myrkkyjäämiä. Luonnollisestikaan menetelmä ei korvaa korjaamisen tarvetta homevauriokohteissa, vaan vaurioituneet osat on uusittava ja kaasutus tappaa itiöt, joita ei saada poistettua perinteisin siivousmenetelmin.

‒Home on jatkuvasti pinnalla oleva asia, joka vaikuttaa vieläpä hyvin suuresti lapsiin ja nuoriin. Heissähän se tulevaisuus on, mutta millainen on tulevaisuus, jos jo nuorena on altistuttu sisäilmaongelmille niin, että perässä seuraavat elinikäiset sairaudet. Tämä ajatus on vienyt tiimiämme koko ajan kehitystyössä eteenpäin, kertoo Nykyri.

Yksi menetelmän sovelluskohteista onkin rakennuksille annettava ns. “tekohengitys”, jolloin vaikkapa koulu tai päiväkoti käsitellään niin, että henkilöt voivat työskennellä tiloissa turvallisesti siihen asti että saneeraus saadaan tehtyä, ja kalliilta väliaikaistilojen kustannuksilta vältytään.

Sisäilmaongelmiin meillä ja maailmalla

Homeentuhoamisessa käytettävä kaasutuslaitteisto on kehitetty XHOME:n läheisyhtiössä Cleamix Oy:ssä, jonka kotipaikka on myös Pohjois-Karjalassa. Laitteistoa alettiin kehittää ja testata vuonna 2015 yhteistyössä mm. VTT:n kanssa puolustusvoimien ja sairaaloiden tarpeisiin, tuhoamaan maailman pahimpia bakteereita aina SARSia, MERSiä ja pernaruttoa myöten. Sitten heräsi kysymys: miksei se tappaisi myös hometta ja miksei tällaista palvelua lanseerattaisi jokaiselle sitä tarvitsevalle?

Niinpä vajaa vuosi sitten alkoi muodostua homeentorjunnan palveluliiketoimintakonsepti XHOME, jonka ensimmäinen kiinteä irtaimiston kaasutuslinjasto on avattu Ylämyllylle ja kaksi liikkuvaa ryhmää on koulutettu.

‒Tavoitteenamme on laajentaa konsepti valtakunnalliseksi XHOME-yrittäjäverkostoksi, ja ensimmäiset yrittäjäsopimukset ovat jo allekirjoitusvaiheessa. Suunnitelmissamme on, että seuraavan kahden vuoden aikana verkostomme kasvaa 15‒20 yrittäjällä eri puolilla Suomea, jonka jälkeen tähtäin on muualla Skandinaviassa ja Euroopassa. Kansainväliset markkinat ovat suuret, sillä Suomi ei valitettavasti ole ainoa maa, joka kamppailee sisäilmaongelmien kanssa.

Lisätietoja:

Mika Nykyri
0400 576 285
mika.nykyri@xhome.fi

Palkinto: Paras kansainvälistymispotentiaali

Dronet valjastettuna uusiin töihin

Paras kansainvälistymispotentiaali -palkinnon, 7 000 euroa, vastaanotti pohjoiskarjalaisten pitkän linjan valokuvaajien, Rami Saarikorven ja Sami Vuomajoen idea “Skymedia”.

‒Kehitämme helppokäyttöistä, karttapohjaista tilausjärjestelmää ja kattavaa kuvaajaverkostoa miehittämättömillä ilma-aluksilla eli niin sanotuilla droneilla suoritettaville töille. Palkinnon voittaminen tuntuu todella hyvältä ja vahvistaa osaltaan uskoamme siihen, että tähtäämme idean kanssa suoraan kansainvälisille markkinoille, kertoo Saarikorpi.

Käytännössä ideaa voi hyödyntää esimerkiksi metsäteollisuuden erilaisissa tarkistus- ja tutkimustehtävissä. Saarikorpi ja Vuomajoki huomasivat konkreettisen aukon uudenlaiselle palvelulle tehdessään kuvauksia yritysten tarpeisiin: kun metsäyhtiö haluaa saada tarkkaa dokumentaatiota metsäalueistaan vaikkapa Lapissa ja Keski-Suomessa, ei sitä ennen ole saanut “saman katon alta”.

‒Suomessa on paljon dronekuvaajia, ja tavoitteena on tuoda eri puolilla maata toimivat kuvaajat samaan luottokuvaajien järjestelmään ja palvelemaan asiakkaita nopeasti ja ketterästi.

Drone taipuu hyvin monenlaisiin tehtäviin, mutta Skymedia-idean osalta yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on karttakuvaukset, joihin dronella pystytään saamaan huomattavasti tarkempi resoluutio kuin vaikkapa Google Mapsin satelliittikuviin. Näin asiakkaalle voidaan työstää tarkka, karttakoordinaatteihin sijoitettu kuva vaikkapa tietystä metsäalueesta ja täydentää sitä tarpeen mukaan esimerkiksi 360-panoraamakuvalla, videolla tai rakennusten 3D-malleilla.

Yhteistyöllä maailmalle

Omaa 360 Panorama -yritystään pyörittävän Rami Saarikorven ja FlyFoto Oy:tä luotsaavan Sami Vuomajoen yhteistyö tiivistyi Kari Kolan Vaski-työtiloissa jaetussa toimistossa, kun kaksikko huomasi, että heillä oli paljon samantyyppistä osaamista, ja ideoita asioiden parempaan suorittamiseen on sinkoillut usein. Siitä lähti myös Skymedia, johon on liittynyt mukaan lakiasiantuntija Jyrki Piiparinen sekä Itä-Suomen yliopiston fotoniikan professori Pasi Vahimaa.

Alun perin ajatus oli pilotoida ideaa Suomessa, mutta neuvottelut sijoittajien kanssa ovat kirkastaneet suunnitelmat niin, että ideassa on potentiaalia mennä saman tien kansainväliseksi. Tavoitteena onkin löytää sopiva eurooppalainen kumppani kansainvälistymisen käynnistämiseen.

Tällä hetkellä etsinnässä on sopiva kumppani, joka toteuttaa itse järjestelmän, jonka jälkeen suljettu betaversio pääsee testaukseen ja alkaa laajempi kuvaajien haku.

‒Jatkojalostukseenkin on ideoita tiedossa, mutta tässä vaiheessa keskitymme toimivan perusrungon toteuttamiseen. Palkinnon myötä voimme paneutua hiukan tiiviimmin viemään ideaa eteen päin, Saarikorpi kiittelee.

Lisätietoja:

Rami Saarikorpi
0500 322 0066

Sinua voisi kiinnostaa

28.11.2023 Business Joensuu Oy:n uutisia

HyCom Core Oy, joensuulainen tiedonsiirtoteknologian edelläkävijä, tuo markkinoille uuden sukupolven tiedonsiirtoratkaisunsa, Ultra-Compact Optical Transceiver (UCOT) -alustan. Yhtiö kohottaa Suomen...

27.11.2023 Business Joensuu Oy:n uutisia

Viime viikonloppuna, 24.-25.11.2023, Joensuun Tiedepuistossa, Joensuun lyseon lukion tiloissa järjestettiin opiskelijoiden hackathon, Hack Me Up -ideointikilpailu. Tapahtumaan saapui 10...

27.11.2023 Business Joensuu Oy:n uutisia

Joensuulainen ForteAI automatisoi kokonaan ansioluettelon ja suoraviivaistaa työnhakuprosesseja tekoälyn ja koneoppimisen avulla. ForteAI muuttaa ansioluettelot tekoälyagenteiksi, jotka tarjoavat...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista