Ohita valikko

Joensuun tavoitteena on olla metsäalan kansainvälinen keskus

Euroopan_Metsapaakaupunki_Joensuu_Forest_Joensuu_Kelluu_ilmalaiva_Risto_Takala_Business_Joensuu

Joensuun kaupungin mediatiedote 7.9.2023

Joensuu tavoittelee paikkaa maailman metsäalan kirkkaimmasta kärjestä. Kaupungin strateginen tavoite on erottua kansainvälisesti metsiin ja biotalouteen liittyvällä osaamisella. Tavoitteen tueksi on laadittu Metsäpääkaupunki Joensuu -ohjelma, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 28. elokuuta.

- Joensuu on jo nyt Euroopan metsäpääkaupunki. Metsäosaamisen laajuus on täällä aivan ainutlaatuista. Tätä haluamme nostaa vahvemmin esiin. Tavoitteemme on tehdä Joensuusta kansainvälisesti arvostettu ja tunnustettu metsäalan keskittymä, jossa metsistä luodaan maailmaa muuttavia innovaatioita. Haluamme, että vuonna 2030 metsäklusteri on alueen suurimpia työllistäjiä ja merkittävin vientitulojen lähde, kertoo Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen.

Metsäpääkaupunki Joensuu -ohjelma valmisteltiin yhteistyössä Joensuun alueen metsäbiotalouden yritysten, oppilaitosten sekä asiantuntija- ja kehittämisorganisaatioiden kanssa. Valmistelutyöpajoihin osallistui yli 40 metsäbiotalouden huippuosaajaa Joensuun alueelta.

Metsäpääkaupunki Joensuu -ohjelmassa linjataan kaupungin kilpailutekijät, tavoitetila ja lähivuosien toimenpiteet. Merkittävimmiksi kilpailutekijöiksi on nostettu metsäalan läpileikkaava koulutus ja tutkimus, elinvoimaiset metsät ja monipuolinen yritystoiminta, älykäs metsätalous sekä yhdessä tekeminen ja verkostot.

- Metsiin liittyvät toimenpiteet linkittyvät moneen teemaan, kuten kaupungin hiilineutraaliustavoitteisiin ja painopistealojen kehittämiseen. Yhteistyöllä ja osaamista jakamalla syntyy innovaatioita, jotka voivat tehdä metsästä ratkaisun esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamiin haasteisiin meillä ja muualla, Laakkonen toteaa.

Euroopan metsäpääkaupungin käytännön toimenpiteet tulevat lähivuosina keskittymään kolmeen teemaan; metsäalan sisäisten verkostojen vahvistamiseen, metsäpääkaupungin tunnettuuden lisäämiseen sekä kuntalaisten, metsän ja kaupunkikuvan muodostamaan kokonaisuuteen.

- Kaupungin tavoitteena on tukea Joensuun metsiin liittyvää koulutusta, tutkimusta, liiketoimintaa ja kansainvälistä näkyvyyttä. Käytännön toimenpiteitä on suunniteltu toteutettavaksi esimerkiksi kaupungin omistamissa metsissä ja kaupunkilaisia osallistaen. Metsäpääkaupunki on vahvasti mukana asukkaiden elämässä esimerkiksi työn, koulutuksen ja vapaa-ajan kautta, Laakkonen kertoo. 

Metsäpääkaupunki esittäytyy Silva Metsänäyttelyssä

Metsäpääkaupunki Joensuu -ohjelma lanseerataan Silva Metsänäyttelyssä Joensuun Laulurinteellä 8.–9. syyskuuta. Joensuun kaupungin näyttelyosastolla voi muun muassa kokeilla frisbeegolfia ja leikkiä maailman suurimmalla Joensuu-aiheisella liikennematolla. Lisäksi osastolla voi istahtaa rennosti rupattelemaan Euroopan metsäpääkaupungin kuulumisista ja uudesta Forest Joensuu -verkostosta, josta ovat kertomassa Business Joensuun ja Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat.


Silva Metsänäyttely on avoinna yleisölle perjantaina 8.9. klo 10–18 ja lauantaina 9.9. klo 9–17.

Lue lisää Euroopan metsäpääkaupungistä täältä

Tutustu Metsäpääkaupunki Joensuu -ohjelmaan täällä (PDF)

Lisätiedot: 

Strategiajohtaja
Sami Laakkonen
050 4431661
sami.laakkonen@joensuu.fi

Sinua voisi kiinnostaa

29.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Täystyrmäys. Niin luonnehdittiin Heinäveden Kermanrannan satamaan tehdyn aluesuunnitelman saamaa kuntalaispalautetta Virpi Pakariselle keväällä 2022. Paluumuuttaja Pakarinen oli juuri aloittamassa...

28.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Mediatiedote 28.5.2024 

Business Joensuun Mitä kuuluu? -yrityskampanja toteutetaan jo neljättä kertaa Heinävedellä kesäkuussa 2024. Kampanjan aikana Business Joensuun asiantuntijat ovat aktiivisesti...

15.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

VitalSigns Oy:n terveysteknologian innovaatio, Response 1.0 diagnostiikkalaite on voittanut Start Me Up -liikeideakilpailun pääpalkinnon. Älylaite mittaa ja analysoi lukuisia kehon biosignaaleja ja...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista