Ohita valikko

Huipun Juurella -ideakilpailu 2023 huipentui finaaliin ja voittajien palkitsemiseen

Huipun Juurella -ideakilpailu 2023

Huipun Juurella -kilpailu on Joensuun Kulttuurin Unelmavuosi -2023 hankkeen järjestämä luovien alojen ideakilpailu, joka huipentui 14.3.2023 Joensuun Tiedepuistolla järjestettävään finaaliin kuuden parhaan idean kesken sekä voittajakolmikon julkistamiseen ja palkitsemiseen. Kilpailun päätoteuttamisesta ja -järjestämisestä vastasi Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut, projektipäällikkönä Anne Mujunen. Yhteistyökumppanuuden lisäksi Business Joensuu oli kilpailun organisoinnissa vahvasti mukana, muun muassa kilpailun toteuttamiseen sekä esiraati- ja tuomaristotyöskentelyyn liittyvillä palveluilla.

- Business Joensuulla on vankkaa kokemusta liikeideakilpailujen toteuttamisesta yli 20 vuoden ajan, joten meille on suuri ilo ja kunnia olla mukana organisoimassa myös Huipun Juurella -liikeideakilpailua yhdessä Joensuun kaupungin Kulttuurin Unelmavuoden kanssa, kertoi Tomi Haring, Business Joensuun toimitusjohtaja finaalitapahtuman avauksessaan.

Joensuun Kulttuurin Unelmavuoden tavoitteena on parantaa kulttuurin saavutettavuutta Joensuussa ja nostaa kulttuurielämän näkyvyys uudelle tasolle. Huipun Juurella -ideakilpailussa haettiinkin vaikuttavia, omaleimaisia ja elämyksellisiä ideoita, tuotteita ja palveluita, joilla voidaan aikaansaada ja vahvistaa pohjoiskarjalaista luovien alojen liiketoimintaa ja elinvoimaa sekä niistä kumpuavia uusia, toimialat ylittäviä yhteistyömalleja juurrutettavaksi osaksi Joensuun kulttuurikenttää kaikkien saataville ja nautittavaksi. Kilpailussa ideoita haluttiin kattavasti kulttuurialalta ja luovilta aloilta, mukaan lukien ruokainnovaatiot, niin yksityishenkilöiltä, yhteisöiltä kuin yrityksiltäkin.

Huipun Juurella -ideakilpailuun tuli 39 ideaa, joita Business Joensuun esikarsintatyöryhmä Janne Pakarinen, Kirsi Svärd ja Satu Niiranen yhdessä Huipun Juurella -kilpailun projektipäällikkö Anne Mujusen kanssa arvioivat kilpailuajan päätyttyä. Heidän arviointinsa perusteella esikarsintavaiheesta valittiin kuusi parasta luovaa kilpailuideaa 14.3.2023 finaaliin pitchaamaan ideansa tuomaristolle. Kuudesta finalistista kaksi ideaa koski tapahtumaideoita, kaksi luovan alan tuoteideoita ja kaksi ruoka-alan tuoteideoita.

Huipun Juurella finalistit esiintymisjärjestyksessä:

 • Luova tapahtumaidea: Joenzoo - kokonaisvaltainen monitaideteos ihmisestä, Rauli Katajavuori.
 • Luova tapahtumaidea: Tanssillinen kesäloma Pohjois-Karjalassa, Juhani Tahvanainen.
 • Luova tuoteidea: Valhalla Tribe - Recycling Music for Charity, Marko ja Suvi Kinnunen.
 • Luova tuoteidea: Suutarinverstas Pikitikki, moderni- ja perinnejalkinemallisto, Hanna Piipponen.
 • Luova ruoka-alan tuoteidea: Kukkapölyt, Minna ja Jari Nevalainen.
 • Luova ruoka-alan tuoteidea: Lähikalaruoka apajapaja, Eetun Kala, Eetu Vornanen.

Kilpailun tuomareina toimivat startup-sijoittaja, ex-pienyrittäjä Kim Väisänen, hotelliyrittäjä ja puhuja Saimi Hoyer sekä teollinen muotoilija, Business Joensuun yritysvalmentaja Kirsi Svärd. Tuomaristo arvioi kuutta luovaa finalisti-ideaa seuraavin perustein:

 1. Innovatiivisuus, uutuusarvo:
  Onko kilpaileva tuote aidosti uniikki, mielikuvituksellinen ja innovatiivinen, ja tarjoaako se uudenlaisen tuotteen tai palvelun, jossa on ennennäkemättömiä ominaisuuksia?
  Käyttääkö kilpaileva tuote tai palvelu uusia järjestelmiä, materiaaleja, prosesseja ja/tai teknologiaa oivaltavalla, mielikuvituksellisella ja alkuperäisellä tavalla? 

 2. Vaikuttavuus, elämyksellisyys:
  Onko idea puhutteleva, koskettava ja merkityksellinen kohderyhmilleen ja laajemminkin?

 3. Toteutettavuus:
  Miten lähellä suunnitelmassa ollaan kaupallisesta toteuttamisesta?
  Onko tiimi ja kumppaniverkosto vakuuttava?


 4. Liiketoiminnan kannattavuus:
  Onko tuotteella tai palvelulla potentiaalia kaupalliseen menestykseen?
  Onko markkinoille menon suunnitelma vakuuttava tai kehitettävissä vakuuttavaksi?


 5. Vientipotentiaali:
  Onko tuotteella tai palvelulla potentiaalia menestyä ulkomaan markkinoilla?

 6. Vastuullisuus:
  Vaikuttaako idea elämyksellisyydellään ihmisten elämänlaatuun?
  Onko idea toteutettavissa ympäristöllisesti kestävällä tavalla?


 7. Asiakkaat:
  Onko ideassa tunnistettu todellinen asiakastarve?

Huipun Juurella -ideakilpailun voittajat 2023

Voittaja: pääpalkinto arvoltaan 11 200 euroa

Huipun_Juurella_ideakilpailu_2023_voittaja_Suutarinverstas_Pikitikki_moderni_ja_perinnejalkinemallisto_Business_Joensuu

Huipun Juurella -kilpailun voittajaksi valittiin Hanna Piipposen luova tuoteidea Suutarinverstas Pikitikin perinnekäsityönä valmistettava jalkinemallisto, jossa kohtaavat tämän päivän persoonallinen jalkinetrendi ja karjalainen perinnejalkine. Pääpalkinto sisältää:

 • Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön rahapalkinto, luovan talouden tunnustus, karjalaisuus, 3 000 euroa.
 • Business Joensuun yrityspalvelut, Kiihdyttämövuosi, 2 500 euroa.
 • Asianajotoimisto Kontturi Co & Oy:n palvelut, IPR-suojaus ja sopimusten suojaaminen, 2 700 euroa.
 • Sanomalehti Karjalaisen monimediapaketti, 3 000 euroa.

Kilpailun 2. sija, palkinto arvoltaan 3 500 euroa

Huipun_Juurella_ideakilpailu_2023_2.sija_Lähikalaruoka_apajapaja_Eetun_Kala

Kilpailussa toiseksi sijoittui luova ruokatuoteidea, Lähikalaruoka-apajapaja Eetun Kala, yrittäjänä Eetu Vornanen. Eetun Kalan monipuoliseen palveluvalikoimaan sisältyy paikallisen pyyntituoreen järvikalan kalastus ja kalatuotteiden myynti kuluttajille ja yrityksille, kotiinkuljetus sekä kalastuksen ja ruoanlaiton ympärille nivoutuvat palvelut, kuten ruoanvalmistuskurssit ja tapahtumat lapsille, nuorille ja aikuisille. Palkintoina:

 • Pohjois-Karjalan Osuuskaupan rahapalkinto, 500 euroa.
 • Rookie Communications Oy:n palvelut, markkinointisuunnitelma, 3 000 euroa.

Kilpailun 3. sija, arvoltaan 2 050 euroa

Huipun Juurella_ideakilpailu_2023_3.sija_Tanssillinen kesäloma_Pohjois_Karjalassa_Sinisen_Virran_Festivaali

Kilpailussa kolmanneksi sijoittui tapahtumaidea Tanssillinen kesäloma Pohjois-Karjalassa, Sinisen virran festivaali -tapahtumallaan. Tapahtuman tavoitteena on yhdistää lavatanssit ja Pohjois-Karjalassa Pielisen ympärillä jo toimivat ja uudet tanssitapahtumat yhdeksi iloiseksi kesän festivaaliketjutapahtumaksi: Bongaa Pohjois-Karjala tanssien kesälavatunnelmissa. Palkintoina:

 • Mainostoimisto Fabrik Oy:n mainostoimistopalveluita, 1000 euroa.
 • Kulttuuritehdas Siihtalan palkintona laajan yleisötapahtuman järjestäminen Siihtalassa sisältäen tilavuokran, tekniikan, teknikot, kahviopalvelun, asiakaspalveluhenkilöstön sekä markkinointiapua, 1 000 euroa.
 • Juustoportin tuotepaketti, 50 euroa.

Sekä kilpailun aikana ja jälkeen kaikilla kilpailuun osallistuneilla on mahdollisuus kehittää ideoitaan Business Joensuun yrityspalveluiden kanssa. Lisäksi Huipun Juurella kilpailun voitto toi Suutarinverstas Pikitikille suoran väylän parhaillaan käynnissä olevan Start Me Up -liikeideakilpailun tuomariston arviointivaiheeseen ilman kilpailun esikarsintavaihetta.

- Toivomme suuresti, että niin kaikki kuusi Huipun Juurella -finalistia kuin myös muut kilpailuun osallistuneet osallistuvat yhdellä tai useammalla ideallaan myös Start Me Up -liikeideakilpailuun. Start Me Up -kilpailuideoita otamme vastaan 31.3.2023 saakka, joten kaikki halukkaat ehtivät hyvin vielä osallistua, innostaa Janne Pakarinen, Business Joensuun yritysvalmentaja. Lue lisää startmeup.fi. 

Valokuvat: Perttu Mutka, Business Joensuu.

Lisätietoja:

Joensuun Kulttuurin Unelmavuosi 2023

Huipun Juurella -luovien alojen ideakilpailu
Projektipäällikkö Anne Mujunen, anne.mujunen@joensuu.fi, puh. 050 470 989

Business Joensuu
Yritysvalmentaja Kirsi Svärd, kirsi.svard@businessjoensuu.fi, puh. 050 4754 136

Business Joensuu
Yritysvalmentaja Janne Pakarinen, janne.pakarinen@businessjoensuu.fi, puh. 050 575 8859

Joensuun Kulttuurin unelmavuosi 2023-hanke on toinen viiden Saimaan ympäristön keskuskaupungin unelmavuosisarjasta, joka toteutuu vuosina 2022–25. Hanketta rahoittavat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Joensuun kaupunki. Hanketta hallinnoi Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut ja hanke tukee Joensuun kaupungin strategista päämäärää elinvoimaisesta Joensuusta. Hankkeeseen liittyy luovien alojen liikeideakilpailu Huipun Juurella, jonka organisointia Business Joensuu on ollut mukana toteuttamassa.Sinua voisi kiinnostaa

15.05.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

VitalSigns Oy:n terveysteknologian innovaatio, Response 1.0 diagnostiikkalaite on voittanut Start Me Up -liikeideakilpailun pääpalkinnon. Älylaite mittaa ja analysoi lukuisia kehon biosignaaleja ja...

09.04.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Start Me Up -liikeideakilpailuun, joka tähtää uusien kasvuyrittäjien ja startupien löytämiseen ja tukemiseen, saapui tänä vuonna 168 hyväksyttyä kilpailuideaa. Näistä Business Joensuun esikarsinnan...

03.04.2024 Business Joensuu Oy:n uutisia

Mediatiedote 3.4.2024

Business Joensuun Mitä kuuluu? -yrityskampanja toteutetaan jo neljättä kertaa Ilomantsissa huhtikuussa 2024. Kampanjan aikana Business Joensuun asiantuntijat ovat aktiivisesti...

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista