Ohita valikko

CO2-sieppareita Joensuuhun: Hiilinegatiivista betonia kaupallistava yritys käynnisti rekrytoinnit

Carbonaide Oy tiimi Joensuussa

Betonin maailmanmarkkinoita uudistava Carbonaide Oy sai riveihinsä vahvan nimen muoviteollisuudesta. 
 
Hiilinegatiivisen betonin valmistusmenetelmää kaupallistava joensuulaisyhtiö Carbonaide Oy:n tiimi vahvistuu. Yritys on palkannut teknologiajohtajakseen diplomi-insinööri Niina Haapasalon, joka aloittaa uudessa tehtävässään tammikuun alussa. 
 
—Olemme syväteknologiayritys. Teknologiajohtajan pesti on erittäin tärkeä. Niina tulee ottamaan vastuun laitekehityksestämme, sanoo toimitusjohtaja Tapio Vehmas. 
 
—Minun tonttiani on tehdä Carbonaidella aiemmin kehitetystä laitteesta kaupallinen versio ja käynnistää laitteiden sarjatuotantoa, Haapasalo sanoo. 
 
Haapasalo siirtyy uuteen tehtäväänsä Nature Line Cutlery Oy:n tehtaanjohtajan paikalta. Yhtiö valmistaa aterimia puukuidusta ja uusiutuvasta bio-polypropeenista.

Viherpesua? Ei kiitos!    

Vehmasta ja Haapasaloa yhdistää halu taklata ilmastonmuutosta ja saada työssään aikaan oikeita vaikutuksia. Viherpesu on kaksikolle kauhistus.    
 
—Tämä on äärettömän mielenkiintoinen tehtäväkenttä. Kyseessä on konkreettinen tapa ottaa talteen hiilidioksidia ja tehdä oikeasti päästövähennyksiä, Haapasalo sanoo. 
 
Hiilensidonnan ja maailmanparantamisen uusi työ houkuttaa muutenkin. Haapasalo tunnustaa nauraen, kuinka kaikki tekniikkaan liittyvä ”kuumottaa” häntä.  
 
—Carbonaiden riveissä meillä on hirveän iso potentiaali olla tekemässä itse jotakin hyvää tosi mielenkiintoisen teknologian avulla. 
 

Tätä maailma tarvitsee 

Carbonaide kaupallistaa VTT:llä kehitettyä teknologiaa, jolla hiilidioksidia hyödynnetään ja varastoidaan betonin valmistusprosessissa. Teknologian avulla betonin hiilijalanjälki voi kutistua jopa negatiiviseksi. 
 
Innovaatiolle on valtava tarve, sillä betoni on maailman toiseksi eniten käytetty materiaalia teollisesti puhdistetun veden jälkeen. Betonin valmistus vastaa kahdeksaa prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. 
 
Toimialaa vavisuttava innovaatio on herättänyt ansaittua huomiota muun muassa Maailman talousfoorumissa (World Economic Forum) sekä Euroopan tutkimusorganisaatioiden järjestö Earton kilpailussa, jossa se voitti ”Impact Expected” -kategorian.
 
Yhtiön ideologia osuu yksiin myös tuoreen hallitusohjelman kanssa. Siinä teknisten hiilinielujen edistäminen on keskeinen ilmastotoimi.  
 
—On hyvin harvinaista, että käytössä on teknologia, joka yhdistää sekä hiilidioksidin hyötykäytön että varastoinnin. Siksi tämä on voittava kombinaatio, Tapio Vehmas sanoo. 
 
Carbonaide Oy Jonne Hirvonen ja Tapio Vehmas
Jonne Hirvosen (vas.) ja Tapio Vehmaan Carbonaide-tiimi Joensuussa kasvaa.
 
 

Alku pääkonttorin rekrytoinneille

Haapasalon rekrytointi on yhtiön ensimmäinen askel, kun se lähtee laajentamaan päämajansa toimintaa Joensuussa.   
 
—Pyrimme tekemään rekrytoinnit ensisijaisesti tälle alueelle. Tämä on strateginen päätöksemme, Vehmas sanoo. 
 
Yhtiön liiketoimintakonseptia lähdetään vasta suunnittelemaan. Kaikkien tekijöiden ei tarvitse olla omilla palkkalistoilla, Vehmas muistuttaa. 
 
—Painoimme Carbonaidessa ensimmäiset puoli vuotta hommia kahdestaan Jonne Hirvosen kanssa, mutta meidän lisäksi töitä tämän eteen on tehnyt satakunta muuta henkilöä yrityksen ulkopuolella. Työllistämme eri alojen asiantuntijoita, Vehmas sanoo.      
 

Maailman vähäpäästöisin betonitehdas 

Yksi syy Carbonaiden sijoittumiseen Joensuuhun oli vahva betonialan verkosto. 
 
—Tällaista laitevalmistuksen keskittymää ei ole muualla Suomessa. Alueellisten kumppaneidemme kanssa olemme päässeet jo muun muassa tekemään tarjouksen maailman vähäpäästöisimmän betonituotetehtaan rakentamisesta, Vehmas sanoo.
 
Business Joensuun palvelujohtaja Pauliina Pikkujämsä arvioi, että laitevalmistajien keskinäisen toiminnan lisäksi myös yhteistyö seudun muun yritys- ja tutkimussektorin kanssa tarjoaa uusia mahdollisuuksia.  Hän muistuttaa, kuinka mistään muualta ei esimerkiksi löydy metsäpääkaupunki Joensuun veroista tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten verkostoa. 
 
—On erinomainen asia, että Carbonaide haluaa kasvaa Joensuussa. Me Business Joensuussa haluamme puolestamme olla mukana tuomassa laajan verkostomme yrityksen käyttöön ja auttaa heitä kasvussa.  Vihreän siirtymän ja uuden teknologian yrityksenä Carbonaide osuu tuotekehitystä korostavaan verkostoon erinomaisesti, Pikkujämsä sanoo.  
 
Joensuu on osa valtakunnallista Innokaupungit-verkostoa. Innokaupunki Joensuun painopistealat ovat metsäbiotalous ja fotoniikka.  
 
—Joensuun alueella on vahvaa halua valjastaa alueen tuotekehitys- ja innovaatio-osaaminen yritysten käyttöön. Innovaatiokaupunki Joensuuna tuemme kestävää kasvua hakevia yrityksiä, jotka hyödyntävät runsaasti tutkimusta. 
 
Pikkujämsän ajatuksissa yhdistyvät monet tulevaisuuden teemat.   
 
—Millaisia uusia avauksia voikaan syntyä metsäklusterin vihreän vedyn tuotannon, hiilidioksidin talteenoton ja Carbonaiden kesken?
 

”1,8 miljoonan siemenrahoitus kova juttu” 

Nuoren startup-yrityksen visioksi on kirjattu, että vuonna 2050 sen tekniikalla sidotaan vuosittain 500 megatonnia hiilidioksidia. Kunnianhimoinen tavoite vastaa yli kymmenkertaisesti Suomen tämän hetken hiilidioksidipäästöjä. 
 
Yhtiö keräsi viime talvena mittavan siemenrahoituksen toimintansa aloittamiseen. Rahoittajien joukossa oli myös tulevia asiakkaita.  
 
—Tuotekehityspainotteiselle ja toimintaansa pilotoivalle yritykselle 1,8 miljoonan siemenrahoitus oli kova juttu. On aina voimakas signaali, kun rahoittajien joukossa on myös potentiaalisia tulevia asiakkaita, sanoo rahoitukseen osallistuneen Start Up -rahasto Joensuun Fund Manager & Growth Coach Kari Pulkkinen
 
Carbonaiden ohella Start Up -rahasto Joensuu on lähtenyt rahoittamaan 15 muuta startup-yritystä.
 
Pulkkinen sanoo, että sijoituskohteita ovat ensisijaisesti digitalisaatiota, uusia metsäbiotalouden tuotteita, uusia materiaaleja sekä innovatiivisia teknologioita hyödyntävät kasvuyritykset.
 
—Olemme seuranneet ja pyrkineet auttamaan Carbonaidea alusta alkaen. Kun Joensuu oli esillä yhtiön sijoituspaikaksi, halusimme ilman muuta edistää tällaisen globaaliin toimintaan pyrkivän yrityksen kasvua muiden Business Joensuun palvelujen lisäksi myös rahoittajana. 
 
Teksti: Heikki Hamunen
 

Tilaa uutiskirje

Pysy ajantasalla Business Joensuun tapahtumista ja ajankohtaisista