Ajankohtaista

Forest Joensuu – vahvistuvaa kansainvälistä yhteistyötä ja uusia avauksia DEMO International -messuilla Ottawassa

Kirjoittanut Anne-Maria Kankaisto, Business Joensuu | Sep 27, 2024 9:27:31 AM

Suomi ja Kanada ovat tehneet yhteistyötä metsätalouden saralla pitkään. Molemmille metsät ovat taloudellisesti ja kulttuurillisesti merkittävä luonnonvara, jota kohtaan katseet kääntyvät myös nyt, kun ratkaisuja etsitään esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen.

Syyskuussa Business Joensuun, Joensuun kaupungin, LUKEn ja paikallisten yritysten edustajia osallistui DEMO International konferenssiin ja messuille Ottawassa, Kanadassa. Kyseessä on Pohjois-Amerikan merkittävin alan tapahtuma, joka järjestetään joka 4. vuosi.  Delegaation tavoitteena oli esitellä suomalaista metsäosaamista, lisätä Forest Joensuun tunnettuutta ja saada uusia liiketoiminta-avauksia vahvistaen maiden välistä yhteistyötä niin tutkimuksen, liiketoiminnan kuin koulutuksenkin saralla.

DEMO-metsämessuja edeltäneen kaksipäiväisen konferenssin teemana oli ”Adapting to New Forestry: Unlocking Innovative Solutions”.  Asiantuntijapuheenvuoroissa painottuivat metsäpalojen ennaltaehkäisy ja hallinta, ilmastonmuutoksen keskellä muuttuvat metsät, innovaatiot, vähähiilisyys, digitaalinen metsätalous, datan merkitys metsätiedon keräämisessä ja metsänhoidossa sekä tarve parantaa metsätalouden tehokkuutta ja kannattavuutta. Konferenssissa oli mukana myös käytännön päätöksentekijöitä ja yritysten edustajia, joten kohderyhmä oli Joensuulle otollinen.

Joensuulaispuhuja nousi lavalle jo ensimmäisenä konferenssipäivänä, kun johtava tutkija Lauri Sikanen LUKElta esitteli suomalaista harvennushakkuisiin ja jatkuvaan kasvatukseen perustuvaa metsänhoitoa sekä eri sidosryhmien, kuten metsänomistajien ja alkuperäiskansojen roolia metsiin liittyvässä päätöksenteossa.

  • Viime aikoina massiivisista metsäpaloista kärsinyt Kanada voisi hyötyä suomalaisesta metsänhoitomallista, jossa panostetaan tieverkoston kehittämiseen metsäalueilla ja etenkin asutuskeskittymien läheisyydessä hakkuita tehtäisiin myös poiminta- ja pienaukkohakkuilla. Suomessa voidaan puolestaan oppia kanadalaisilta suurpalojen hallintaa, pohti Sikanen puheenvuorossaan.

Lauri Sikanen osallistui aktiivisesti keskusteluun myös muiden Keynote -puheenvuorojen aikana.

Varsinainen pääpäivä oli suomalaisille keskiviikkona, jonka iltapäivän ohjelman  Forest Joensuu toteutti. Tilaisuuden avannut Ottawan Suomen suurlähetystön kaupallinen erityisasiantuntija Jaakko Autere painotti Suomen ja Kanadan pitkäaikaisen yhteistyön merkitystä, jonka pohjalta on hyvä jatkaa vihreän siirtymän, digitalisaation, metsänhoidon ja koulutuksen tiimoilta. Sähköistymisen viedessä aikaa tulee metsän rooli myös energiasektorilla olemaan merkittävä vielä pitkään.

Joensuun kaupungin elinkeino- ja kansainvälisten asioiden päällikkö Seppo Tossavainen esitteli Euroopan metsäpääkaupunki Joensuuta sekä alueemme ainutlaatuista metsätalouden keskittymää. Lauri Sikanen jatkoi kestävästä metsätaloudesta taloudellisen kasvun mahdollistajana:

  • Kanadassa on paljon hajallaan olevia kyliä ja yhteisöjä, joissa käytetään edelleen lämmitykseen paljon öljyä ja propaania, vaikka ympärillä on metsää yllin kyllin. Suomalaisen mallin mukainen lämpöyrittäjyys olisi ilmastoteko ja lisäisi yrittäjyyden kautta alueen elinvoimaa.

Seppo Tossavainen odotti puheenvuoronsa alkua DEMO International konferenssissa.

Joensuussakin vuosia työskennellyt dekaani Dominik Röser University of British Columbiasta puhui suomalais-kanadalaisen yhteistyön merkityksestä innovaatiotoiminnassa. Yhdeksi menestystekijäksi Röser nosti koulutus- ja opiskelijayhteistyön. Hän veti yhteen myös vuoden takaisen British Columbian metsädelegaation Joensuun matkan annin sekä kertoi matkan jälkeen tapahtuneesta kehityksestä ja yhteistyöstä.

Lauri Sikanen, Dominik Röser ja Biohiilen kehitysjohtaja Juha Hyvärinen Taaleri Oyj:sta osallistuivat paneelikeskusteluun.

Suomen kunniakonsuli Pasi Pinta, jonka yritys NordBEST Inc. vie suomalaisia biotalous- ja teknologiaratkaisuja Kanadan markkinoille, puhui suomalaisosaamisen tarjoamista ratkaisuista muun muassa alkuperäiskansojen haasteisiin Kanadassa. Thunder Bayn kaupungin alueelle Kanadaan on suunnitteilla suomalaisen osaamisen keskus, jonka suunnittelussa NordBEST ja Thunder Bayn suomalaistaustainen yhteisö ovat vahvasti mukana.

Pasi Pinta (vasemmalla) yhtiökumppaninsa Ari Elon kanssa keskusteli Lauri Sikasen ja Vesa Leppäsen kanssa seminaarin tauolla.

  • Suomessa ollaan metsäteknologian kehityksessä pitkällä ja yrityksillä on mahdollisuuksia Kanadassa läpi koko arvoketjun metsien inventoinneista kuluttajille asti. Puhdas siirtymä luo erityisesti suuryrityksille paineita, joihin etsitään ratkaisuja, Pinta totesi.

Keskiviikkona puheenvuoro kuultiin myös Arbonaut Oy:n teknologiajohtaja Vesa Leppäseltä, joka kertoi Arbonautin ratkaisuista metsäpalojen hallintaan ja polttoaineiden käsittelyn suunnitteluun. Arbonaut oli yksi DEMOon osallistuneista suomalaisyrityksistä. Myös Havel Oy sekä Sitowise Oy olivat lähteneet Kanadaan verkostoitumaan, tapaamaan asiakkaita ja etsimään uusia avauksia.

Vesa Leppänen esitteli Arbonautin ratkaisuja.

Keskiviikko huipentui kutsuvierastilaisuuteen suurlähettilään residenssissä. Paikalle saapui kuutisenkymmentä kutsuvierasta keskustelemaan kansainvälisestä yhteistyöstä. Yritysten edustajien käyntikortit vaihtuivat tiuhaan.

Jaakko Autere ja Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen toivottivat vieraat tervetulleiksi suurlähettilään residenssissä.

  • Pitkän konferenssipäivän jälkeen iltatilaisuuden rento tunnelma siivitti keskustelut hyvään vauhtiin. Joensuun seutu oli selvästi tullut tutummaksi parin päivän aikana, kiitos hyvän näkyvyyden ja ammattimaisten alustajien, ja osaamiskeskittymämme herätti kiinnostusta. Odotettavissa onkin runsaasti seurantatyötä jatkokeskusteluiden merkeissä ja tulevien vierailuiden järjestelyitä, kertoi metsäbiotalouden kehityspäällikkö Ville Kortelainen Business Joensuusta.

Sitowise Oy:n Global Growth Manager Nina Jalo (vasemmalla) oli lähtenyt Ottawaan etsimään uusia kontakteja.

Yhteistyöllä kansainvälisiä urapolkuja metsäalalle

Suomi näytti olevan johtava maa myös DEMO metsämessuilla Quebecin puolella Gatineaussa. Noin tunnin ajomatkan päässä Ottawan keskustasta pohjoiseen oli mukana omilla osastoillaan tai paikallisten edustajiensa kautta kaikki merkittävät suomalaiset metsäkorjuuteknologioiden toimittajat. Muun muassa Ponsse Oyj ja Kesla Oyj järjestivät kolmen päivän ajan työnäytöksiä koneillaan tuhansille messukävijöille.

Ponssen messuosastolla odoteltiin aamun ensimmäisiä vieraita lämpimässä syyskuun aamussa. Pian näyttävällä osastolla kävikin vilkas kuhina.

Kesla järjesti messuilla työnäytöksiä.

Suomalaista metsäalan koulutusta arvostetaan Kanadassa. Esimerkiksi yli 1500 henkilöä Kanadassa työllistävä Irwing Woodlands etsii jatkuvasti metsäalan ammattilaisia metsäkoneenkuljettajista rekkakuskeihin. Suomalaisten maine on hyvä ja viime rekrytointikierroksella yritys palkkasi Suomesta yli kolmekymmentä työntekijää.

Tossavainen ja Sikanen keskustelivat messuilla yrityksen kehitysjohtaja Barry McAllisterin kanssa siitä, miten yhteistyöllä voitaisiin mahdollistaa kansainvälisiä urapolkuja metsäalalle ilman, että Suomessakin tarvittava kriittinen osaaminen valuu ulkomaille.

  • Sovimme jo jatkotoimenpiteistä, joihin otetaan mukaan koulutuslaitostemme edustajia. Koulutusosaamisessamme on potentiaalia koulutusmallin vientiin ja konsulttibisnekseen. Jo olemassa oleva opiskelijayhteistyö esimerkiksi Itä-Suomen Yliopiston vaihtoohjelmien sekä Riverian koulutusviennin kautta ovat hyvä lähtökohta jatkokehittämiseen, sanoi Tossavainen.

Kaikki Kanadassa käytetyt metsäkoneet eivät ole soveltuneet Suomen markkinoille, Lauri Sikanen tiesi kertoa..

Forest Joensuun delegaation tavoitteena oli vakuuttaa kanadalainen kohderyhmä siitä, että suomalaisella osaamisella on potentiaalia auttaa Kanadan vaikeuksissa olevaa metsäsektoria sekä saada vierailijoita tutustumaan Forest Joensuu ekosysteemiimme. Suomalainen metsäsuunnitteluosaaminen, metsäteknologia ja puunkorjuuosaaminen sekä yhteistyömahdollisuudet alkuperäiskansojen kanssa herättivät hyvää keskustelua ja moni ilmaisi kiinnostuksensa tulla vierailulle Joensuuhun.

Tänä vuonna alueellemme onkin saapumassa vielä kaksi delegaatiota Pohjois-Amerikasta. Ensi vuoden toukokuussa Business Finland järjestää delegaatiovierailun USA:sta ja Kanadasta ja myös kesäkuussa Joensuussa järjestettävään kansainväliseen Formec / Forest Joensuu 2025 -tapahtumaan voidaan odottaa kanadalaisia ja USA:laisia vierailijoita. Formecin yhteyteen kaavaillaan käytännön metsäteknologioihin keskittyvää Forest Joensuu-tapahtumaa, jossa viemme vieraat metsään, yritysten tehtaille ja tutkimus- ja oppilaitosten ytimiin tutustumaan konkreettisiin ratkaisuihin ja toimintatapoihin. Joensuu on ainoa paikka maailmassa, missä näin voidaan toimia pienellä alueella sekä lyhyillä ja nopeilla siirtymillä.

  • Etsimme jatkuvasti uusia tapoja luoda tästä hyvästä Joensuu – Pohjois-Amerikka -yhteistyöstä myös kestävää liiketoimintaa. Alueemme yritykset ovat jo löytäneet Pohjois-Amerikasta mukavasti idänkauppaa korvaavaa uuta markkinaa ja painamme lisää kaasua tähän kehityskulkuun Forest Joensuu -ekosysteemin resursseilla. Terveiden ja muutoksissa kestävien metsien täytyy olla prioriteetti ja Joensuu on avainasemassa johdattamassa metsän uudelle aikakaudelle, summasi Tossavainen.

Lauri Sikanen (vasemmalla), Seppo Tossavainen, Anne-Maria Kankaisto, Jere Nuutinen ja Ville Kortelainen tekivät Joensuuta tunnetuksi DEMO International messuilla.

Teksti ja kuvat: Anne-Maria Kankaisto, Business Joensuu Oy