Yritystarinat

Hymynkaretta tiedolla, taidolla ja tunteella

Kirjoittanut Sirkka-Liisa Aaltonen, Viestintä-Ässä | May 23, 2023 8:18:08 AM

-    Työstä oli tullut tietokoneen hoitamista, vaikka hoitaa olisi pitänyt ihmisiä. Oli löydettävä toisenlainen vaihtoehto, Katri Koskisuu-Reijonen taustoittaa tuntojaan vuodelta 2015. Koskisuu-Reijonen aloitti sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen ylemmän amk-tutkinnon opinnot. Opintojen myötä avautui ura yrittäjyydelle.  

Opiskelu ja itsensä kehittäminen on Katri Koskisuu-Reijoselle intohimo. Hän valmistui alkujaan lähihoitajaksi, sitten sairaanhoitajaksi. Työkokemusta karttui Liperin ja Outokummun terveyskeskuksissa sekä vastaanotolla että vuodeosastoilla. 

Koskisuu-Reijonen puhuu hoivatyön merkityksellisyydestä ja suree sitä, miten ankea kuva alasta on suomalaisessa mediassa välittynyt. Ankeuttavassa ilmapiirissä vellomisen sijasta Itä-Suomen Kotihoito Hymynkare Oy:n yrittäjä tarjoaa konkreettisia parannusehdotuksia ja muutoksia:

-  Ihan ensimmäiseksi potilastietojärjestelmät pitää saada kuntoon. Ei ole mitään järkeä, että hoitajat seurustelevat tietokoneen äärellä odottelemassa tiimalasin pyörimisen loppumista ja tekemässä tupla- ja triplakirjauksia. Jos järjestelmät olisivat kunnossa, hoitajilla olisi paljon nykyistä enemmän aikaa tehdä varsinaista hoitotyötä.

Kokenut hoivan ammattilainen on huolissaan myös koulutuksen heikentyneestä laadusta.

- Valmistumispaine on kova. Yhä isompi vastuu osaamisesta ja ammattilaiseksi koulimisesta on siirtynyt työpaikoille. 

Laadun lisäksi kyse on myös määrästä. Kun vielä muutama vuosi sitten avoimeen työpaikkaan saattoi tulla hetkessä kymmeniä hakemuksia, nyt hakijamäärät ovat romahtaneet. Vetovoimaisuudessa pärjäävät ne, jotka ottavat työnantajamielikuvan ja työyhteisön kehittämisen vakavasti, tietää Koskisuu-Reijonen.

Hissuttelua vai täyttä elämää? 

Palataan ylemmän amk-tutkinnon aikaan ja opintomatkalle Kreikkaan. Koskisuu-Reijonen kertoo yhä hämmästystä äänessään, miten kovin paljon kreikkalainen ja suomalainen ikäihmisten hoivakulttuuri eroaakaan toisistaan.

-  Suomessa ikääntyvä ihminen kohdataan hissutellen ja hiipien. Koskettaminen on varovaista, jos ollenkaan. Kreikassa meno oli vallan toisenlaista – eloisaa, iloista, paljon koskettamista, äänekästä ja elämänmakuista. Ja niin oli asian laita, vaikka osa ihmisistä oli pyörätuolissa tai vuodepotilaina. Ikääntyneiden kannalta kulttuuri oli parempi, vaikka rahaa oli käytössä vähemmän ja ulkoiset olosuhteet vaatimattomammat.

Koskisuu-Reijonen korostaakin fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kohtaamisen kokonaisuuden merkitystä. 

-    Ihmisen kuntoutumisen ja toimintakyvyn kannalta on valtavasti merkitystä sillä, miltä ihmisestä tuntuu.  

Yrittäjien nuotiopiiri

Katri Koskisuu-Reijonen starttasi Hymynkare Oy:n huhtikuussa vuonna 2017. Yrittäjyys oli mahdollisuus ryhtyä tekemään omannäköistään hoivatyötä, jossa aikaa jää ihmisten kohtaamiselle ja kirjaukset hoituvat jouhevasti mobiilisovelluksella. Hymynkare tarjoaa kotihoitoa, kotisairaanhoitoa ja tukipalveluita. Jälkimmäisiä ovat muun muassa siivoukset, ulkoilut ja omaishoidon palvelut. Yhtiöllä on toimipisteet sekä Outokummussa että Joensuussa. 

-  Ajattelin, että kunhan itseni työllistän. Ehkä sitten parin vuoden kuluessa palkkaan ensimmäisen työntekijänkin. Vaan toisin siinä kävi – ensimmäinen työntekijä oli palkattuna jo ensimmäisenä syksynä. 

Kun Hymynkareen työntekijämäärä oli kivunnut 20 henkilöön, Koskisuu-Reijonen tiesi tarvitsevansa johtamiseen ja yhtiön kehittämiseen lisää eväitä.

-  Otin yhteyttä Business Joensuun Outokummun-toimipisteeseen ja yritysasiantuntija Juha Saastamoiseen. Sanoin Juhalle, että auta minua! Olen sairaanhoitaja, ja kun firma niin kovasti kasvaa, pitää löytää uusia taitoja työnantajuuteen.

Koskisuu-Reijonen lähti mukaan Business Joensuun GROW-kasvuvalmennukseen syksyllä 2020.

-    Se oli ihan huippua! Se oli kuin yrittäjien nuotiopiiri – yrittäjiä eri aloilta ja samankaltaisten haasteiden kanssa. Sain valtavasti irti ihmisten kokemuksista ja tavasta käsitellä asioita. Minunlaiseni ihmistyypin tapa käsitellä asioita on erilainen, kuin vaikkapa sen korrektin insinöörityypin. Kokeneemman yrittäjän tapa suhtautua asioihin taas pani joitain asioita oikeisiin mittasuhteisiin. Se oli vertaistukea parhaimmillaan.

Yrittäjä kertoo sittemmin monesti avanneensa myös kasvuvalmennuksessa koostetun paksun vihon, työkalupakin. 

Piiputtamatta paras

Hymynkare työllistää tällä hetkellä 33 henkilöä. Kasvuyrityksen yrittäjä jatkaa kouluttautumista nyt Business Joensuun LEAD-valmennuksessa. Johtamisvalmennuksen punaisena lankana on yrittäjyyden ja johtajuuden kehittäminen.

-    Yrittäjyys ja kasvu ovat edellyttäneet asioiden järkeilyä ja uudenlaisten käytäntöjen opettelua. Jossain vaiheessa huomasin yrittäväni liian montaa asiaa kerralla kenttätöistä johtamiseen. Tuolloin yrityksessä oli vain yksi lähiesimies, nyt heitä on kaksi. 

Koskisuu-Reijonen kehuu Hymynkareen keskustelevaa työyhteisöä.

-  Nimenomaan keskustelua se edellyttää, ettei kukaan piiputa itseään loppuun. Urani aikana olen nähnyt myös heikkoa johtamista ja työyhteisön ongelmia. Meillä keskitytään paljon siihen, että Hymynkareessa on töissä hyvä olla. 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuva: Jarno Artika