Maaliskuun lopussa päättynyt Start Me Up -liikeideakilpailu innosti tänä vuonna monia innovatiivisia yksityishenkilöitä ja yrityksiä tavoittelemaan 20 000 euron palkintopottia. Rahasumman lisäksi pääpalkintoon kuului myös Business Joensuun tarjoamat toimitilat Tiedepuistosta vuodeksi. Taso oli tänä vuonna korkea: kisaan lähetettyjen 142 idean joukosta löytyi monia lupaavia oivalluksia.
Tänä vuonna kilpailun pääpalkinto meni Viestra Oy:n idealle, joka mahdollistaa entistä tarkemman informaation tallentamisen maakaapeleiden sijainnista ja syvyydestä. Kilpailussa jaettiin myös useita muita rahapalkintoja. Palkintoja jaettiin yhteensä 60 000 euron edestä. Parhaimman kansainvälistymispotentiaalin 5 000 euron palkinnon saajaksi valittiin TeeKoo Games Oy, jonka kaivojen pintatason sekä rakenteen monitorointiin kehitetty sensorijärjestelmä Sensor Monitor vakuutti kilpailuraadin sovelletulla teknologiallaan.
Liikeideoita arvioitiin niiden toteutettavuuden, innovatiivisuuden, kasvumahdollisuuksien sekä kansainvälistymismahdollisuuksien perusteella. Ideoinnin arvioinnin teki raati, jossa oli asiantuntijoita kehittämisyhtiöistä, oppilaitoksista ja yrityksistä. Jo 20. kertaa järjestetty Start Me Up on osallistujamääriltään yksi Suomen suurimmista liikeideakilpailuista ja se on toiminut ponnahduslautana useille yritykselle. Viime vuonna kilpailussa palkitut ideat ovat lähteneet jo vauhdilla liikkeelle ja samaa odotetaan myös tämän vuoden voittajaideoilta.
Kilpailu on Business Joensuun suurin vuosittainen yrittäjyyteen kannustava kampanja, jolla pyritään kasvattamaan ja vauhdittamaan maakunnan yritystoimintaa ja tarjoamaan jalansijaa uusille innovatiivisille ideoille. Kilpailun yhteistyökumppaneina ovat Karelia AMK, Itä-Suomen yliopisto, Riveria, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Pohjois-Karjalan yrittäjät, Metsäbio ja kiertotalous -hanke, Pohjois-Karjalan kauppakamari, Asianajotoimisto Surakka Oy, Leitzinger Oy, Process Genius Oy ja Kontionloikka Oy.
Kilpailuun tulleista ideoista halutaan syntyvän uutta liiketoimintaa. Ideoita jalostetaan kilpailun jälkeen Business Joensuun ja yhteistyökumppaneiden avulla. Tavoitteena on kasvattaa uusia pohjoiskarjalaisia menestystarinoita.
Lisätietoja:
Business Joensuu, yritysvalmentaja Janne Pakarinen, puh. 050 575 8859, janne.pakarinen@businessjoensuu.fi
Start me up -liikeideakilpailun voittajaksi valikoitui tänä vuonna pohjoiskarjalaisen Viestra Oy:n innovaatio, joka mahdollistaa entistä tarkemman informaation tallentamisen maakaapeleiden sijainnista ja syvyydestä. Tele- ja sähkökaapeliurakointeihin erikoistuneen yrityksen toimitusjohtaja Mika Pakarinen kertoo voittopotin olevan motivoiva palkinto työn ohessa kehitetystä innovaatiosta. Idean taustalla on kokenut tiimi, ja idea itsessään perustuu konkreettiseen ongelmaan.
Yrityksen idea tarjoaa ratkaisun vanhentuneista ja epätarkoista kaapeleiden sijaintitiedoista johtuviin ongelmiin erilaisilla työmailla, joissa kaapeleiden sijaintien kartoittaminen on työskentelyn kannalta olennaista.
– Laitteellamme pystytään keräämään ja tallentamaan reaaliaikaisesti sekä kaapeleiden tarkat sijainti- että syvyystiedot. Tällaista laitetta ei markkinoilla vielä ole, kertoo Pakarinen.
Liikeideana kaapelin paikkatiedon tallennuslaite osuu kasvavaan markkinaan, jossa on kansainvälistä potentiaalia.
– Uskon, että tulevaisuudessa laitteella on paljonkin käyttöä, kun maanalaisen infran tarve näyttää lisääntyvän esimerkiksi ilmastomuutoksesta johtuvien vaihtelevien sääilmiöiden vuoksi, kertoo Pakarinen.
Yrityksen innovaatio on siitä visionäärinen, että laite palvelee myös tulevaisuudessa samalla alueella urakoivia rakentajia, kun maanalaisten kaapeleiden sijaintitiedot saadaan otettua tarkasti talteen. Idean ympärille voi olla tulevaisuudessa myös mahdollista kasvattaa ICT-alan sovelluksia, mikä on tärkeää digitalisoituvassa nyky-yhteiskunnassa. Pakarisen mukaan ajan ja alan muutokset motivoivat ja innostivat myös osaltaan tuotekehitystyöhön yrityksen sisällä.
– Laitteemme tekee kaapeleiden asennustyön laadunvalvonnasta läpinäkyvämpää. Tämän ansiosta urakoitsijayritykset voivat osoittaa työnsä laadun tilaajilleen, mikä voi olla tärkeä kilpailuetu. Maakaapelointialalla on tänä päivänä kova hintakilpailu, joten työn laatu on hyvin vaihtelevaa. Laitteemme poistaa tämän ongelman ja tekee hintakilpailusta oikeudenmukaisempaa työn laatua heikentämättä, kertoo Pakarinen.
Tulevaisuuden suunnitelmissa onkin kehittää maakaapelointiin liittyen täydellinen tuotesarja rakennusyrityksille, jotta innovaatio vauhdittaisi myös muiden liiketoimintaa. Pakarisen mukaan halu varsinkin oman maakunnan alueella tapahtuvan liiketoiminnan kasvattamiseen on yrityksessä suuri, mutta voittajatuotteella aiotaan suunnata myös kansainvälisille markkinoille. Suunnitelmat kansainvälisen kaupan kasvattamiseen on jo laitettu vireille yhdessä Business Joensuun asiantuntijoiden kanssa.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Mika Pakarinen, puh. 040 569 2888
Start me up -liikeideakilpailussa 20 000 euron pääpalkinnon lisäksi jaettiin myös muita rahapalkintoja. Kaikkiaan palkintoja jaettiin 60 000 euron edestä. Idea, jolla nähtiin olevan paras kansainvälistymispotentiaali, palkittiin 5 000 eurolla. Tänä vuonna palkinnon sai TeeKoo Games Oy, jonka kaivojen pintatason sekä rakenteen monitorointiin liittyvä liikeidea vakuutti kilpailuraadin sovelletulla teknologiallaan.
– Arvostuksen ja voiton saavuttaminen on aina hieno asia. On hienoa kuulla ja huomata, että muutkin näkevät ratkaisumme ainutlaatuisuuden sekä merkityksellisyyden, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jukka Hirvonen.
Sensor Monitor -sensorijärjestelmän kilpailukyky kansainvälisillä markkinoilla nähtiin hyvänä, sillä tuotteen kysyntä syntyy osittain lainsäädännöstä ja eri alojen säädöksistä. Tämä mahdollistaa tuotteen myynnin myös ulkomailla. Innovatiivisen järjestelmästä tekee se, että sitä voidaan laajentaa helposti ja mittauskohteita pystytään lisäämään samaan valvontajärjestelmään rajattomasti.
– Tavoitteenamme oli rakentaa useaan paikkaan soveltuva ja monistettava käyttöliittymä, johon voidaan liittää rajattomasti automatiikkaa ja tehokkuutta lisääviä komponentteja asiakkaiden ja käyttäjien tarpeiden mukaisesti, kertoo Hirvonen.
Idean taustalla oleva tiimi tutkii ahkerasti uusia markkina-alueita ja toimii
jatkuvassa yhteistyössä eri alojen asiantuntijaryhmien kanssa, mikä Hirvosen mukaan on tärkeää innovaatioiden kehitystyössä. Myös huimaa vauhtia kehittyvä teknologia tarjoaa jatkuvasti uusia kasvun mahdollisuuksia ja ideoita.
– Tulevaisuuden tavoitteemme on kannattava kasvu, vahvan innovaatiotason ylläpitäminen sekä luonnollisesti edelleenkin asiakkaidemme tyytyväisyydestä huolehtiminen, Hirvonen kertoo.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jukka Hirvonen, puh. 050 341 5770
Pääpalkinto 20 000 euroa + toimitilat vuodeksi Joensuun Tiedepuistolta:
Viestra Oy
Liikeideana kaapelin paikkatiedon tallennuslaite, joka mahdollistaa entistä tarkemman informaation tallentamisen maakaapeleiden sijainnista ja syvyydestä reaaliaikaisesti.
Opiskelijapalkinto 9 000 euroa
Palkinto jaettiin kolmen idean kesken:
Care-free movers
Uudenlainen ratkaisu asunnosta toiseen muuttavien tueksi.
Aitoo – second hand & café
Laadukkaiden vaatteiden ja muodin saatavuuden parantaminen maakunnassa ekologisesti kestävällä tavalla.
Kati Suomalainen
Innovatiivisten sisustus- ja somisteratkaisujen kehittäminen kierrätysmateriaaleista.
Paras kansainvälistymispotentiaali 5 000 euroa
TeeKoo Games Oy
Yrityksen Sensor Monitor -sensorijärjestelmä on kehitetty kaivojen pintatason sekä rakenteen monitorointiin. Idean taustalla olevalla sovelletulla teknologialla nähtiin potentiaalia pärjätä kansainvälisillä markkinoilla.
Teollisuuden digitalisaatio 3 000 euroa
TeeKoo Games Oy
Parhaan kansainvälistymispotentiaali -palkinnon saanut Sensor Monitor -sensorijärjestelmä palkittiin myös Teollisuuden digitalisaatio -palkinnolla.
Vahva patentointihakemus sponsored by Leitzinger Oy, 4 900 euroa
IPI Oy
Liikeideana lääkeampullien avaaja. Liikeidean taustalla on käytännön ongelma, johon tarjotaan älykäs, mutta riittävän yksinkertainen ratkaisu.
Liikejuridiikan palveluita sponsored by Asianajotoimisto Surakka Oy, 1 500 euroa
Lounastaja
Liikeidealla helpotetaan ja nopeutetaan ravintoloissa tehtävää joka päiväistä työtä. Idean ensimmäistä versiota on jo koekäytetty paikallisissa ravintoloissa.
Paras tutkimuslähtöinen liikeidea
AIDot
Idean taustalla on terveydenhoidon tutkimusta yhdistettynä ICT-teknologiaan. Tuloksena on potilaan laadukkaamman ja tehokkaamman seurannan mahdollistava sovellus, joka parantaa esimerkiksi kotihoidon mahdollisuuksia.
Kontioloikka pilotointipalkinto
Apila Group Oy
Sivuvirran optimaalinen hyötykäyttö -työkalu
Bio- ja kiertotalous, asiantuntijapalveluita pilotointiin 10 000 euroa
Palkinnon saaja valitaan myöhemmin.