Itä-Suomella on keskeinen rooli muuttuvassa geopoliittisessa ympäristössä. "BORDERLAND - Securing the Future" tapahtuma Slush-viikon alla Helsingissä oli erinomainen osoitus sekä teeman ajankohtaisuudesta että Itä-Suomen tiivistyvästä yhteistyöstä nopeasti kehittyvällä turvallisuussektorilla.
Slush kokoaa tänä vuonna Helsinkiin yli 13 000 kansainvälistä osallistujaa, joista suurin osa on startup-yritysten edustajia tai sijoittajia. Kaupungissa nähdään tapahtuman ympärillä myös laaja kattaus oheistapahtumia. Joensuun, Kuopion, Mikkelin, Imatran ja Lappeenrannan kehitysyhtiöiden sekä Itä-Suomen yliopiston ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston järjestämä BORDERLAND -tapahtuma onnistui houkuttelemaan parisataapäisen kansainvälisen yleisön tiistaina 19. marraskuuta Helsinkin keskustaan verkostoitumaan ja keskustelemaan turvallisuuden, rajateknologian ja Nato-yhteistyön uusimmista liiketoimintainnovaatioista.
Turvallisuusympäristössä on jännitteitä ympäri maailman ja yritykset ovat avainasemassa luomassa uusia ratkaisuja turvallisuutemme varmistamisessa, totesi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra tilaisuuden avauspuheenvuorossaan.
Tero Vihavainen Kansallisesta avaruuskomiteasta (TEM) puhui omassa puheenvuorossaan avaruusteknologian hyödyntämisestä erilaisissa katastrofitilanteissa ja pelastusoperaatioissa, kuten lokakuun massiivisissa tulvissa Espanjassa. Myös Vihavainen korosti uusien, yrityslähtöisten innovaatioiden tärkeyttä.
Yrityksillä olikin päärooli tapahtumassa, alueen yrityksillä oli mahdollisuus jakaa menestystarinoitaan, teknologisia innovaatioitaan ja näkemyksiään siitä, kuinka heidän ratkaisunsa vastaavat nykyisiin turvallisuushaasteisiin. Osa yrityksistä oli esittelemässä tuotteitaan ja verkostoitumassa, osa hakemassa konkreettisia investointeja. Joensuulainen ilmalaivatehdas Kelluu esitti osana omaa puheenvuoroaan samana päivänä Helsingin yllä kuvatun videon ilmalaivalennostaan, joka pääsi myös valtakunnan mediassa otsikoihin.
Kelluun lisäksi lavalle nousivat Suns, Observis, Rumble Tools, Relesoft ja Kuva Space. Professori Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopistosta esitteli fotoniikan roolia tulevaisuuden ratkaisujen mahdollistajana.
Itä-Suomessa on useampi turvallisuussektorille kehittyvä ekosysteemi, muun muassa Joensuussa digitaaliseen rajaturvallisuuteen ja Kuopiossa kokonaisturvallisuuteen painottuen. Borderland tapahtuman pääkoordinaattori Mervi Huttunen Business Joensuusta iloitsee erityisesti hyvin sujuneesta yhteistyöstä yli maakuntarajojen:
"Olemme yhteisen tärkeän asian äärellä, ja tässä meidän tulee yhdistää voimamme. Itä-Suomen edustajat näyttivät tässä tapahtumassa, mitä yhteistyö voi olla parhaimmillaan! Saumatonta yhteistyötä, selkeää työnjakoa ja luottamusta toisiimme. Tapahtumassa näimme tärkeitä keskusteluja, vilkasta puheensorinaa ja iloista itä-suomalaista tunnelmaa. Olimme onnistuneet yhdessä luomaan jotain sellaista, mistä halutaan pitää jatkossakin kiinni - koska yhdessä olemme enemmän!"
Katso kuvakooste tapahtumasta:
Teksti ja kuvat: Anne-Maria Kankaisto, Business Joensuu.